ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος για την εικαστική έκθεση:”Σαλαμίς 480π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020″

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο Ναυτικό Μουσείο  Ελλάδος για την εικαστική έκθεση: «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε σήμερα μαζί με τα παιδιά του στην μεγάλη εικαστική έκθεση: «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020», που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων το 2020 από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2021.

Τον κ. Μώραλη υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα  Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσι τρία σύγχρονα έργα διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πρωτότυπα και συναφή με τη θεματική της έκθεσης, τα οποία δίνουν μία σύγχρονη ερμηνεία στο ιστορικό αφήγημα.

Συμπεριλαμβάνεται το εμβληματικό έργο του μεγάλου θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» (1882), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και διαλόγου με τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Σημειώνεται ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία έχει ενταχθεί στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας 2021. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αν είχαμε χάσει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας η Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική, μπορεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας να φιλοξενεί εμβληματικά εικαστικά έργα, όπως είναι η «Ναυμαχία της Σαλαμίνας»  του Βολανάκη, μαζί και με άλλα έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Ναυτικό Μουσείο  Ελλάδος κοσμεί  την πόλη μας παράγοντας  σπουδαίο πολιτιστικό έργο και στόχος μας είναι το σημαντικό αυτό μουσείο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη, δήλωσε:

«Η έκθεση αυτή αναφέρεται στα 2500 χρόνια για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μεγαλύτερο κομβικό γεγονός της ανθρωπότητας, γιατί όλη η ανθρωπότητα και  περισσότερο η Ευρώπη, νομίζουμε ότι θα ήταν πολύ διαφορετική εάν στη Ναυμαχία είχαν κερδίσει οι Πέρσες.  Ο πίνακας του Βολανάκη «συνομιλεί» με τους σύγχρονους καλλιτέχνες, 23 στον αριθμό, οι οποίοι εφιλοτέχνησαν ελεύθερο θέμα, με τη δική τους ιδέα φυσικά. Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, εξέδωσε και έναν κατάλογο με 22 συγγραφείς Πανεπιστημιακούς, σε ένα διεπιστημονικό έργο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και πωλείται επ΄ ωφελεία του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος».

Λεζάντες φωτογραφιών:

 Αρχική φωτογραφία:

2132: Στον πίνακα του Δημήτρη Τζαμουράνη 37ο 56΄Ν-23Ο 35΄Ε, 2020

 

2130: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη στον εμβληματικό πίνακα του Κώστα Βολανάκη «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας» (1882)

                                                                                          

 

2126: Στο έργο του Διονύση Τσάση, Ναυμαχώντας, 2020

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Στρατής Αθηναίος, Στάθης Βατανίδης, Μάρκος Βενιός, Ιωάννα Βλάχου, Χρήστος Γαρουφαλής, Μίλτος Γκολέμας, Στέφανος Ζαννής, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Ζήνα Λιναρδάκη, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρόη Μαρούδα, Χρήστος Μποκόρος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δημήτρης Τζαμουράνης, Διονύσης Τσάσης, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2021, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο:  imeresthalassas.gr/

 «Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα, facebook.com/ImeresThalassas και

instagram.com/imeresthalassas με την επισήμανση  #imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με  φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

 

Το Ναυτικό Μουσείο  της Ελλάδος,  συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το αίθριο), βρίσκεται στον Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Ιστορία

 

Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε από την “Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν Αγώνων του Έθνους”, που τελούσε και δρούσε υπό την προστασία του Βασιλέως των Ελλήνων. Το 1959 στεγάστηκε σ΄ ένα νεοκλασικό παραλιακό τριώροφο κτίριο στον λιμένα Ζέας, (Ακτή Τρυφ. Μουτσουπούλου 18) στον Πειραιά, διαθέτοντας στον α’ όροφο έξι αίθουσες εκθεμάτων, καλούμενο τότε Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς. Όταν ξεκίνησαν τα έργα αναμόρφωσης της ακτής Φρεαττύδας, προ του μεγάλου έργου δημιουργίας Μαρίνας, με προσχώσεις του ομώνυμου όρμου, το 1965 – 1967, από τον ΕΟΤ, έγινε πρόβλεψη και της μόνιμης κτιριακής εγκατάστασης του ναυτικού μουσείου στη συνέχεια των τειχών του Πειραιά, όπου και το σύγχρονο μουσείο.

Το σύγχρονο μουσείο

Στις δέκα συνεχόμενες, σε ημικύκλια διάταξη, αίθουσες του νέου Μουσείου παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία συνυφασμένη με τη θάλασσα, από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων από την ελληνική αρχαιότητα, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων μέχρι την εποποιία της ελληνικής επανάστασης του 1821, για να συνεχίσει τη παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και την ένδοξη δράση του στη νεότερη ιστορία, παράλληλα με τη ναυτοσύνη και το δαιμόνιο των Ελλήνων στο κατά θάλασσα εμπόριο. Επίσης το πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα στην ιστορία της Μεσογείου. Η δε ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη του Ναυτικού Μουσείου, τελευταία αίθουσα, που διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τους ναυτικούς ερευνητές και βιβλιόφιλους.

 

Μουσείο · Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

http://www.hmmuseum.gr/

Το ιστολόγιο Piraeus365.gr  έχει την τιμή να είναι μόνιμος χορηγός επικοινωνίας του μοναδικού Ναυτικού Μουσείου της  Ελλάδος. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top