ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ. ΕΙΡΗΝΗΣ Στ. ΝΤΑΪΦΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η  κ. Ειρήνη Νταϊφά  με  είχε  την ευγενή καλωσύνη να  δώσει αυτή την συνέντευξη στην Κλαίρη  Παπαγεροθέου , η οποία δημοσιεύεται στο ιστολόγιο Piraeus365.gr

Η συνέντευξη έχει έξι ερωτήσεις για τον Πειραιά , για τις υποτροφίες που ενεργοποιήθηκαν χάρη στην κ.Ειρήνη Νταϊφά, όλα τα θέματα είναι ενδιαφέροντα.Ας  τα διαβάσουμε

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η

Έχετε σπουδάσει ψυχολογία, κοινωνιολογία και προσφέρατε τις υπηρεσίες σας ως κοινωνική λειτουργός στο Ίδρυμα Αυτιστικών παιδιών, στο Αναμορφωτήριο Ανηλίκων κορασίδων, στο Τμήμα Γυναικείων Φυλακών. Τί αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία? Πως βιώνετε την κρίση που περνάει η χώρα?

Η εποχή που εργάστηκα ως Κοινωνική Λειτουργός  στο «Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών», στο «Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κορασίδων» και στο τμήμα των «Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού», υπήρξε τόσο έντονη και δυνατή που ουσιαστικά με «σμίλεψε» ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. Οι περιπτώσεις και οι καταστάσεις που βίωσα τότε, ήταν τόσο σκληρές, που για να τις αντιμετωπίσω με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, έβαζα τον εαυτό μου σε πραγματικά δεύτερη μοίρα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα, πόσο σημαντική είναι στον άνθρωπο η σωματική, πνευματική, νοητική και βιολογική αρτιότητα. Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με την πολύχρονη και δύσκολη ασθένεια της πολυαγαπημένης μου μητέρας,με εξοικείωσαν από πολύ νωρίς, με τις πραγματικές διαστάσεις της ζωής. Βιώματα όπως αυτά, ισχυροποίησαν την πεποίθησή μου για το μεγαλείο και την αναγκαιότητα της προσφοράς και της αλληλεγγύης! Έννοιες που τις διδάχθηκα από μικρό παιδί από την οικογένειά μου και κυρίως από τους γονείς μου, τους αείμνηστους Ελένη και Σταύρο Νταΐφά και που μεγαλώνοντας, έγιναν πρωταρχικά στοιχεία της ύπαρξής μου! Χάρη στην ανατροφή και στην παιδεία που έλαβα, έμαθα να επιτελώ το καθήκον μου απέναντι στον εαυτό μου, τους δικούς μου ανθρώπους και φίλους, το κοινωνικό σύνολο, την πατρίδα μου, χωρίς να θεωρώ ότι κάνω κάτι ξεχωριστό ή κάτι που πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος της συνεχούς και πάντα από προσωπικούς πόρους, προσφοράς μου! Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Ελλάδα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάζονται οικονομικά και κοινωνικά, ο ρόλος της αλληλεγγύης και της προσφοράς, έχει καταλυτική δύναμη! Ανέκαθεν, αλλά κυρίως στις δύσκολες εποχές που ζούμε, αισθάνομαι ηθική και ουσιαστική ικανοποίηση προσφέροντας έργο «ουσίας»!

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε όταν από πολύ νωρίς μπήκατε στο χώρο της ναυτιλίας?

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως «φυσικό μου χώρο» την Ναυτιλία και σίγουρα ήταν ανέκαθεν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερα δυναμικός και  γοητευτικός. Αυτό που τον κάνει συναρπαστικό, είναι το υψηλό ρίσκο και ο ανταγωνισμός που εμπεριέχει. Γι’ αυτό και ο χώρος της Ναυτιλίας απαιτεί παιδεία, γνώσεις, ικανότητες, παραγωγικότητα, σύνεση και εντιμότητα. Στοιχεία που διακρίνουν όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν, ασχέτως φύλου. Σε έναν χώρο βέβαια που υπήρξε απόλυτα ανδροκρατούμενος, η παρουσία και η δραστηριοποίηση γυναικών, ιδίως σε ηγετικές θέσεις, ήταν σπάνιο φαινόμενο. Την εποχή που άρχισα να πηγαίνω στην Ναυτιλιακή μας Επιχείρηση, για όλο τον χώρο ήμουν «δακτυλοδεικτούμενο είδος» και βέβαια πάντα, η κόρη του Σταύρου Νταΐφά! Σίγουρα,η πλέον δύσκολη στιγμή της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, ήταν όταν μετά την μετάβαση του αείμνηστου πατέρα μου, έπρεπε να συνεχίσω το έργο του. Αν και ήταν κάτι που έκανα από χρόνια, χωρίς την φυσική του παρουσία, τις συμβουλές και την καθοδήγησή του, δεν ήταν το ίδιο. Ευτυχώς η παιδεία και η ανατροφή μου, σε συνδυασμό με τις παραινέσεις και τις ισχυρές αξίες που μου κληροδότησε, με προετοίμασαν απέναντι σε κάθε είδους δυσκολία!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η

