ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π.

Τη θέσπιση ενός πρόσθετου πακέτου στοχευμένων μέτρων, σε βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, οι οποίοι συμμετείχαν στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π..

Οι δύο υπουργοί ανέλυσαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ τόνισαν ότι σύντομα θα υπάρξει και ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι «για το 2021 είχαμε προϋπολογίσει μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ήδη τα μέτρα υπερβαίνουν τα 11,6 δισ. Ευρώ, ενώ το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 35,6 δισ. ευρώ».

Στα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση ενοικίων, η αναστολή πληρωμής αξιογράφων και πολλά ακόμη. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αφού παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής στήριξης της αγοράς, σημείωσε ότι ακολουθείται μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η οικονομική πολιτική. Η στόχευση, είπε, παραμένει στη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης επισήμανε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν για να αναφερθεί στα λιμάνια όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ιδιωτικοποίησή τους. Για το θέμα του νέου διαγωνισμού των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είπε ότι έχουν ήδη ξεπεραστεί πολλές δυσκολίες και θα υπάρξουν εξελίξεις εντός του Απριλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι «σε εξέλιξη βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, αποκάλυψε ότι έρχεται η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το yachting, ενώ αναφέρθηκε στα τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου και την προσπάθεια, που είναι σε εξέλιξη, για άντληση κεφαλαίων από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., αναφέροντας την μέχρι σήμερα χρηματοδοτική στήριξη του τομέα μέσα από δράσεις του υπουργείου. Αναφορά έκανε επίσης και στο θέμα των ναυπηγοεπισκευών, στο PCS, αλλά και στις ενέργειες που γίνονται για την ψηφιοποίηση του υπουργείου, ενώ επισήμανε την καλή συνεργασία του υπουργείου με το Ε.Β.Ε.Π. και το ρόλο του Επιμελητηρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο θέμα του yachting και της κρουαζιέρας καθώς και στις ρυθμίσεις που γίνονται ενόψει του ανοίγματος των θαλάσσιου τουρισμού. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα αφορά στη στήριξη μικρών νησιωτικών επιχειρήσεων μέσω μικρο-πιστώσεων για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα λειτουργικά έξοδα για τα οποία η στήριξη του κράτους είναι αναγκαία ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Τέλος, έκανε αναφορά στον τομέα της κυκλικής θαλάσσιας οικονομίας και ιδίως στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Το Δ.Σ. έκλεισε με την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «όσο διαρκεί η πανδημία είναι αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει ομαλά η επανεκκίνηση της αγοράς». Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, «σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, 2 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ 1 στις 5 δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε ότι ήταν το 4ο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στην Ευρώπη και το 1ο στην Μεσόγειο, παρά την ετήσια μείωση του 3,8% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Τέλος ενημέρωσε για τις ενέργειες του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων, με πρωτοβουλίες για ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου και της ναυτιλίας στον, ανεκτίμητης αξίας, αγώνα του 1821.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

«Η ανεκτίμητη αξία του 1821»

Η επέτειος ενός εμβληματικού γεγονότος, όπως η Επανάσταση του 1821, είναι κάθε χρόνο μια επιστροφή στο παρελθόν, που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια. Περιλαμβάνει μια μακρά διαδρομή, σε ένα παρελθόν που έθεσε τον θεμέλιο λίθο της νεότερης Ελλάδας και μας δίνει την ευκαιρία να ενσωματώσουμε το παρελθόν στο παρόν, με στόχο να το κληροδοτήσουμε στο μέλλον. Πέρα από το ίδιο το γεγονός, σημαντική είναι η ιστορία του 1821 και μέσα από τους τρόπους που κατανοήθηκε, ερμηνεύτηκε, μνημονεύτηκε, εορτάστηκε από όλους τους Έλληνες. Η Επανάσταση κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ελληνική ιστορική κουλτούρα και μνήμη. Οι ερμηνείες και οι αναπαραστάσεις της συνδέθηκαν με ποικίλα πολιτικά, κοινωνικά και ιδεολογικά διακυβεύματα. Η κατανόηση των εικόνων της Επανάστασης στην ιστορική κουλτούρα συνδέει τον Αγώνα με κρίσιμες όψεις της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και της πορείας των νεότερων Ελλήνων. Όσα διαδραματίστηκαν εδώ και 200 χρόνια, οι πόλεμοι, οι πολιτικές μεταβολές, η αποκρυστάλλωση ισχυρών πολιτισμικών και ιδεολογικών ρευμάτων συνέβαλαν στη διαρκή επίκληση, αλλά και στις αναπαραστάσεις και χρήσεις της Επανάστασης και της κληρονομιάς της. Το ‘21 είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός κράτους αλλά και για τη διαμόρφωση μιας εθνικής κοινωνίας. Η φετινή επέτειος στέκεται σ’ αυτό το μεταίχμιο του χρόνου που επιτρέπει να εξετάσουμε και να αναστοχαστούμε τη διαδρομή της χώρας μας στη διάρκεια 200 χρόνων. Είναι από τις περιπτώσεις που η έννοια χωράει προβολές, προσδοκίες, αλλά και τις ανησυχίες ενός έθνους. Ειδικά φέτος, που η ημερομηνία και η χρονολογία συνδέονται με μια καθοριστική στιγμή της επετείου, σημαίνουν και την ανάγκη μιας επανάγνωσης, και αναστοχασμού για όσα προηγήθηκαν στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης, για τις επιτυχίες, τα τραύματα, τις νίκες, αλλά και τις ήττες. Όλοι οι απανταχού Έλληνες οφείλουμε να τιμήσουμε και να εορτάσουμε, προσαρμοσμένοι προφανώς στην περίσταση της πανδημικής κρίσης, αλλά κυρίως να στοχαστούμε από το 1821 που στεκόμαστε σήμερα, τις προοπτικές για όσα μπορούν να ακολουθήσουν τον φετινό εορτασμό και όσα θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Η γιορτή της 25ης Μαρτίου δεν είναι μόνο μια επετειακή περίσταση, ούτε ένας ακόμα εθιμοτυπικός φόρος τιμής, είναι πολλά παραπάνω, με ανεκτίμητη αξία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα !

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top