ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. για τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων από τα προγράμματα στήριξης των Περιφερειών

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας, προχώρησε σε στοχευμένες πρωτοβουλίες και κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση, πολλές εκ των οποίων υιοθετήθηκαν, με στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας είναι γνωστό ότι θα προέλθει από κοινοτικά προγράμματα που υλοποιούν οι Περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, τελικά δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα οι αυτοαπασχολούμενοι. Για το μείζον αυτό θέμα της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δήλωση του τονίζει την πρόθεση του Ε.Ε.Α. να συνεχίσει την μάχη για τη δικαίωση όσων μένουν εκτός προγραμμάτων.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου:

«Ως Ε.Ε.Α. διαπιστώνουμε μία κατάφωρη αδικία. Οι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 60% των επιχειρήσεων της χώρας, δεν μπορεί να λάβει βοήθεια μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων που υλοποιούν οι Περιφέρειες της χώρας. Παρά την αγαστή συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, για την ώρα υπάρχει αδιέξοδο και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έχουν εξαιρεθεί από αυτά τα προγράμματα. Δεσμεύομαι ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει τη μάχη, προκειμένου να έχουν όλοι οι συνάδελφοι μας τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και να οδηγηθούν στην ανεργία πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι. Η μόνη ρεαλιστική λύση αυτή την στιγμή –και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα- είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, μέσω επιχορήγησης ύψους 3.000, 5.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης. Είναι κομβικό και για την οικονομία μας αλλά και για την κοινωνία, αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ώστε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης».

 

Για το πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ο κ. Χατζηθεοδοσίου τοποθετήθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, την Παρασκευή 9/10/2020. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη,  ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ένταξη και των αυτοαπασχολούμενων στα Προγράμματα που ανακοινώθηκαν, καθώς επί του παρόντος η μεγάλη αυτή επαγγελματική κατηγορία αποκλείεται από αυτά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, και τους επόμενους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Όπως εξήγησε, με τη μείωση του ΑΕΠ να υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 12%-15% του ΑΕΠ-γεγονός που σημαίνει ότι θα λείψουν από την αγορά 22-25 δισ. ευρώ- είναι πολύ πιθανό μεγάλο μέρος επιχειρήσεων να μην αντέξει και η ανεργία να εκτοξευθεί.

Επανέλαβε, παράλληλα, την ανάγκη επιδότησης των υφιστάμενων και όχι νέων θέσεων εργασίας, ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα, καθώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι προσλήψεις καθίστανται πάρα πολύ δύσκολες.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις και την παράταση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι τα μέτρα είναι μεν θετικά, ωστόσο η μεγάλη μείωση του τζίρου δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν ούτε σε αυτά, ενώ έκανε επίσης λόγο για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ζήτησε, τέλος, τη μείωση των τελών τραπεζοκαθισμάτων από τους Δήμους.

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Χατζηθεοδοσίου στο MEGA:

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top