Δήμος Πειραιά. Είσαστε Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, που σημαίνει ότι προσφέρετε τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να αμείβεστε, βοηθώντας τις τέχνες και βάζοντας θεμέλιους λίθους στο να ενισχυθεί το Πολιτιστικό επίπεδο του Πειραιά. Πόσο ικανοποιημένη είστε από την πορεία της Δημοτικής Αρχής του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη?

Όλη η Δημοτική Αρχή, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Δημάρχου Πειραιά, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, για να προσφέρουμε στην Πόλη μας, ένα παρόν αντάξιο της ιστορίας της και ένα πολύ καλύτερο μέλλον!

Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την  πρόταση να αναλάβω ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και την αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά, έχοντας βεβαίως πλήρη γνώση του κόπου, του χρόνου και της εργασίας που απαιτεί η θέση. Με δεδομένη την αγάπη μου για τον Πολιτισμό και την Τέχνη, εργάζομαι άοκνα για την ανάδειξη τους, σε κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και αναβάθμισης της Πόλης μας, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων μας.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του Πειραιά μας, εργαζόμαστε με επιμονή και δυναμισμό επάνω στους πέντε στρατηγικούς άξονες, που είχε εξ’ αρχής θέσει η Παράταξή μας και που με την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, προχωρούν και αποδίδουν έργο. Οι άξονες αυτοί, επιγραμματικά είναι: Να γίνει ο Πειραιάς πόλος έλξης για νέες επενδύσεις. Να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός. Να αξιοποιηθεί για την Πόλη μας, στο έπακρο η επένδυση στο λιμάνι. Να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών. Να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ο Πειραιάς μας! Με διαρκή προσπάθεια, σύνεση και σκληρή δουλειά, γίνονται συνεχώς βήματα προόδου, που δεν μας εφησυχάζουν αλλά λειτουργούν δυναμικά ώστε να αναδειχθεί το πολύ όμορφο και εύρωστο προφίλ του «μεγάλου λιμανιού»!

Προσωπικά, ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, θα συνεχίσω να προσφέρω την παρουσία, τις γνώσεις και την προσωπική εργασία μου, στα Πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης,με στόχο την πνευματική και καλλιτεχνική αναγέννηση, τόσο της ίδιας, όσο και των συμπολιτών μας! Παρά το γεγονός ότι διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, είμαι πεπεισμένη ότι επενδύοντας στον Πολιτισμό και στην Παιδεία, ο Πειραιάς, η Πατρίδα μας, μόνον ηθικό και υλικό κέρδος θα έχουν. Πιστεύω δε ότι, όσο περισσότεροι άνθρωποικαι ιδίως νέοι συμμετέχουν στους δύο αυτούς τομείς, τόσο και πιο έντονα θα προβάλλει η πνευματική, ηθική και οικονομική αναγέννηση του Κοινωνικού Συνόλου!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4Η

Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, πρόσφατα ένας όροφος μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νταΐφάς» προς τιμήν του αειμνήστου πατρός σας. Πως νιώθετε που είστε Πρόεδρος?

Το 2016 μου προτάθηκε να θέσω υποψηφιότητα στις Αρχαιρεσίες της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και παρά το ήδη βεβαρυμένο πρόγραμμά μου, δέχθηκα. Η εικόνα μέσα σε αυτόν τον χώρο, του πατέρα μου, Σταύρου Νταΐφά, έχει για εμένα ειδική βαρύτητα! Τον θυμάμαι μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες του, για τόσα χρόνια, να δίνουν με θάρρος και τόλμη την μάχη για την ανάδειξη και την σταθεροποίηση της Ελληνικής Ναυτιλίας, σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, Διεθνώς! Η εκλογή και η ανάδειξή μου ως πρώτης γυναίκας,στην θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης μας, είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και απόλυτα δεσμευτική ως προς τις αξίες, τα σχέδια και τους οραματισμούς, τόσο για εμένα όσο και για όλα τα Μέλη, που καλούμαστε να υπηρετήσουμε έναν χώρο που το μόνο που μπορεί να ανταγωνιστεί την ιστορία του, είναι το μέλλον του! Αυτόν ακριβώς τον σκοπό καλούμαστε όλοι να υπηρετήσουμε με πάθος και αυταπάρνηση!

