ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΪΚΙΩΝ

 

Δυο εξαιρετικά σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, οι οποίες διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινή θεματολογία τη διάσωση των παραδοσιακών καϊκιών.

Σημειώνεται πως οι εκθέσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις για τη διάσωση των ξύλινων σκαφών. Επιπλέον κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ελλιμενίζονται 21 καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα που συντηρούν τα καΐκια, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκθέσεις:

 -Εικαστική Έκθεση με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώνουν», η οποία διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι ένα δίκτυο Καλλιτεχνών / Εκπαιδευτικών και όχι μόνο, με μέλη και φίλους σ’ όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα. Έχει διοργανώσει μια ατέλειωτη  σειρά από εκθέσεις, ποιητικές δράσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η τωρινή πραγματικότητα όπου συντελείται η καταστροφή μιας παράδοσης από την οποία μπορούμε ακόμα να διδαχτούμε πολλά. Η παράδοση ενός πολιτισμού ο οποίος δίδαξε σε διάφορες εποχές της Ιστορίας, όλη την Ανθρωπότητα.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ρένα Αβαγιανού,  Κωνσταντίνος Αγγέλου, Ιουλία Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου,  Όλγα Ανδρικοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν, Χρήστος Βασιλειάδης, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου, Έρη Δημητριάδη, Μαρία Δουκάκη, Elessa, Μαριλένα Ζολώτα, Gregor Hildebrandt,  Ευαγγελία Κακαράτζα, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ελισάβετ Κεχαγιά, Τίνα Κόντογλη, Σοφία Ρόζα Κοσμίδου, Μαίρη Κουζάρη, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Σωτηρία Λαζάρου, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Λυδία Μαργαρώνη, Κωνσταντίνος Μηνάς, Γεώργιος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιώργος Μπουζούνης,  Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Χριστίνα Παπαδάκη-Δημήτρης Τρακαδάς, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σεργιος Παππάς, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Πουλή, Περικλής Πραβήτας, Νίκος Πρέσσας, Ηλίας Σάλαρης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δημήτρης Σκληβανιώτης, Βασιλική Σοφρά,  Βαρβάρα Σπυρούλη, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθη,  Ιορδάνης Στυλίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Κίκα Χαραλαμπίδου, Αθηνά Χατζή,  Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης,  Έλλη Χούσου, Ιωάννα Χριστάκου.

 

Διάρκεια εκθέσεων: 10-30 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκαίνια εκθέσεων: 12 Σεπτεμβρίου 2018 , 19:30 μ.μ.

–  Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα –Παρασκευή  10:00-14:00 &     18:00-21:00 (έκθεση φωτογραφίας του Stefano Benazzo)

– Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα –Παρασκευή  10:00-13:00 (εικαστική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων)

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

STEFANO BENAZZO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ

DUTY OF MEMORY

-ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 10 – 30, 2018

Έκθεση φωτογραφίας «DUTY OF MEMORY – ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» του  Ιταλού φωτογράφου ναυαγίων Stefano Benazzo, ο οποίος θα εκθέσει περισσότερα από 200 έργα, τα οποία έχει εντοπίσει σε τέσσερις ηπείρους κ συνδιοργανώνεται με τον Ελληνικό  Σύνδεσμο  Παραδοσιακών Σκαφών.

www.traditionalboats.gr

Από 10 έως 30 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα εκθέσει τα έργα του ιταλού φωτογράφου ναυαγίων, Stefano Benazzo.

Οι φωτογραφίες των εγκαταλελειμμένων σκαφών, τραβηγμένες σε μακρινές ακτές σε όλο το κόσμο (NamibiaPatagonia,Islas Malvinas / Falkland IslandsSouth GeorgiaUSAEurope), είναι ένας συναισθηματικός φόρος τιμής στην τεράστια παράδοση γενιών ναυτικών όλων των εποχών και χωρών.

Σκοπός είναι να καταγραφούν στη μνήμη μας τα ναυάγια των καραβιών ή των καϊκιών που σε λίγα χρόνια (ή σε λίγες μέρες) δεν θα υπάρχουν πλέον.

