ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικές ειδήσεις

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενοποίηση του Workspace της Meta με το Teams της Microsoft θα παρέχει εφεξής στους χρήστες πρόσβαση στο περιεχόμενο του Workplace, μέσα από την εφαρμογή της Teams. Αντίστοιχα, οι χρήστες θα μπορούν να δουν τις βιντεοσυσκέψεις της Teams στην εφαρμογή Workplace.

Τους τελευταίους μήνες, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, ενώ η ζήτηση για ταλέντα αυξάνεται. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, πώς μπορούν οι εταιρείες να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα;

Η έκθεση Hired’s State of Tech Salaries 2021 εξετάζει αυτό που ονομάζεται «Μεγάλη Παραίτηση» και παρουσιάζει αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην τρέχουσα αγορά εργασίας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και παγκοσμίως μέσω της απομακρυσμένης εργασίας. Η έκθεση προσφέρει συμβουλές για τις εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν τη στρατηγική προσλήψεών τους και να προσελκύσουν τα κατάλληλα ταλέντα.

Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν με τρελούς ρυθμούς αλλά δεν παύει να είναι μία αγορά που «κρύβει φίδια». Τις τελευταίες ημέρες ο Β.Τ., ιδρυτής του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος είναι άφαντος και τον ψάχνουν χωρίς αποτέλεσμα φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες και φυσικά όσοι είχαν επενδύσει στο Hellenic Coin το οποίο έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η σύστασή μας είναι απλά να είστε προσεκτικοί.

e-COMMERCE – e-BUSINESS

Digital Transformation στα ΕΛΤΑ. Δεν είναι μόνο το ρομποτικό σύστημα διαλογής που μπορεί να επεξεργάζεται 7000 αντικείμενα την ώρα, αλλά επίσης ο «ψηφιακός ταχυδρόμος» και τα καταστήματα που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση με smart lockers, που είναι η τελευταία τάση στο delivery.

Επίσης επωάζονται τέσσερεις νέες συμφωνίες με διεθνείς παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου η σημαντικότερη από τις οποίες με την Amazon, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2023

Ο «ψηφιακός ταχυδρόμος» θα δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών, πληρωμών, εισπράξεων, αντικαταβολής, ενώ μέσα από την mobile εφαρμογή θα υπάρχει η δυνατότητα για real time παρακολούθηση της παραγγελίας, αλλά και της πορείας του διανομέα μέσω στίγματος πάνω στο χάρτη. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή τεχνολογική πραγματικότητα; Ίδωμεν!

Στη σχετική εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα των ταχυμεταφορών στη διάρκεια του lockdown λέγοντας «από όλους πέρσι αναδείχθηκε η γύμνια μας, μηδενός εξαιρουμένου». Πικρή αλήθεια μεν αλλά η αίσθηση της στήλης είναι ότι γύμνια από γύμνια διαφέρει και καλό είναι τέτοιες δηλώσεις να μη γίνονται παραμονή Black Friday και λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες αγορές για να μην εκτεθούμε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί…

Η αγορά του delivery αλλάζει μετά το deal της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παράδοσης φαγητού Doordash με την φινλανδική Wolt που δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 22 άλλες χώρες. Με την εξαγορά της Wolt αξίας 7 δις ευρώ η αμερικανική εταιρεία μπαίνει δυνατά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναμένεται μεγάλη μάχη με την Delivery Hero -που είναι το αντίπαλο δέος…

Αύξηση 27% παρουσίασαν οι πωλήσεις στα ηλεκτρονικά φαρμακεία το τρίτο τρίμηνο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group. Συνολικά στο εννεάμηνο καταγράφεται αύξηση 31%.

H Skroutz έχει παραλάβει ήδη 10 ηλεκτροκίνητα βαν και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προσθέσει άλλα 24 στον στόλο της. Το καθένα από αυτά έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί 50 – 60 παραδόσεις ανά ημέρα. Γρήγορα, καθαρά, οικονομικά και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ο όμιλος πολυτελών ειδών Richemont αλλάζει τη στρατηγική του αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να παραχωρήσει τον έλεγχο της πλατφόρμας online πωλήσεων Yoox Net-A-Porter μετά από συμφωνία με την Farfetch.

