ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Λεωνίδας Κουτρουμάνος:”Η δικηγορία είναι το εργαστήρι της κοινωνικής ανατομίας”

Ο Λεωνίδας Κουτρουμάνος Πειραιώτης  διακεκριμένος δικηγόρος είχε την ευγενή καλωσύνη να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο ιστολόγιο Piraeus365.gr

 • Ας ξεκινήσουμε με την φράση:»Αν θες να εκδικηθείς κάποιον στείλτον σε  δικαστήριο»Είναι οι δικαστές  ή οι δικηγόροι κακοί?
 • Ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι δικαστές είναι κακοί. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν επαρκείς και μη επαρκείς. Πράγματι όμως σήμερα, με τις ελλείψεις σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, το αίτημα ενός ανθρώπου για παροχή έννομης προστασίας μπορεί να αποδειχθεί ένας Γολγοθάς. Στα περισσότερα Δικαστήρια οι καθυστερήσεις είναι ο κανόνας. Η υγειονομική κρίση του κορωνοιού έχει δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Η προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών θα καθυστερήσει, καθώς εδώ και δεκαετίες ο χώρος της Δικαιοσύνης «χαρτοκρατούταν».

 

 • Ποιος είναι ο Λεωνίδας Κουτρουμάνος? Θεωρείς τον εαυτό σου σύμβουλο πρωταρχικά και ύστερα δικηγόρο?
 • Οι έννοιες σύμβουλος και δικηγόρος συμπορεύονται τις περισσότερες φορές. Αντιλαμβάνομαι την επαγγελματική μου καθημερινότητα ως μία αέναη προσπάθεια εξεύρεσης βέλτιστων λύσεων, παράλληλα βέβαια με την ανάγκη βιοπορισμού μέσα από την δικηγορία. Σε επαγγελματική λοιπόν επίπεδο σεμνύνομαι να με θεωρώ «ευρέτη τομών» σε δύσκολες βιοτικές σχέσεις.

 

 • Πόσο εύκολο είναι να ασκείς στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου?
 • Προφανώς είναι περίπλοκο να συνδυάζεις την επιστημοσύνη και την «εμπορική» προσπάθεια. Από την μία είμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης αλλά από την άλλη αντιμετωπιζόμαστε από την επίσημη Πολιτεία ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε φορολογικό και εισφοροδοτικό επίπεδο. Επιστήμονες με Φ.Π.Α.! Αυτή μπορεί να είναι μία ισορροπία του τρόμου. Όχι δεν είναι εύκολο γιατί και εδώ παίζουν ρόλο οι ελλιπείς υποδομές. Θα πω μόνο ότι ακόμα σήμερα, στο 80% των δικαστηρίων της Χώρας πρέπει ο δικηγόρος να μεταβεί αυτοπροσώπως για να καταθέσει έγχαρτα το οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα μιας καθημερινότητας θα τολμούσα να πω στυγνής.

 

 • Γιατί ο κόσμος έχει παρεξηγημένη εντύπωση για εσάς τους δικηγόρους? Φταίει το σύστημα?
 • Όχι δεν φταίει το σύστημα για τη εικόνα των δικηγόρων. Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά και ιδίως τα δικά μου. Φταίμε και εμείς για την εικόνα μας, δίνουμε πολλές φορές μεγάλη έμφαση στην αντιδικία και δεν έχουμε εκπαιδευτεί κατάλληλα για την βέλτιστη λύση. Και αυτή, είναι σχεδόν πάντα εκτός ενός ακροατηρίου. Πέρα όμως από την δική μας δεδομένη συνυπαιτιότητα, υπάρχει και μία στρεβλή εικόνα για τον Κλάδο. Παρουσιαζόμαστε συχνά ως ψεύτες, απατεώνες και άλλα συμπαθή κοσμητικά. Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι αυτή. Είμαστε στην πλειονότητα μας επιστήμονες που προσπαθούν να εξεύρουν λύσεις. Η δικηγορία είναι το εργαστήρι της κοινωνικής ανατομίας! Τέμνουμε ανθρώπινες σχέσεις, χαράσσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων, αντιμετωπίζουμε καθημερινά ετερόκλητους χαρακτήρες, προσωπικότητες, ιδιοσυγκρασίες. Τούτο δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Χρειάζεται τρομακτική υπομονή για να μπορέσουμε να αποδώσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να συμβάλουμε στην απονομή Δικαίου.

 

 • Ποιες καινοτομίες θα πρότεινες?
 • Η καινοτομία είναι μία και απαραίτητη. Έπρεπε να έχει λάβει χώρα προχτές!Ψηφιοποίηση παντού. Σε όλες τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης. Θα σας πω ένα παράδειγμα : Για να καταθέσεις μία αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών (αν είσαι δικηγόρος Πειραιά, όπως εγώ) χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 4-5 ώρες. Για να καταθέσεις την ίδια αγωγή ηλεκτρονικά απαιτούνται το πολύ 15 λεπτά! Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 • Να κλείσουμε με μια αισιόδοξη ευχή?

 

 • Μόνη μου ευχή σε αυτή την περίοδο είναι να είμαστε υγιείς. Πραγματικά η κρίση που περνάμε με την πανδημία να ξεσπά σε δεύτερο κύμα δεν μπορεί να κάνει κάποιον να ευχηθεί κάτι άλλο. Πάντα βέβαια από κάτι που φαινομενικά είναι απίστευτα αρνητικό, μπορεί να αναδειχθούν και θετικές εξελίξεις. Χρειαζόταν μία πανδημία για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις των δικών στις οποίες λαμβάνουμε μέρος ηλεκτρονικά. Ας είναι!

Λεωνίδας Κουτρουμάνος

 

LEONIDAS KOUTROUMANOS

ADVOCATE

72 Kolokotroni Str., 18535

Piraeus, Greece

Τel – Fax : +30 210 4111767

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top