ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ:Εβδομαδιαία οικονομική ενημέρωση

e-Newsletter ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ                                      Οι τραπεζικοί αναλυτές και οι οργανισμοί αξιολόγησης συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στα στοιχεία ανάπτυξης του 2ου τριμήνου με αναβαθμισμένες προβλέψεις για το ΑΕΠ και βελτιωμένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

  • Γενικά

Η DBRS Morningstar αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “BB” από “BB χαμηλή” και άλλαξε την τάση της από “Σταθερή” σε “Θετική”. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη δημοσιονομική και οικονομική θέση της Ελλάδας πριν από την πανδημία, η οποία πιστεύει ότι ο οργανισμός αξιολόγησης θέτει τη χώρα σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί τις τρέχουσες προκλήσεις. Η Alpha Bank βλέπει την προοπτική ανάπτυξης 6% φέτος με βάση τη γρήγορη ανάκαμψη που προβλέπεται από τα στοιχεία του 2ου τριμήνου. Η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή της σε 5,9% έως 7,5%, με την αύξηση του τριμήνου στο 12% και το τέταρτο τρίμηνο στο 5,5%. Και οι δύο προβλέψεις εξαρτώνται από τη θετική εξέλιξη στον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εθνικών ποσοστών εμβολιασμού. Η Wood και η Scope Ratings σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους στο 6,5% και 8,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις των πρακτορείων στα ελληνικά ΜΜΕ. Η Moody’s Analytics και η Oxford Economics βλέπουν ανάπτυξη 8,2%και η Capital Economics 8,5%, ενώ η UBS προβλέπει 7,9%. Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία μειώθηκε στο 14,2% τον Ιούλιο από 15% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2010. Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε μόλις κάτω από 183.000 για να ξεπεράσει τα 4 εκατ., ενώ ο ανενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 105.000 και έφτασε τα 3,18 εκατ. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε επίσης κατά 108.000 στους 664.400. Μια έρευνα σε 760 Έλληνες εργοδότες που πραγματοποιήθηκε από την Manpower Group διαπίστωσε ότι το 20% αναμένει αύξηση της απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο, το 15% αναμένει μείωση και το 61% αναμένει ότι τα επίπεδα απασχόλησης θα παραμείνουν σταθερά.  Περίπου το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περίμεναν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους για δεξιότητες.

  • Δημοσιονομικά

Οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει στόχο να προπληρώσουν το υπόλοιπο του ΔΝΤ και των διμερών δανείων που έλαβε η χώρα το 2010, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά αποθέματα που ανέρχονται σήμερα στα 40 δισ. Ευρώ.  Το σχέδιο αφορά 1,7 δις ευρώ δάνεια του ΔΝΤ και 2,65 δις ευρώ διμερή δάνεια. Τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο ήταν μόλις 41 εκατ. ευρώ λιγότερο από τον στόχο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες στο Υπουργείο Οικονομικών που ήταν χαμηλές λόγω της παράτασης που χορηγήθηκε για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει τις πληρωμές που εκτιμάται σε 200-250 εκατ. ευρώ  έως τον Σεπτέμβριο.

  • Τουρισμός

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δει 9-10 δις ευρώ από τουριστικά έσοδα φέτος, ίσα με το 50-55% του 2019, και δεν αποκλείουν την προοπτική ύψους 12 δις ευρώ με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η κίνηση των πορθμείων ανέκτησε στο 60% των επιπέδων του 2019 τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Η επισκεψιμότητα του Ιουλίου αυξήθηκε κατά 40% το 2020 και ο Αύγουστος σημείωσε άνοδο κατά 30%.

  • Επενδύσεις

Οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν στα 10 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 16% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Η διαφορά έγινε από 400 έργα μεσαίων επιχειρήσεων και υπερβαίνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, υποδηλώνοντας μια θετική αλλαγή στο οικονομικό παράδειγμα. Έργα κατασκευής συνολικού ύψους 11 δις ευρώ θα περάσουν στη φάση υλοποίησης έως το 2023. Περιλαμβάνουν τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας αξίας 1,2 δις ευρώ, έργα αυτοκινητοδρόμων το καθένα μεταξύ 145 εκατ. και 1,8 δις ευρώ, το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του Ελληνικού στα 1,4-1,8 δις ευρώ και αναβαθμίσεις σιδηροδρόμων κοντά στα 0,5 δις ευρώ. Ο κατασκευαστικός τομέας, ωστόσο, προειδοποιεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την προσαρμογή του κόστους λόγω του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων δημιουργούν πληθωριστική πίεση. Το κρατικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσει την εμπειρία του για την προετοιμασία δημόσιων επενδυτικών σχεδίων αξίας 2 δις ευρώ για την απορρόφηση χρηματοδότησης από RRF, στο πλαίσιο της νέας διευκόλυνσης προετοιμασίας έργων.  Τα έργα περιλαμβάνουν την ανάπλαση του αεροδρομίου Ηρακλείου, την αναβάθμιση σε 80 νοσοκομεία και τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.

  • Ακίνητα

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας επιβραδύνθηκε στο 17,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 62,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ που αντικατοπτρίζουν την άμεση ανάκαμψη μετά το lockdown.

  • Τράπεζες

Το ανώτερο προτιμώμενο ομόλογο της Alpha Bank καλύφθηκε 1,5 φορά την πρώτη ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου, με την τελική ζήτηση να φτάνει τα 2 δις ευρώ.  Συμμετείχαν περισσότεροι από 60 λογαριασμοί, αντανακλώντας έντονη θεσμική ζήτηση και συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφωθεί στο 2,625%. Η Bank of America θεωρεί ότι η ταχεία πτώση των δεικτών NPE των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ και την πιστωτική επέκταση, δημιουργεί ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει την αρμοδιότητα του HFSF, του φορέα που κατέχει το μερίδιο του κράτους στις συστημικές τράπεζες, πέρα ​​από την εγγύηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την ενεργό διαχείριση των κρατικών συμμετοχών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκποίηση από ορισμένα από τα μερίδιά της  τράπεζες. Το HFSF κατέχει σήμερα το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank, το 40,3% της Εθνικής και το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top