 

Τελικά φέτος στο 23ο Συνέδριο InfoCom World θα έχουμε απαρτία. Στο CEO Summit συμμετέχουν ο υπουργός κ. Πιερρακάκης αλλά και οι κ.κ. Τσαμάζ, Μπρουμίδης, Ζαρκαλής και Γεωργιόπουλος. Συντονίζει η Τέτη Ηγουμενίδη. Πιο πριν, στην ενότητα The Cloud & Data Center Nation θα έχουμε τους κ.κ. Μπεχράκη, Νώλη Μερτζάνη & Καπετανάκη. Εσύ δήλωσες (δωρεάν) συμμετοχή;

Παράλληλα σε ξεχωριστή αίθουσα θα διεξαχθεί και το Law Tech Summit που εξετάζει την πολύπλοκη -στις ημέρες μας- σχέση της τεχνολογίας με τη νομική επιστήμη.

Νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη και αόριστη χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την προδικαστική προσφυγή της ΔΕΗ (στις 24-10-2021) στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκαναν δεκτή την προσφορά της για το UFBB.

Στην παρέμβασή του υπέρ του προαναφερόμενου υπουργείου ο ΟΤΕ, έχοντας έννομο συμφέρον, αναφέρει επιχειρηματολογώντας σχετικά, ότι η μη αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ δεν οφείλεται στην προβληματική λειτουργικότητα της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ, αλλά σε μη έγκαιρη ολοκλήρωση από υπαιτιότητα της ΔΕΗ των ενδεδειγμένων ενεργειών κατάρτισης και υποβολής της προσφοράς της.

Αποκλειστικά στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των ενδεδειγμένων ενεργειών κατάρτισης και υποβολής των αναγκαίων εγγράφων αποδίδει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την μη αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ για το UFBB. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρεί μάλιστα ότι η προδικαστική προσφυγή της ΔΕΗ η οποία θα εξεταστεί από την ΑΕΠΠ στις 26 Νοεμβρίου υποβάλλεται εκπροθέσμως και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να απορριφθεί.

Στην παρέμβασή του στην ΑΕΠΠ που έχει προσφύγει η ΔΕΗ για τη μη αποδοχή της προσφοράς της για το UFBB, το αρμόδιο υπουργείο, τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση» η μη αποδοχή της προσφοράς «δεν ανάγεται σε τεχνική βλάβη του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ – Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα μεγέθη του ΟΤΕ στο 9μηνο, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο όμιλος θα πετύχει ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας το 2021, να ανακοινώνει επενδύσεις 550 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο 9μηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν 2,8% στα 2.476,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 576,4 εκατ. ευρώ από 234,1 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EDITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 3,8% στα 964,1 εκατ. με το περιθώριο EDITDA στο 38,9% (συν 0,4 μονάδες).

Η Cosmote TV κέρδισε σημαντικό μερίδιο αγοράς φτάνοντας τους 600.167 συνδρομητές. Σε αυτό συνέβαλε προφανώς και η απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων για 8 από τις 14 ομάδες της Super League συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΟ και της ΑΕΚ

Τα μεγάλα project τόσο στον Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα έγραψαν πολύ καλά στον ισολογισμό. Ο ΟΤΕ θα διεκδικήσει μεγάλο μέρος από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ο Μιχάλης Τσαμάζ , που ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα εννεάμηνου.

Και τόνισε ότι ΟΤΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις: εμπειρία, τεχνογνωσία αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης και οικονομική επιφάνεια, που απαιτούνται. Χρονικά, ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί για τα συγκεκριμένα έργα, αναμένονται στα μέσα του 2022.

