ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο με αφορμή τα μηνύματα των ξένων ηγετών για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης

Του Χρήστου Γεωργακόπουλου

Παρακολούθησα τα ευχητήρια μηνύματα των ισχυρών ξένων ηγετών προς τη χώρα μας με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου και σοκαρίστηκα. Σοκαρίστηκα από την ένταση και θέρμη που είχαν. Δεν περιορίστηκαν σε μία γραπτή δήλωση ούτε στα λίγα και τυπικά. Αντίθετα, μας διάβασαν αυτοπροσώπως ένα αναλυτικό, εκτενές κείμενο, γεμάτο από θερμά λόγια, που δεν έμοιαζαν να είναι απλώς γραμμένα από ένα λογογράφο.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταξύ άλλων είπε ότι «οι σχέσεις μας θα είναι ισχυρότερες παρά ποτέ στη δική μου προεδρία» συνοδεύοντας με μία χειρονομία αποφασιστικότητας. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επανειλημμένα «σας αγαπάμε» και κατέληξε «η ελευθερία σας είναι και δική μας». Και οι δύο επανέλαβαν αρκετές φορές τη φράση «μας εμπνέετε». Ανάλογης θέρμης μηνύματα δεχθήκαμε από το σύνολο των δυτικών ηγετών, με πιο ισχυρά αυτά των ηγετών της Ολλανδίας, του Ισραήλ, της Γερμανίας, της Μάλτας. Αυτά τα θερμά λόγια, μάλιστα, δεν ειπώθηκαν κατ’ ιδίαν αλλά δημοσίως.

Όλα τούτα αναμφίβολα υπερβαίνουν τη συνήθη αβρότητα και τη διπλωματική γλώσσα. Η χώρα μας δέχτηκε μια επίθεση αγάπης, φιλίας και σεβασμού, ένα βομβαρδισμό από καλά λόγια. Μην αμφιβάλλετε, δεν είναι τυχαία. Δεν πρόκειται για πράγματα που εκστομίζει ένας ισχυρός ηγέτης σε κάθε μία χώρα στην οποία απευθύνεται ούτε λέξεις που εκφέρονται εύκολα για να ευχαριστηθεί ο ακροατής. Βεβαίως, στις διπλωματικές σχέσεις λέγονται συχνά λόγια ευγένειας από λόγους τυπικότητας αλλά δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε μια χώρα να λέει σε οποιαδήποτε άλλη «μας εμπνέετε» ούτε «η ελευθερία σας είναι η ελευθερία μας».

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα θερμά λόγια που μας λένε και η αγάπη που μας δείχνουν γίνονται με λόγο. Η Ελλάδα μας τα έχει κερδίσει με αιώνες ιστορίας. Χρειάζεται να αντιληφθούμε την αξία της χώρας μας, του πολιτισμού και της ιστορίας της και τη σημασία που της αποδίδουν οι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη που αγαπούν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εύλογο να αγαπούν την Ελλάδα και να εμπνέονται από αυτήν. Όπως ακριβώς εμείς σεβόμαστε κάθε σπουδαίο ξένο πολιτισμό, όπως εκτιμούμε τη γαλλική κουλτούρα, τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, τον κινεζικό πολιτισμό, τα τεχνολογικά και επιστημονικά κατορθώματα της Αμερικής και της Αγγλίας, όπως  γνωρίζουμε τους Ρώσους λογοτέχνες και τον πολιτισμό της αρχαίας Ρώμης, έτσι και εκείνοι είναι λογικό να σέβονται εμάς και να μας αγαπούν. Δεν μας κάνουν χάρη. Δεν λένε ψέματα για να μας καλοπιάσουν, δεν έχουμε εξάλλου το μέγεθος για να χρειάζεται να μας καλοπιάνουν. Είναι λόγια που τα πιστεύουν, γιατί προέρχονται από γνώση.

Γιατί τα λέω αυτά; καταρχάς για να σταματήσουμε τη μεμψιμοιρία και τη γκρίνια. Δεν είναι δυνατόν οι υπερδυνάμεις του πλανήτη να μας λένε ότι εμπνέονται από εμάς και την ίδια στιγμή να τσακωνόμαστε διαρκώς για ασήμαντα πράγματα δείχνοντας ότι δεν πιστεύουμε εμείς ο ένας στον άλλο. Ούτε είναι λογικό να μεταφέρουμε μία τεράστια κληρονομιά στην πλάτη μας, που τη σέβονται όλοι οι άλλοι λαοί, και να μην τη σεβόμαστε και να την αμαυρώνουμε εμείς. Δε νοείται να αγνοούμε την ιστορία μας, δε νοείται να βιάζουμε τη γλώσσα μας, δε νοείται να μην κοπιάζουμε για να μαθαίνουμε τον πολιτισμό μας, δε νοείται να ζωγραφίζουμε επάνω στα έργα τέχνης ή στα κτίριά μας. Ούτε είναι λογικό, όταν οι άλλοι κτίζουν τον πολιτισμό και την πρόοδό τους πατώντας επάνω στα δικά μας επιτεύγματα, και το παραδέχονται, εμείς να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας και να λέμε «εδώ αποτύχαμε, εκεί μας εξαπατούν, πιο πέρα μας έχουν ξεπουλήσει», «πτωχεύσαμε», «μας κατέστρεψαν οι προδότες», «διαλυόμαστε», «έχουμε χούντα» ή «μια χούντα μας χρειάζεται». Αυτά δεν μας ταιριάζουν και, όπως βλέπετε, οι άλλοι πιστεύουν ότι δεν μας ταιριάζουν. Δεν ακούσαμε κανέναν από τους ξένους ηγέτες να λέει «εμπνεόμαστε από τους τσακωμούς σας» ούτε «θαυμάζουμε τα πνευματώδη σχόλια που κάνετε στο διαδίκτυο», «ζηλεύουμε τις εξυπνάδες που λέτε και τις ύβρεις που εκτοξεύετε ο ένας κατά του άλλου». Από την αξία μας εμπνέονται, από το πνεύμα των προγόνων μας, από τον πολιτισμό μας, από τη δημοκρατία, από την τέχνη, από την αγάπη στο μέτρο, από την ενότητα που δείχναμε μπροστά στα μεγάλα γεγονότα. Όλα τούτα ή τα δημιουργήσαμε εμείς ή τα διδάξαμε εμείς. Εκείνοι τα μιμούνται και όχι μόνο δεν προσπαθούν να το κρύψουν αλλά το υπερηφανεύονται κιόλας. Μα, ασφαλώς, διότι είναι έξυπνοι.

Εκείνοι, λοιπόν, και με τα λόγια τους και με τις πράξεις τους, μας λένε ποιοί είμαστε και τι είμαστε. Ας αρχίσουμε λοιπόν να πιστεύουμε και εμείς αυτό που πιστεύουν όλοι οι άλλοι για εμάς.

 

Χρήστος Γεωργακόπουλος

Δικηγόρος

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top