ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

Σύσταση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο των ατόμων άνω των 60 ετών εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα 18-24 ετών για να κλείσουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Η αναθεώρηση των οδηγιών για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca έγινε λόγω της σημαντικής μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες. “Ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου από covid-19 ήταν πολύ υψηλός το μήνα Απρίλιο. Σήμερα, υπάρχει σταθερή μείωση των κρουσμάτων λόγω και του εμβολιασμού. Γι’ αυτό, προχωρούμε σε επικαιροποίηση των ηλικιών, στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca”, εξήγησε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

“Όσοι κάτω των 60 ετών έχουν κλεισμένο ραντεβού για πρώτη δόση με εμβόλιο AstraZeneca θα λάβουν μήνυμα SMS και αν το επιθυμούν θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού”, πρόσθεσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Επίσης, όσοι κάτω των 60 ετών έχουν κάνει ήδη μία δόση με AstraZeneca θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο.

  • Από την άλλη, αν κάποιο άτομο μετά από εμβολιασμό με την πρώτη δόση του AstraZeneca έχει παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα για εμφάνιση θρομβώσεων και θρομβοπενίας, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση, ώστε το άτομο να αλλάξει εμβόλιο στη δεύτερη δόση.
  • Για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει οι ίδιοι να ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους και να επαναπρογραμματίσουν 6 μήνες μετά την νόσηση. Όσοι έχουν κάνει ήδη τη μία δόση, θα πρέπει να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα είχε ανακοινωθεί ότι όλα αυτά θα γίνονταν αυτομάτως από την πλατφόρμα, που όμως δεν έγινε.
  • Όσοι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη στη χώρα μας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ΚΕΠ και να προσκομίσουν όλα τα σχετικά έγγραφα, προγραμματίζοντας τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα.

Στην τελική φάση εισέρχεται το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου με τη συνεργασία ιδιωτών ιατρών, την αμοιβή των οποίων θα αναλάβει η Πολιτεία.

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής  virus.com.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top