Ο τουρισμός έφερε έσοδα roaming που πέρσι δεν υπήρχαν και συνολικά ή κινητή αύξησε τα έσοδα κατά 8,2%. Υπήρξε επίσης αύξηση 1,8% στα έσοδα λιανικής σταθερής, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Καταγράφηκε αύξηση κατά 24% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών και το FTTH ήταν διαθέσιμο σε 479 χιλιάδες νοικοκυριά στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει τις 560 χιλιάδες. Τέλος, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι στόχος για το τέλος του 2022 είναι 1.000.000 συνδέσεις FTTH!

Στη Vodafone έχουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Ο Χάρης πάντως δείχνει πολύ ευδιάθετος τον τελευταίο καιρό. Κάτι θα ξέρει καλύτερα… Πάντως, οι «κόκκινοι» ξεκινάνε άμεσα το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα ενώνει ελληνικά νησιά.

Με τη φράση «Ανακαλύπτουμε – Εξελισσόμαστε – Προχωράμε», η ΕΕΚΤ παρουσίασε μία σειρά από μικρού μήκους ταινίες, μέσα από τις οποίες θέτει στο επίκεντρο τη σχέση των ανθρώπων με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις επιλογές που εξασφαλίζουν σε επαγγελματίες όλων των επιχειρηματικών κλάδων αλλά και στην καθημερινότητα, την επανάσταση που φέρνει το 5G, αποτυπώνοντας την παράλληλη εξέλιξη της ζωής μας με εκείνη των δικτύων.

Η Wind συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενθαρρύνει την κυκλική οικονομία μέσα από τη νέα συνεργασία με την Green Panda, που επισκευάζει, ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί υλικά με στόχο την παραγωγή καινούργιων συσκευών.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να πουλήσουν το smartphone τους και να λάβουν ποσό μέχρι και 950 ευρώ για να το αξιοποιήσουν σε μια καινούργια συσκευή. Επιπλέον, η Wind προσφέρει έξτρα έκπτωση 100 ευρώ με μια νέα σύνδεση Wind κινητής ή σταθερής.

Το κατάστημα της ΔΕΗ που βλέπουμε στη διαφήμιση είναι προφανώς demo. Για την ακρίβεια υπάρχει ένα πιλοτικό κατάστημα ψηλά στην Κηφισίας. Έτσι, μετά τη γκρίνια όσων έχουν καθίσει έστω και μία φορά στην ουρά, αποφασίστηκε η ανακατασκευή 146 καταστημάτων με κόστος 44,6 εκατ. ευρώ. Λίγα μας φαίνονται τα χρήματα… Δεν ξέρουμε καν αν αξίζει την …Ολύμπια προσπάθεια κάποιων να διεκδικήσουν τον διαγωνισμό. Ούτε franchising κατάστημα δεν στήνεις με τόσα λεφτά. Εκτός αν είναι μόνο η αρχή!

H NOVA δεν γύρισε απλά σελίδα. Άλλαξε βιβλίο! Δεν είναι μόνο η νέα πλατφόρμα, το καινούργιο management, τα αποτελέσματα, αλλά και οι συνέργειες. Η United Group, μητρική εταιρία της Nova, ανακοίνωσε την Τρίτη τη στρατηγική της επένδυση στη Marquee TV, μια εξειδικευμένη, παγκόσμια υπηρεσία streaming για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η οποία είναι γνωστή και ως «Netflix των τεχνών» και έχει συνδρομητές σε περισσότερες από 100 χώρες.

To Πλαίσιο -που δίνει στους μετόχους επιστροφή κεφαλαίου 0,17€/ μετοχή- είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές μίας θέσης στους τρεις εμπορικούς πόλους του Ελληνικού, όπως δήλωσε στο… πλαίσιο της ΓΣ ο Γιώργος Γεράρδος. Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

Παράλληλα, υλοποιεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ με έμφαση στην omnichannel εμπειρία και το last mile, ενώ μοιάζει να είναι πανέτοιμο για την Black Friday αν κρίνουμε και από το ευρηματικό τηλεοπτικό σποτάκι.