H έκθεση συμπεριλαμβάνει πολλά ελληνικά σκαριά που καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν.

Η φωτογράφιση έγινε με την πολύτιμη συνεργασία του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών. Ο Stefano Benazzo πολεμά ενάντια σ’αυτόν τον σιωπηλό θάνατο των ναυαγίων.

Σημεία αναφοράς του φωτογράφου των ναυαγίων είναι το πάθος, η συγκίνηση, το χρέος στην μνήμη απέναντι στους ναυπηγούς, επισκευαστές, ναύτες, ψαράδες, ναυαγοσώστες, μετανάστες και τις οικογένειές τους.

Οι φωτογραφίες του δείχνουν το κουράγιο, τον πόνο, τον φόβο εκείνων που δουλεύουν, ταξιδεύουν, ψαρεύουν στην θάλασσα, και μαρτυρούν την ευαισθησία του καλλιτέχνη και την συμπόνια του προς σ’αυτούς που περάσαν αυτές τις δοκιμασίες. Μπαίνει στο πετσί τους.

Οι ανθρώπινες φιγούρες λείπουν εμφατικά από τις φωτογραφίες του. Είναι όμως έκδηλη η παρουσία αυτών για τους οποίους δεν στήθηκε ανδριάντας ούτε αναφέρονται σε βιβλία ιστορίας.

Αυτή του η προσπάθεια ταιριάζει ιδιαίτερα σ’ένα θαλασσινό κράτος όπως η Ελλάδα.

Τα πλοία συμβολίζουν ένα ουσιαστικό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής, βιομηχανικής και θαλασσινής ιστορίας της Ευρώπης, κυρίως της Ελλάδας. Τα υπολείμματα αυτά των καραβιών είναι ένα μνημείο σε μερικά βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά: ευφυΐα, θάρρος, επιχειρηματική πρωτοβουλία και δίψα για περιπέτεια. Δεν μπαίνουν σε μουσεία εκτός από μερικές εξαιρέσεις.

Προτού εξαφανιστούν λοιπόν, είτε από την πάροδο του χρόνου, είτε από την καταστροφή που επιβάλλουν οι άνθρωποι όπως στην περίπτωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα, μέσα από την εικόνα θα μπορέσουν να ταξιδεύουν ανεξίτηλα στο χρόνο.

Τα ναυάγια είναι συχνά σε αφιλόξενα μέρη, απρόσιτα: ένας ακόμα λόγος να τα κρατήσουμε στην μνήμη μας και έτσι να βαστήξουμε ζωντανούς τους ανθρώπους που έζησαν πάνω τους.

Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Είναι μέρος του “Tempo Forte”  το τρέχον πολιτιστικό πρόγραμμα εστιασμένο στην εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Υπό την αιγίδα της Ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πειραιά.

Ο καλλιτέχνης ζει στο Todi (Umbria, Italy) και είναι συνταξιούχος Ιταλός Πρέσβης.

Έχει εκθέσει τα έργα του σε 40 ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία και άλλες χώρες. Με τον εκδοτικό οίκο SKIRA έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Wrecks και πολλά portfolios. 

Το πάθος του για τα ναυάγια ξεκινά από μισό αιώνα ιστιοπλοΐας  και φωτογράφισης. Το τελευταίο του βιβλίο περιέχει 50 ιστορίες από ισάριθμα ναυάγια από όλο τον κόσμο.

«Βυθισμένες βάρκες στην Βενετία» είναι το επόμενο βιβλίο που ετοιμάζει.

Είναι γλύπτης και φτιάχνει μοντέλα καραβιών, αυτοκινήτων κλπ. Ως μοντελίστας παλαιών ξύλινων ορθόδοξων εκκλησιών (κάτι που άρχισε με την πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος) γνωρίζει ότι οι άνθρωποι παραδίδουν την ψυχή τους στο Θεό μέσα στις εκκλησίες αλλά οι ναυτικοί εμπιστεύονται το σώμα τους και τα όνειρά τους στα πλοία.

Το βιβλίο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Σύνδεσμό μας και επισκεφθείτε το Site: http://stefanobenazzo.it/

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top