ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Απο αρισ. η Πρόεδρος της Ναυτιλικής Λέσχης κ.Ειρήνη ΝταΙφά , ο κ.Γιώργος Κουμουτσάκος

 

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ενδυναμώνει τον ρόλο της ως Κέντρο Ενημέρωσης για τα Μέλη της

 

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά πραγματοποιήθηκε ένα από τα καθιερωμένα Γεύματα Εργασίας στα οποία αναλύονται σοβαρά θέματα της επικαιρότητας. Επίτιμος καλεσμένος ομιλητής ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική αξία της Ελλάδας & η Εξωτερική της Πολιτική. Μία Στρατηγική & Θεσμική Θεώρηση»

 

Πέραν από τα επίλεκτα Μέλη της Λέσχης παρόντες στην ομιλία του κ. Κουμουτσάκου ήταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, o Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστας Μιχαηλίδης, οι Πρέσβεις της Ρουμανίας κ. Lucian Fatu, της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, του Ισραήλ κα. Ιrit Ben-Abba, του Ηνωμένου Βασιλείου κα. Kate Smith, της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro            Shimizu, της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Soosuk      Lim, της Κίνας κ. Zhang Qiye και ο εκτελών χρέη Επιτετραμμένου των ΗΠΑ κ. William Laitinen.

Ο κ. Κουμουτσάκος στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

 

  • Ζούμε στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας. Οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής. Όλα γύρω μας βρίσκονται σε μετάβαση. Η διαρκής κίνηση είναι η μόνη βεβαιότητα. Η μόνη πρόβλεψη είναι η αδυναμία πρόβλεψης. Το μεγάλο στρατηγικό ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να μειώσει τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες.  Μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον διπλό στόχο εάν αξιοποιήσουμε την ιδιαίτερη γεωπολιτική προστιθέμενη αξία που έχει η χώρα μας.
  • Η γεωγραφική μας θέση, είναι από μόνη της μια πρόκληση. Όμως δεν πρέπει να φερόμαστε σαν δέσμιοι της γεωγραφίας. Οφείλουμε και μπορούμε να δούμε τη θέση μας, όχι ως μοιραία δουλεία, αλλά ως ένα από τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα κομβικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν την περιοχή, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να είναι ο απαραίτητος, σταθερός και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Συνδυάζοντας αρμονικά τρεις γεωπολιτικές διαστάσεις: την Ευρωπαϊκή, τη Βαλκανική και τη Μεσογειακή.
  • Πέραν της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα, είναι ως αντίληψη και φιλοσοφία μια βαθύτατα νησιωτική και ναυτική χώρα. Η ναυτιλία της, ποντοπόρα και μη, κυριαρχεί στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων, πετρελαίου, υγροποιημένου αερίου κλπ. Ιδιαίτερα αναβαθμισμένο είναι τα τελευταία χρόνια και το λιμενικό της σύστημα, με πρώτο το λιμάνι του Πειραιά. Τη «μεσογειακότητα» της Ελλάδας επισφραγίζει και ενισχύει και η ιδιαίτερη σχέση ακατάλυτων δεσμών με την Κύπρο – το δεύτερο κράτος του Ελληνισμού που δημιουργεί μια γεωστρατηγική συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί μία παγκόσμιας εμβέλειας δύναμη, που – πέραν της Ελλάδας μοιράζει οφέλη σε πάρα πολλές χώρες και υποστηρίζει το διεθνές εμπόριο στο σύνολό του. Αποτελεί το δυναμικότερο πρεσβευτή της Ελλάδας με τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όσο και ως μέσο ήπιας ισχύος και επιρροής. Ως πολλαπλασιαστής της διπλωματικής και οικονομικής της ισχύος. Η αξιοποίηση του πολύτιμου κεφαλαίου «θάλασσα» από την Ελλάδα πρέπει να είναι πιο συστηματική, καλύτερα σχεδιασμένη και πολυδιάστατη.

 

  • Ταυτόχρονα, η ίδια η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πύλη για το διεθνές εμπόριο. Απόδειξη ο Πειραιάς αλλά και το υπόλοιπο λιμενικό σύστημα της χώρας. Ο Πειραιάς είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που συναντούν τα container ships, τα δεξαμενόπλοια, τα φορτηγά ξηρού φορτίου, μόλις  περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ. Και συνδέεται, και πρέπει να το κάνει ακόμα καλύτερα, με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο της Ευρώπης και την αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών. Εδώ τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών έχουν για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία.  Με την ανάπτυξη ισχυρότατων οικονομιών, ανατολικά μας, στην Κίνα, στην Ινδία και αλλού, και με την ενίσχυση των εμπορευματικών ροών μεταξύ Ανατολής και Δύσης,  Ελλάδα από χώρα στην περιφέρεια του διεθνούς εμπορίου που ήταν, έγινε χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων διεθνών εμπορευματικών ροών. Μόνον τυχαίο δεν είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κίνας, των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων παικτών για επενδύσεις αξιοποίησης του λιμενικού συστήματος της χώρας.