Και τα Public έκαναν αισθητή την παρουσία τους με ένα teaser και έδειξαν ότι σκοπεύουν να παίξουν και αυτά δυνατά στην Black Friday. Την Κυριακή το βράδυ είδαμε και το «βουτηγμένο στην αμαρτία» σποτάκι της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Δεν ξέρουμε αν οι καταναλωτές θα δούνε…άσπρη μέρα με τις προσφορές-γιατί υπάρχει πάντα το πρόβλημα της διαθεσιμότητας- αλλά οι αλυσίδες είναι βέβαιο ότι μοιάζουν σαν έτοιμες από καιρό.

Υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ημέρα η Cyber Monday, δεδομένου ότι η Black Friday έχει διευθυνθεί σε εβδομαδιαίο γεγονός και την ….καταπίνει. Εξάλλου σε καιρούς COVID δεν διαφέρει και πολύ η Cyber Monday από την Black Friday, αφού οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται διαδικτυακά. Οι αλυσίδες θα ήθελαν ένα ακόμη ορόσημο στις πωλήσεις, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση.

Σε κάθε περίπτωση όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Black Friday. Το BestPrice.gr π.χ. δημιούργησε την ειδική ενότητα «προσφορές» όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν όλα τα προϊόντα που σημειώνουν πτώση στην καλύτερη τιμή των τελευταίων μηνών, από το σύνολο των καταστημάτων που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

Οι προσφορές ανανεώνονται αυτόματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φιλτραριστούν ανά κατηγορία και ανά κατάστημα. Επιπλέον, προσφέρει στους χρήστες του προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για προσφορές, με βάση τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 181 εκατ. ευρώ με ακύρωση ισάριθμων μετοχών αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της WIND στις 29 Οκτωβρίου, με σκοπό τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

FortinetAP-Promo-banner-600x80px

DIGITAL TRANSFORMATION – TECHNOLOGY

Παρά τις ενθουσιώδεις προβλέψεις της αγοράς για το Edge Computing τα τελευταία χρόνια, η αγορά δεν έχει ακόμη απογειωθεί. Το θεμελιώδες εμπόδιο είναι ότι οι πελάτες δεν θέλουν υπολογιστές στο Edge, θέλουν cloud computing στο Edge. Αλλά το πρόβλημα του Edge Cloud δεν είναι απλώς μια απλή επέκταση της υποδομής του cloud computing…

Το Cloud ορίζεται από την ύπαρξη ενός μικρού αριθμού datacenters σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές στο καθένα. Το πρόβλημα του Edge computing είναι ακριβώς το αντίστροφο. Στην 5G και IoT εποχή, είναι απαραίτητο η υπολογιστική ισχύς να έρθει πιο κοντά εκεί που δημιουργούνται τα δεδομένα, δηλαδή στο Edge.

Το Edge computing πρέπει να υπάρχει παντού, σε δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες, αλλά χρειάζονται μόνο λίγοι υπολογιστές σε κάθε τοποθεσία. Η επίλυση του αντίστροφου προβλήματος που αντιπροσωπεύει το Edge Cloud απαιτεί σοβαρή καινοτομία και όχι απλώς μια σταδιακή βελτίωση του τρέχοντος cloud computing μοντέλου. Ποια είναι η λύση; Θα την μάθετε στην ενότητα 5G: Ecosystem & Applications στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου InfoCom World, που θα γίνει στις 24-25 & 26 Νοεμβρίου. Κάντε εγγραφή με ένα click!

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις υποδεικνύουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές και δεδομένα ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Cloud, ενώ το 77% επισημαίνουν πως το Cloud ERP διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η SoftOne σε 6.000+ Cloud/SaaS πελάτες της στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τρία προγράμματα στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Ευρώπη» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδιορίζοντας τους στόχους και τους ειδικούς θεματικούς τομείς που θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις που χαρακτηρίζονται από την Επιτροπή καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθούν οι στόχοι προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, του δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της συνδεσιμότητας 5G σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών CO2e, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ericsson. Η μελέτη αναφέρει ότι τουλάχιστον το 40% των λύσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, μέχρι το 2030, θα βασίζεται στη συνδεσιμότητα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.

Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΕΡΓΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πληροφορική εξακολουθεί τη δυναμική της πορεία. Τελευταίο deal η εξαγορά του 88% της PCS από την Epsilon Net, αντί 2,23 εκατ. ευρώ, η οποία παρέχει λύσεις πληροφορικής σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα και έχει υλοποιήσει έργα σε 10 χώρες. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2020 ήταν 2,35 εκατ. και τα κέρδη 367 χιλιάδες ευρώ. H Epsilon Net, αφού έχει σαρώσει την αγορά και πήρε τη μερίδα του λέοντος στην αγορά του MyData, περνάει τώρα και στις κάθετες λύσεις!

Aurora ονομάζεται το πλοίο που θα ποντίσει το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 670 χιλιομέτρων και θα συνδέει το Ηράκλειο Κρήτης με την Αττική. Όταν λειτουργήσει το καλώδιο, θα προκύψει εξοικονόμηση 550 εκατ. στους λογαριασμούς του ρεύματος. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το 2024 που θα ολοκληρωθεί το έργο θα αποδεσμεύσει την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή, γεγονός που σημαίνει περιορισμό κατά 450.000 τόνους των εκπομπών CO2.

Ομόλογο 80 μύρια για την INTRAKAT το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εξής: Τα 40 για να χρηματοδοτηθεί με χαμηλό επιτόκια παλαιότερο δάνειο, τα 20 για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 98MW και τα 20 ως κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία πρόσφατα πήρε ένα έργο από την ΕΡΓΟΣΕ ύψους 43,1 μύρια.

Ήταν θέμα να μην πάρει τις σχετικές εγκρίσεις FCC η Intracom Telecom. Τώρα ανοίγει και την αγορά του Καναδά, με πιστοποίηση από το Υπουργείο Καινοτομίας Επιστήμης και Οικονομικής Ανάπτυξης (ISED). Δεν έχασαν μάλιστα χρόνο. Μόλις πήραν την έγκριση έβαλαν σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην μπάντα των 24GHz. Τελικά κάτι καλό γίνεται στην Παιανία…

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το νέο fund του Νίκου Σταθόπουλου την BC Partners GR και για τα Pet City. Ε λοιπόν κυκλοφόρησε ότι για τα Pet City διέθεσε 60 με 80 μύρια. Μην ανησυχείτε όμως. Οι δυνατότητες μέχρι το 1δις είναι πολλές. Το ίδιο και οι πιθανότητες αυτών που έχουν κάτι που αξίζει και κυρίως να έχει προοπτικές.

Βλέπετε οι μεγάλες εξαγορές (Wind, Forthnet, Vivartia, ΔΕΔΗΕΕ κ.α.) έχουν ολοκληρωθεί και οι επιλογές είναι περιορισμένες, οπότε περνάμε στα πιο «χαμηλά» ράφια. Τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα γιατί μπορούν να εξασφαλίσουν συνέργειες…

Λέγεται μάλιστα ότι η παρουσία του BC Partners και το ενδιαφέρον του για την Ελληνική αγορά έχει γίνει αιτία να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις απαιτήσεις τους κάποιοι που συζητούσαν με άλλα funds. Ας προσέξουν διότι όποιος θέλει τα πολλά…

H Toshiba, η εταιρεία σύμβολο της Ιαπωνίας μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στη λύση της τριχοτόμησης. Μία εταιρεία θα διαθέτει υπηρεσίες υποδομής και μία τεχνολογικό εξοπλισμό. Η Τρίτη θα έχει μετοχές της Kioxia και της Toshiba Tec Cop. Τα spinoffs θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2023. Κάπου το έχουμε ξαναδεί αυτό…

