ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Προτάσεις Προέδρου Β. Κορκίδη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της “Ένωσης για τη Μεσόγειο”

 

 

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου (Trade, Retail & Franchise) της Ένωσης Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME), κ. Βασίλης Κορκίδης, συμμετείχε, ως ομιλητής, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» (Union for the Mediterranean), του διακυβερνητικού οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν το σύνολο των κρατών της Ε.Ε., αλλά και χώρες της Β. Αφρικής, της Δ. Ασίας και της Ν. Ευρώπης, το οποίο έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 2019 στο Κάιρο.

 


Πάνω από 150 εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν πώς, να ενισχύσουν την πρόσβαση στην Aγορά και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ευρωμεσογειακή περιοχή. Το Φόρουμ, το οποίο έρχεται, ως άμεση απάντηση στην εντολή που ανατέθηκε από τους Υπουργούς Εμπορίου στη Γραμματεία της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» το 2018, είναι το πρώτο γεγονός, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο Εμπόριο.
Η «Ένωση για τη Μεσόγειο» επανέλαβε τη στήριξή της στη «Συμφωνία του Αγκαντίρ», που αφορά στο ελεύθερο εμπόριο, μεταξύ Ιορδανίας, Αιγύπτου, Τυνησίας και Μαρόκου και αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρικής σχέσης, μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της Μεσογείου, καθώς εντάσσεται στη διαδικασία της Βαρκελώνης, που άρχισε το 1995, για τη δημιουργία, έως το 2010, μιας πανευρωμεσογειακής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ανοικτές συζητήσεις, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, με κύριο στόχο τον εντοπισμό δράσεων, που μπορούν να αποδώσουν πλήρως τα οφέλη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και εκείνων ενός πιο ανοικτού και ολοκληρωμένου συστήματος εμπορίου στην περιοχή, ενώ το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως, η περιοχή της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις λιγότερο οικονομικά ολοκληρωμένες περιφέρειες στον κόσμο, όσον αφορά στις ροές εμπορίου και επενδύσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος συμμετείχε στην Ενότητα: «Η επιχειρηματική κοινότητα: ευκαιρίες, προκλήσεις και προσδοκίες» πρότεινε τα εξής:
«…Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί ή να μειωθούν τα εμπόδια για το Ελεύθερο Εμπόριο αγαθών, μεταξύ των μεσογειακών χωρών, πρέπει να «σκεφτούμε πρώτα Μεσογειακά». Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε έναν νέο εμπορικό όρο, όπως η «Μεσογειοποίηση», όπως η παγκοσμιοποίηση και η διεθνοποίηση, αλλά με πολύ περισσότερη γεωγραφική θέση στην τελική προστιθέμενη αξία; Οι εμπορικοί φραγμοί, συνήθως, περιλαμβάνουν τιμολόγια με επιβαρύνσεις, όπως δασμοί και προσαυξήσεις και μη τιμολόγια, όπως κανόνες αδειοδότησης και ποσοστώσεις. Θα προσθέσω το πιο ακραίο, που είναι οι έλεγχοι κεφαλαίου. Τα οφέλη της ελευθέρωσης του Εμπορίου είναι η αύξηση του ανταγωνισμού, η δημιουργία κερδών, η δημιουργία χαμηλότερων τιμών, η μεταφορά και η χρήση νέας τεχνολογίας, η κατανομή των εγχώριων και πολυεθνικών μονοπωλίων, η παροχή μεγαλύτερης επιλογής στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις και τρόπους “το ελεύθερο Εμπόριο, είναι δίκαιο και αντίστροφα ή είναι πάντα δίκαιο το ελεύθερο Εμπόριο”; Πρέπει να απαντήσουμε και σε αυτό, προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματά μας σε αυτό το σημαντικό Φόρουμ.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top