ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Η παραοικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισής της, στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π.»

 

απο αρισ. Β.Κορκίδης, Σ.Θωμαδάκης

 

 

απο αρισ. Κ.Κατσαφάδος, Δ,Μαθιός, Β.Κορκίδης, Σ.Θωμαδάκης

 

 

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, με στόχο τον περιορισμό του παρεμπορίου και την διαφύλαξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 

Στην τακτική Συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, προσκεκλημένοι ήταν ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά, Ταξίαρχος κ. Γιώργος Παππάς και ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά, κ. Κώστας Κατσαφάδος.Στη συζήτηση έλαβε μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γιώργος Γαβρίλης.

 

απο αρισ. Τ.Βαμαβακίδης, Βασίλης Κορκίδης ,Σταύρος Θωμαδάκης, Ν.Μανεσιώτης.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ. Αττικής, κ. Β. Κορκίδης, παρέδωσε στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. ένα πλήρες υπόμνημα (επισυνάπτεται) των θέσεων και προτάσεων του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – καπνικών προϊόντων και παράνομου διασυνοριακού εμπορίου, καθώς επίσης και μέτρα για τη βελτίωση του  φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Ακόμη, παρέθεσε στοιχεία, βάσει των οποίων το παρεμπόριο στερεί από την υγιή επιχειρηματικότητα 15 δισ. ευρώ ετησίως και από το κράτος έσοδα 3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι: «Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, από την προμνημονιακή εποχή μέχρι και σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα, καθώς συνδέεται άμεσα τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την υπερφορολόγηση. Οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από το χρήμα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά, αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Το λαθρεμπόριο αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που η κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Το Ε.Β.Ε.Π. και το Π.Ε.Σ. Αττικής, έχουν θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων».

 

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του 2018 και του 2017 για τα παραποιημένα και απομιμητικά προϊόντα, καθώς και τις κατασχέσεις από ελέγχους αλκοολούχων προϊόντων, τα οποία επισυνάπτονται, τονίζοντας ότι «Η παραοικονομία και το λαθρεμπόριο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η οικονομική κρίση δεν περιόρισε το φαινόμενο».

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ενώ ανέφερε και τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Σ.Δ.Ο.Ε. για τον εντοπισμό φαινομένων παραοικονομίας.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά, Ταξίαρχος, κ. Γιώργος Παππάς, ξεκαθάρισε ότι ,η Ελληνική Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για τον περιορισμό της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων και ζήτησε την συνεργασία του Ε.Β.Ε.Π., προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι επεμβάσεις της Αστυνομίας.

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά, κ. Κώστας Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να περιορισθεί το παρεμπόριο: «Θα πρέπει από την μία να προφυλάξουμε τον νόμιμο επιχειρηματία και από την άλλη να βρούμε τρόπους για να τον επιβραβεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, όταν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π. εξέφρασαν την άποψή τους για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να μειωθεί το παρεμπόριο στον Πειραιά, αναφέροντας περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά.

 

Επισυνάπτονται:

Υπόμνημα Θέσεων – Προτάσεων Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

για Παρεμπόριο, Λαθρεμπόριο & Παραοικονομία

Παραποιημένα, απομιμητικά προϊόντα 2017

Παραποιημένα, απομιμητικά προϊόντα 2018

Κατασχέσεις από ελέγχους  Αλκοολούχων Προϊόντων έτους 2017

Κατασχέσεις από ελέγχους  Αλκοολούχων Προϊόντων έτους 2018

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top