Η Google έχασε την έφεση κατά του προστίμου των 2,8 δισ. δολαρίων για την παρεμπόδιση μικρότερων υπηρεσιών αναζήτησης αγορών, στην πρώτη από τις τρεις δικαστικές μάχες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άποψη του δικαστηρίου είναι ότι «μία γενική μηχανή αναζήτησης είναι υποδομή» και ως εκ τούτου υπόκειται σε κανόνες. Οι κανόνες βεβαίως έχουν και εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις πρόστιμα…

Η MLS με ανακοίνωσή της στο ΧΑΑ ενημερώνει για το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ομολογιακών δανείων. Παράλληλα , αναφέρεται και στην αγωγή που έχει δεχθεί από 4 ομολογιούχους καθώς και στο γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ετήσια οικονομική έκθεση του 2020.

Στην Cosmos Business Systems κατακυρώθηκε, ο διαγωνισμός «προμήθεια αδειών λογισμικού και υπηρεσιών εγκατάστασης και συντήρησης για την αναβάθμιση των υποδομών των πληροφοριακών συστημάτων του ΤΕΕ», έναντι 2,97 εκατ. ευρώ.

Η Performance ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων τα έσοδα ανήλθαν στα €25,69 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 30,24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ το EBITDA ανήλθε στα €2,78 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 44,3% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020. High performance!

Η Eurobank χάρη στην τεχνολογία Tap to Phone δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση, εγκαθιστώντας την εφαρμογή Eurobank Smart POS να μετατρέπει το Android κινητό της σε POS και να ολοκληρώνει, εύκολα, γρήγορα, ανέπαφα και με ασφάλεια κάθε είδους συναλλαγή.

Η Microsoft βρίσκεται κοντά στην αγορά και της δεύτερης έκτασης για το data center. Καιρός ήταν! Αυτή την εβδομάδα πάντως, όλοι ασχολήθηκαν με AR project στην Αρχαία Ολυμπία, καρπός της συνεργασίας της Microsoft με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύχθηκαν τρεις εφαρμογές. Διαδραστική σελίδα με δυνατότητα τρισδιάστατης θέασης. Εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, με δυνατότητα AR και εμπειρία μικτής φωτορεαλιστικής πραγματικότητας.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ετοιμάζει τρία πακέτα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από ένα για τα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μιλάμε για 1,2 δις. ευρώ επιπλέον που θα πέσουν στην αγορά. Pas mal!

Η OTEGLOBE, είναι μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο project του υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe – 1 (AAE-1). Το καλώδιο θα έχει μήκος 25.000 χλμ και θα συνδέει το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Από ελληνικής πλευράς έχει βάλει το χεράκι του και ο Πέτρος που πάει παντού, αφού «τρέχει» την PCCW στην Ευρώπη, την Αφρική και πλέον στην Αμερική. Βλέπετε το καλώδιο θα τρέχει σε όλη την …επικράτειά του!!

Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και τροποποίησης λογισμικού, υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας, συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων και μετάπτωσης / προσαρμογής δεδομένων και εφαρμογών στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του μέσω διαδικτύου προκήρυξε ο ΕΟΠΥΥ.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 9.780.624 ευρώ, με δικαιώματα προαίρεσης 2.339.136 ευρώ. Αμήν και πότε!

Ο αμερικανική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Viasat, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει με τη διαδικασία της συγχώνευσης την βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών Inmarsat έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον ΟΤΕ κατακύρωσε, ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης το διαγωνισμό για την «προμήθεια και εφαρμογή συστήματος έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων», αντί 1.773.224 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σε 5300 κάδους μηχανικής αποκομιδής και 20 απορριμματοφόρα αυτοκίνητα.

Η Bank of America σε νέα έκθεσή της εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά 8,6% φέτος εκτίμηση ίση με αυτήν της Scope Ratings που αναβάθμισε σε 8,6 το 5,6% που προέβλεπε πριν. Επίσης αναβαθμίζει ελαφρώς και την εκτίμησή της για το 2022 στο 3,8% από 3,5% που έδινε πριν.

πηγή infocom- weekly telecom www.infocom.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top