ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευάγγελος Κορκίδης:Ανατιμήσεις προϊόντων:Εξισώσεις δύσκολες που πρέπει να επιλυθούν!

Από τον Ευάγγελο  Κορκίδη Αντιπρόεδρο  Α΄Εμπορικού Συλλόγου  Πειραιώς

 

“Οι ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα δεν είναι τρικ ανατιμήσεων από τους εμπόρους. Το τονίζω αυτό διότι γράφτηκε κάπου πως οι αυξήσεις οφείλονται σε πρακτικές να βγάλουμε τα “σπασμένα” που προξένησε η πανδημία με το κλείσιμο της αγοράς.

Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, της ενέργειας, των μεταφορικών είναι μία αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε πληθωριστικές τάσεις την οικονομία, αναγκάζοντας τον έμπορο να αναπροσαρμόζει τις τιμές που πουλάει για να μπορεί να αναπληρώνει αυτό που πουλάει.

Τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα προπληρώνονται και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων, λόγω της πανδημίας που διέκοψε την σταθερή παραγωγή, δυσκολεύουν τις προβλέψεις για γεμάτες αποθήκες και ράφια. Αυτό αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε ώστε να υπάρχει επάρκεια αγαθών και να μην ανέβουν και άλλο οι τιμές λόγω της μεγάλης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά.

Πως θα αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων είναι το ερώτημα και η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με την μείωση του ΦΠΑ.

Όμως αυτή η μείωση περνάει μέσα από την Ε.Ε και πρέπει να πάρει έγκριση η χώρα μας για να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Επιπροσθέτως καλείται να αντιμετωπιστεί η αύξηση στην ΔΕΗ λόγω προστίμου για τον λιγνίτη, γεγονός που αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα στις επιχειρήσεις και στην εγχώρια παραγωγή.

Εξισώσεις δύσκολες αλλά πρέπει να επιλυθούν!”

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top