ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο κορονοϊός χτυπά λιμάνια της Κίνας-Νέο πλήγμα στο διεθνές εμπόριο

Νέα διατάραξη έχει ήδη αρχίσει να προξενείται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, το Νίγκμπο Ζουσάν της Κίνας το οποίο κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο διαχειρίστηκε 623 εκατ. τόνους φορτίων.

Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη εμφανίστηκε το κρούσμα σε εργάτη του λιμανιού, με αποτέλεσμα να έχει ήδη διακοπεί η λειτουργία του τερματικού σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων, όπου εργαζόταν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.

Αυτό σημαίνει ότι το 25% της δυναμικότητας του λιμανιού είναι πλέον εκτός λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων και την φόρτωση εμπορευμάτων και δη κοντέινερ.

Σημειωτέον ότι εκτός από τον εν λόγω τερματικό σταθμό που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, έχουν επιβληθεί περιορισμοί και σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του λιμανιού, αναφορικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εργαζομένων και φορτίων.

Πρόκειται για ακόμα ένα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε διεθνές επίπεδο για την σταδιακή αποκατάσταση της ροής των φορτίων και τον περιορισμό των καθυστερήσεων που έχουν δημιουργηθεί και που συνεχίζουν να γεννούν προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο και κυρίως να συντηρούν τους ναύλους μεταφοράς κοντέινερ σε δυσθεώρητα ύψη.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται στην πράξη, ότι η επίπτωση της πανδημίας συνεχίζει να είναι εμφανής στο διεθνές εμπόριο, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και με άλλο ένα σημαντικό (λιγότερο από το Νίγκμπο όμως) λιμάνι της Κίνας, το Γιαντιάν της επαρχίας Σεντζέν.

Τον προηγούμενο Μάιο είχαν παρατηρηθεί κι εκεί καθυστερήσεις και είχαν συσσωρευτεί πολλά φορτία που δεν εξυπηρετούνταν, λόγω ανάλογου περιστατικού με θετικό κρούσμα σε κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση του Νίγκμπο, ήδη παρατηρούνται οι πρώτες αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς έχουν αρχίσει να παρατηρούνται καθυστερήσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης.

Χθες, η γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών CMA CGM, ενημέρωσε τους πελάτες της ότι ορισμένα από τα πλοία της θα επαναδρομολογηθούν προς τη Σαγκάη, ενώ άλλα θα αποφύγουν πλήρως το λιμάνι του Νίγκμπο.

Αντίστοιχα, η Hapag-Lloyd έχει προειδοποιήσει για καθυστερήσεις σε προγραμματισμένα της δρομολόγια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στην χειρότερη δυνατή συγκυρία, καθώς τα λιμάνια στην κοντινή Σαγκάη, όπου θα κατευθυνθούν πολλά πλοία που επρόκειτο να προσεγγίσουν το Νίγκμπο, πλήττονται ούτως ή άλλως από σοβαρές καθυστερήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε επιδείνωση ενός ήδη υφιστάμενου προβλήματος.

Ναυτιλιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για την χειρότερη κατάσταση της τελευταίας τριετίας, καθώς μόνο έξω από το λιμάνι του Γιανγκσάν, του σημαντικότερου σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης, συνωστίζονται σήμερα περίπου 30 πλοία, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο τέλος Ιουλίου, ξεκίνησε να αποκαθίσταται και η ροή φορτίων στα λιμάνια της ανατολικής Κίνας, τα οποία επλήγησαν από τον τυφώνα Ιν-Φα, ο οποίος περιόρισε την δυναμικότητά τους κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί από τις συνεχείς διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε ήδη αναλυτές και επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθεί άμεση πρόνοια, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά κατά την διάρκεια της επερχόμενης εορταστικής περιόδου.

Όπως σημειώνουν, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες θα πρέπει να αρχίσουν ήδη τις παραγγελίες για την δημιουργία επαρκών αποθεμάτων εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πλέον αρκετά ρεαλιστικό το σενάριο, του να έχουν οι καταναλωτές την απαιτούμενη ρευστότητα και διάθεση για αυξημένες δαπάνες, χωρίς οι αλυσίδες να μπορούν να καλύψουν την σχετική ζήτηση.

Πηγή Powergame.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top