NEWS

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΑΠ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΟΜΠΟΤ!  

Η εκδήλωση του ΣΒΑΠ, ΕΒΕΠ και Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

Η πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ, του ΕΒΕΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ήταν μέρος ευρύτερης προσπάθειας για την παρουσίαση της προοπτικής προσαρμογής της βιομηχανίας της χώρας στα μηνύματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Πραγματοποιήθηκε ως εφαρμογή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομηχανίας (European Industry Week 2019 )  την  Δευτέρα  4  Φεβρουαρίου 2019  και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας,

 

 

 

από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή του τμήματος προωθημένης ρομποτικής, Νίκο Τσαγκαράκη, ο οποίος και έθεσε σε κίνηση και γενικά σε λειτουργική κατάσταση το συγκεκριμένο ρομπότ στην αίθουσα των προσκεκλημένων στην εκδήλωση.

Το επίτευγμα της ρομποτικής που παρουσίασε ο ερευνητής κ. Τσαγκαράκης, προορίζεται για ενίσχυση ειδικών σωστικών ομάδων σε σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα του ΕΒΕΠ και την παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ομιλία  του Προέδρου  του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρη    Μαθιού

«Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν αλλά όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ και οι «έξυπνες» εφαρμογές θα αντικαταστήσουν το εργατικό δυναμικό στη βιομηχανία, στον κατασκευαστικό τομέα, στις εργασίες ρουτίνας  ακόμα και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών» επεσήμανε μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ, κ. Δημήτρης Μαθιός και πρόσθεσε «Στην Ευρώπη, το 70% των ερωτηθέντων σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου συμφώνησε ότι “τα ρομπότ κλέβουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων”. Για τον λόγο αυτό οι νέοι μας πρέπει να κατευθυνθούν στην υψηλή εξειδίκευση σε ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν καταρτίζονται τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα η συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι επιδερμική και σε επίπεδο μόνο σαγηνευτικής επαφής με το “άγνωστο”, σαν να βλέπουμε ταινία επιστημονικής  φαντασίας. Οι εξελίξεις βέβαια δεν θα μας περιμένουν. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πόσα και ποιά επαγγέλματα θα χαθούν. Για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες μελέτες. Όλες με διαφορετικούς αριθμούς και ποσοστά. Αρκεί να σημειώσουμε  ότι:

-15 τρις. δολάρια θα προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030 η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

-44% των εργαζόμενων χαμηλής ειδίκευσης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός απασχόλησης έως το 2030» και κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαθιός έθεσε το ερώτημα: «εάν μπορούμε και εάν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και εάν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις».

 

 

Την ανάγκη να αναζητήσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν αμοιβές – κίνητρα για την επιστροφή των νέων στον τόπο μας και την ανάσχεση του “Brain drain”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην ομιλία του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την παρουσίαση των ρομπότ και γενικά της ρομποτικής κατά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς, τόνισε: «Όταν μιλάμε για ανάσχεση του brain drain δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε για τις αμοιβές. Δεν μπορεί να ζητήσουμε από τους νέους μας να επιστρέψουν στη χώρα με αμοιβές υποκατώτατου μισθού. Σταθερή θέση της Κυβέρνησής μας και καθημερινή μας προσπάθεια είναι η υιοθέτηση των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών από κάθε τομέα της οικονομίας, με παράλληλη αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Η 4η Βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και αντί να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της εποχής, ασχολούμαστε με άλλα. Ο στόχος της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι όλες οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος να γίνονται ηλεκτρονικά.

 

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στο τι και πως το κάνουμε αλλά και στο ποιοι είμαστε» είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος μιλώντας για την ρομποτική και την ψηφιοποίηση στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο Πρόεδρος του  ΕΒΕΠ κ,Βασίλης Κορκίδης και εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά κ.Μώραλη  ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς.

 

 

 

Ο Πρόεδρος κ.Μαθιός απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δρ Τσαγκαράκη

 

απο αρισ. Β.Κορκίδης, Ν.Παππάς,Ν.Καραγεωργίου,Δ.Μαθιός

απο αρισ. Α.Κότιος, Γ.Μανιάτης, Δ.Μαθιός

 

 

 

απο αρισ. ο Πρόεδρος κ.Μαθιός , με τον Εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι κ. Louis L. J. uang

 

Την παρουσίαση της ρομποτικής και την λειτουργικότητα του υψηλής τεχνολογίας ρομπότ της ερευνητικής ομάδας του Δρ. Νίκου Τσαγκαράκη, παρακολούθησαν ως προσκεκλημένοι του ΣΒΑΠ, του ΕΒΕΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς: ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Απόστολος Μακρυκώστας, η Εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση και η Βουλευτής Β’ Πειραιώς, κ. Εύη Καρακώστα, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και  Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιών κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος , Εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου  κ.Ιωάννης Μελάς,  και ο Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι κ. Louis L. J. uang καθώς και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και παραγωγικών τάξεων

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top