ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ:Ενημέρωση στο myTAXISnet για τη μείωση προκαταβολής φόρου

Το υπόλοιπο 10% των φορολογικών δηλώσεων, από νομικά και κατ´επέκταση φυσικά πρόσωπα, που περίμεναν την εφαρμογή της απόφασης για μειωμένη προκαταβολή μπορούν πλέον να προχωρήσουν με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ενημερωτικά, οι μέχρι τέλος Ιουλίου 6,4 εκ. δηλώσεις σε σύνολο 7,2 εκ. που αντιστοιχούν ανά ΑΦΜ σε 8,4 εκ. εκκαθαριστικά, επιβεβαιώνουν αντίστοιχα με πέρυσι, ότι η 1 στις 2 είναι μηδενική, δηλαδή το 52%, η 1 στις 9 πιστωτική με συνολική επιστροφή 300 εκ. ευρώ και τέλος η 1 στις 3 είναι χρεωστική. Το ύψος της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που δικαιούνται γνωρίζουν πλέον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την εμφάνισή του συγκεκριμένου ποσοστού μείωσης στον λογαριασμό τους στο myTAXISnet από την ΑΑΔΕ. Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε από την ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν ήδη τη δήλωσή τους τον Ιούλιο αρκεί μόνο να την επανυποβάλουν με ένα κλικ προκειμένου η εκκαθάριση του φόρου να γίνει με τους νέους μειωμένους συντελεστές και να επωφεληθούν άμεσα από τη μεγάλη ανάσα της μείωσης της προκαταβολής από τη 2η δόση του Αυγούστου και μετά. Με βάση την απόφαση, προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι η προκαταβολή του φόρου μειώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που υπέστη η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας στο διάστημα από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν επίσης οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2019 καθώς και επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ, δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Για τον σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Εννοείται ότι όσοι θα υποβάλουν από τώρα έως και 28/8 τη δήλωσή τους θα λάβουν απευθείας την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με τον νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Ο συνήθης 1 στους 3 Έλληνες φορολογούμενους, δηλαδή τα 3 εκ. με χρωστικό εκκαθαριστικό που καλούνται να καταβάλουν το σύνολο των 3,3 δις ευρώ άμεσων φόρων, έχει απόλυτη ανάγκη την ελάφρυνση των φορολογικών του βαρών.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top