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και ο Σταύρος Νταΐφάς, είναι αλληλένδετα κομμάτια στην ιστορία της Ελληνικής Ναυτιλίας και αυτός στάθηκε ο λόγος που προχώρησα  στην ονοματοδοσία του 8ου ορόφου της Λέσχης μας, στην μνήμη του αείμνηστου πατέρα μου! Είναι ο χώρος, που τον θυμάμαι να επισκέπτεται καθημερινά και γύρω του, σύμφωνα και με τα λεγόμενά τους, συγκεντρώνονταν οι φίλοι, οι συνάδελφοι, τα Μέλη και η νεότερη γενιά, για να ακούσουν τις σκέψεις, τις συμβουλές, τις παραινέσεις και τις εμπειρίες του!!! Αυτή η ονοματοδοσία ήταν χρέος τιμής για εμένα!..

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5Η

Χάρη σε εσάς ενεργοποιήθηκαν οι ναυτιλιακές υποτροφίες, μιλήστε μας για αυτές.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Ναυτιλιακές Υποτροφίες είναι ένας άγραφος θεσμός τόσο παλαιός όσο σχεδόν και η Ελληνική Ναυτιλία, τον οποίο μεγάλη μερίδα των Πλοιοκτητών υπηρετεί, χωρίς να το προβάλλει! Οι υποτροφίες είναι μια συνειδητή απόφασή μου, απόλυτα εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες που έλαβα από την οικογένειά μου, τους δικούς μου ανθρώπους. Μετά την απώλεια του πατέρα μου, εδώ και τεσσεράμισι χρόνια , ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα στον χώρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.), με μια σοβαρότατη και πολύ πετυχημένη πορεία, όπως επίσης και στον χώρο της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με τον αείμνηστο Γιώργο Λιβανό με τον οποίο την είχαν συν-ιδρύσει στις αρχές της δεκαετίας του ’80, θεώρησα πρέπον να προσφέρω κάποια ώθηση, στους νέους ανθρώπους που θέλουν να διευρύνουν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες και που πάντα αγαπούσε και νουθετούσε ο πατέρας μου, ώστε να αποφεύγουν όπως έλεγε, «τα δικά τουλάθη». Για την μνήμη του λοιπόν, αλλά και γιατί πιστεύω και εγώ πολύ στους νέους ανθρώπους και στην εκπαίδευση, προχώρησα στην χορήγηση δύο υποτροφιών:

Η πρώτη υποτροφία στην μνήμη του πατέρα μου, δίδεται μέσω της Ε.Ε.Ε. και αφορά σπουδές μεταπτυχιακού/προ-διδακτορικού επιπέδου, σε τομείς σχετιζόμενους με την Ναυτιλία. Η δεύτερη υποτροφία δίδεται μέσω της HELMEPA και σχετίζεται με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Ναυπηγικής-Θαλάσσιας  Μηχανικής και Τεχνολογίας. Θεωρώ ότι υποτροφίες όπως αυτές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσω την μνήμη του πατέρα μου καθώς περικλείουν μερικές από τις πολύ μεγάλες του αγάπες: τους νέους ανθρώπους,την εκπαίδευση, την κοινωνική προσφορά, την Ναυτιλία, την θάλασσα και την Ελλάδα μας!!!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6Η

Ποιο το όραμά σας για τον Πειραιά και γενικά για τη χώρα?

Αυτό που θα ήθελα για τον Πειραιά και για την πατρίδα μας, είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι και με όλες μας τις δυνάμεις,  την βαρύτητα της Παιδείας και της Κουλτούρας στην ανάπτυξη του τόπου μας και να συνεισφέρουμε στην αναβάθμισή τους, διατηρώντας παράλληλα την γλώσσα και τον σημαντικότατο Πολιτισμό μας! Εάν θέλετε επίσης, μια Ιδέα που με ευαισθητοποιεί και με αγγίζει ιδιαίτερα, είναι το να γίνουμε όλοι πιο ανθρώπινοι και πιο δεκτικοί, απέναντι σε θέματα ψυχολογικής και σωματικής υγείας!

 

 

Η  κ.Ειρήνη Νταϊφά είναι  Εντεταλμένη  Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος   στη Ναυτιλιακή Λέσχη  Πειραιά.

 

Απο αρισ. Κλαίρη Παπαγεροθέου , Ειρήνη Νταϊφά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top