ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος:Ελεύθερη είσοδος για τις ημέρες θάλασσας

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στις Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος έχουν θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά: Ανοιχτή σε όλους” με δωρεάν είσοδο για το διάστημα 17 έως 25 Σεπτεμβρίου 9:00 – 14:00. (Κυριακή – Δευτέρα κλειστά).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εκτός από τις μόνιμες συλλογές και στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020» που οργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων το 2020 από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Στην εικαστική έκθεση παρουσιάζονται είκοσι τρία σύγχρονα εικαστικά έργα, κυρίως ζωγραφικής, αλλά και γλυπτικής και δομικής τέχνης (κατασκευή), πρωτότυπα και συναφή με τη θεματική.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από το  Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος:

“Ενημερώνουμε τους επισκέπτες ότι από την Τρίτη 14-9-2021 και σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid 19 (ΦΕΚ 4054/Β/04-09-2021):

  • H είσοδος στον χώρο του μουσείου επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών από Covid 19 ή rapid test 48 ωρών.
  • Η ταυτοπροσωπία θα ελέγχεται με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατήριου ή διπλώματος οδήγησης.
  • Η είσοδος σε ανήλικους κάτω των 12 ετών επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη self-test”

Ώρες  λειτουργίας:

Το Ναυτικό Μουσείο  της Ελλάδος,  συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Πρόεδρος του Μουσείου είναι η κ.Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη,διοικεί άψογα το Μουσείο και προσφέρει τα μέγιστα με τον σύζυγό της  Ναύαρχο Ιωάννη Παλούμπη. Να προσθέσουμε  σ΄αυτό  το σημείο τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία   που έχει γράψει ο Ναύαρχος, και διατίθονται στο πωλητήριο, και τα έσοδα  των βιβλίων  τα προσφέρουν  για την  συντήρηση του Μουσείου.

 

 

Ιστορία

Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε από την “Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν Αγώνων του Έθνους”, που τελούσε και δρούσε υπό την προστασία του Βασιλέως των Ελλήνων. Το 1959 στεγάστηκε σ΄ ένα νεοκλασικό παραλιακό τριώροφο κτίριο στον λιμένα Ζέας, (Ακτή Τρυφ. Μουτσουπούλου 18) στον Πειραιά, διαθέτοντας στον α’ όροφο έξι αίθουσες εκθεμάτων, καλούμενο τότε Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς. Όταν ξεκίνησαν τα έργα αναμόρφωσης της ακτής Φρεαττύδας, προ του μεγάλου έργου δημιουργίας Μαρίνας, με προσχώσεις του ομώνυμου όρμου, το 1965 – 1967, από τον ΕΟΤ, έγινε πρόβλεψη και της μόνιμης κτιριακής εγκατάστασης του ναυτικού μουσείου στη συνέχεια των τειχών του Πειραιά, όπου και το σύγχρονο μουσείο.

 

Το σύγχρονο μουσείο

Στις δέκα συνεχόμενες, σε ημικύκλια διάταξη, αίθουσες του νέου Μουσείου παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία συνυφασμένη με τη θάλασσα, από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων από την ελληνική αρχαιότητα, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων μέχρι την εποποιία της ελληνικής επανάστασης του 1821, για να συνεχίσει τη παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και την ένδοξη δράση του στη νεότερη ιστορία, παράλληλα με τη ναυτοσύνη και το δαιμόνιο των Ελλήνων στο κατά θάλασσα εμπόριο. Επίσης το πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα στην ιστορία της Μεσογείου. Η δε ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη του Ναυτικού Μουσείου, τελευταία αίθουσα, που διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τους ναυτικούς ερευνητές και βιβλιόφιλους.

Μουσείο · Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

http://www.hmmuseum.gr/

Διεύθυνση: Ακτή Θεμιστοκλέους, Λιμάνι  Ζέας, Πειραιάς

τηλέφωνο:21 0451 6264

Η σελίδα  του Μουσείου στο facebook  είναι:

https://www.facebook.com/NautikoMouseioTisEllados

Η σελίδα του Μουσείου είναι αυτή:

http://www.hmmuseum.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/fbclid/IwAR20MFGRkRrqhULxaYk2Cq7ly32tvF49Cpf3CAK1CBl-Kc1Dfcco4ljK7cE

 

 

Το ιστολόγιο Piraeus365.gr  έχει την τιμή να είναι μόνιμος χορηγός επικοινωνίας του μοναδικού Ναυτικού Μουσείου της  Ελλάδος. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top