 

  • Σε όλα αυτά προστίθεται και ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας ισχύος που δίνει στην Ελλάδα η Κύπρος, το δεύτερο κράτος του Ελληνισμού. Πολλαπλά σημαντική είναι η συνεργασία με το Ισραήλ. Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ,  θα μπορούσε να ονομαστεί “Τριπλή Συνεννόηση των δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου” ή “Συνεννόηση των τριών Δ” – “The 3 D’s project”.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων είναι επιβεβλημένες και ορισμένες θεσμικές αλλαγές στο μηχανισμό διαμόρφωσης και παραγωγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Επειδή βρισκόμαστε σε δημοσιονομικά περιορισμένο περιβάλλον, οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά  υψηλής απόδοσης.

 

Βασική θεσμική μεταρρύθμιση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι η υιοθέτηση ενός νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Στον τομέα της χάραξης και εφαρμογής της στρατηγικής ασφάλειας της χώρας, κυριότερη θεσμική μεταρρύθμιση είναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στη σύγχρονη, σύνθετη και απαιτητική διεθνή πραγματικότητα η ασφάλεια της χώρας οφείλει να λαμβάνει υπ΄ όψη και να συνθέτει πολλές παραμέτρους. Όχι μόνον πολίτικες ή στρατιωτικές, αλλά και οικονομικές, ενεργειακές, καθώς και θέματα μετανάστευσης, διεθνούς τρομοκρατίας, παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών. Απαιτείται λοιπόν μια συνολική θεώρηση και σφαιρικός εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός. Σε αυτήν την ανάγκη ανταποκρίνεται ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δηλαδή ενός περιορισμένου “μηχανισμού” ειδικών, που θα καλύπτουν όλους τους παραπάνω τομείς ο οποίος θα υπάγεται και θα γνωμοδοτεί απευθείας στον Πρωθυπουργό της χώρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και την προσέλκυση επενδύσεων. Γι αυτό και θα αναδιοργανώσουμε την οικονομική διπλωματία ώστε, πιο ενεργή, να υπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας και σε αυτόν τον τομέα.

Μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ήπιας ισχύος της χώρας. Έχουμε τεράστια και δυστυχώς αναξιοποίητα αποθέματα ήπιας ισχύος. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον θεμελιώδη παράγοντα εθνικής ισχύος. Δεν είναι άλλος από την ενότητα του έθνους. Ταυτόχρονα χρειάζεται ένα νέο όραμα για ένα νέο σύγχρονο και στιβαρό κράτος που θα επικεντρώνεται στα θεμελιώδη, στην ασφάλεια, στην άμυνα, στην χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών.

Ένα κράτος που παράλληλα θα αφήνει ελεύθερες τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους, διασφαλίζοντας έτσι ένα εύφορο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Έτσι οικοδομείται ένα νέο κοινωνικό πρότυπο με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, μεγαλύτερη αλληλεγγύη αλλά και ανάληψη ευθυνών από όλους.

 

Αυτόν τον στρατηγικό στόχο πρέπει να τον ενστερνιστούμε. Να τον κάνουμε βαθιά κτήμα μας και βέβαια να τον κάνουμε πράξη καθώς πορευόμαστε προς το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων από την εθνεγερσία που απελευθέρωσε το Έθνος και διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος.  Είναι μία επέτειος ορόσημο για μία νέα αφετηρία για τη χώρα. Θεμελιωμένη σε μία αισιόδοξη αλλά και ρεαλιστική θεώρηση των μεγάλων δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας. Με πολιτικές που θα αξιοποιήσουν και θα δυναμώσουν τους παράγοντες εθνικής ισχύος, ανάπτυξης και ευημερίας της πατρίδας μας. Προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της προόδου της ευρύτερης περιοχής μας.

 

Τα Μέλη είχαν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα στον κύριο Κουμουτσάκο προκαλώντας εποικοδομητικό διάλογο.

ακολουθούν   φωτογραφίες.

 

 

 

 

απο αρισ. Θ. Μαρτίνος, Ε.Νταϊφά, Γ.Κουμουτσάκος, Γ.Πλατσιδάκης

 

 

απο αρισ. Γ.Φουστάνος, Ε.Νταϊφά, Γ. Αλεξανδράτος

 

 

Η Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ.Ειρήνη Νταϊφά

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top