ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η  ΕΝΤΑΤΑΛΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ.ΝΤΑΪΦΑ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Από την παρουσία της κ. Ειρήνης Νταϊφά Εντεταλμένης Σύμβουλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά σε σε σεμινάριο στην Πινακοθήκη Πειραιά:

«Χθές, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του 6ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Από τη δημόσια στη σχολική ιστορία», στο οποίο είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να προλογίσω!

H Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κ. Λίτσα Μπαφούνη, άνοιξε το Σεμινάριο και ευχήθηκε να υπάρχουν πάντα τέτοιες ημέρες Παιδείας και Πολιτισμού στον Πειραιά. H κα. Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για «Το νεοελληνικό πάνθεον των ηρώων, η αναπαράσταση της εθνικής ταυτότητας» και ο καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης και Δημόσιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Χάρης Αθανασιάδης, μίλησε για το «Έθνος και σχολείο: οι μεταμορφώσεις δύο αιώνων».

Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Παιδαγωγική κ. Θόδωρος Κατσικάρος, η Εκπαιδευτικός κ. Ελένη Κασιμάτη και η Προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Σταυρούλα Τζιώτη.

Η ομιλία μου

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας και να σας υποδέχομαι και εγώ με την σειρά μου, στο εξαιρετικής αισθητικής κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά!

Ως άνθρωπος αλλά και ως δημόσιο πρόσωπο, πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι οι βασικοί πυλώνες για την δημιουργία ενός καλύτερου «αύριο», ενός καλύτερου κόσμου, γιατί η ανθρωπότητα δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά εάν παραβλέψει ότι η Παιδεία είναι το μονοπάτι για το μέλλον και ο Πολιτισμός και η Ιστορία, ο καθρέφτης της ταυτότητάς της!

Το επιμορφωτικό σεμινάριο «ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», που συνδιοργανώνουν το 6ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά απευθύνεται σε εσάς, τους Εκπαιδευτικούς που είστε οι κύριοι φορείς μεταλαμπάδευσης της Παιδείας και του Πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

Κεντρικός σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να εντρυφήσουμε στο: πως γνωρίζουμε όσα γνωρίζουμε για το εθνικό και κοινωνικό μας παρελθόν και στο πως διαμορφώνεται η ιστορική μας κουλτούρα. Στη σκέψη μας, συνήθως αποτυπώνονται όσα έχουμε αφομοιώσει από τη σχολική Ιστορία και όσα έχουμε αποκομίσει από τη δημόσια Ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει και τις δύο εκδοχές σημαντικές και που μας ωθεί να διερευνούμε τη μεταξύ τους σχέση.

Είμαι βέβαιη ότι σημαντικές πτυχές αυτής της σχέσης θα αναδειχθούν, προ όφελος όλων μας, στις τρεις συναντήσεις του επιμορφωτικού σεμιναρίου «ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» και θα επιτρέψει σε όλους να «δούμε» τους τρόπους που ο κόσμος προοδεύει αλλά και να σκεφτούμε πάνω στις υπάρχουσες αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις!

Εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ!»

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top