ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα deadlines του Απριλίου και των λογιστών

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα – Φοροτεχνικό.

 

Συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια, οι πρώτες μέρες του Απριλίου σηματοδοτούσαν και το άνοιγμα της αυλαίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του εκάστοτε έτους. Ωστόσο, το φετινό ξεκίνημα των φορολογικών δηλώσεων τον Απρίλιο, μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν εντός των επόμενων ημερών σχετικά με τα στοιχεία που θα πρέπει να συλλεχθούν, για να μπορέσουν να διεξαχθούν ομαλά και χωρίς ευτράπελα.

Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη θέση που θα πρέπει να πάρει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν σε αρκετούς φορολογούμενους όσον αφορά στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Τη χρονιά που πέρασε, η πλειοψηφία των φορολογούμενων είδε μια ραγδαία πτώση των εισοδημάτων της, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργήσει σε αρκετούς αδυναμία να καταφέρουν να χτίσουν το αφορολόγητό τους, ενώ σε άλλους να μην μπορούν να καλύψουν τη διαφορά τεκμηρίων που μπορεί να προκύψει.

Ο Απρίλιος είχαμε προϊδεαστεί από τις εξαγγελίες ότι θα ήταν μήνας ενεργός, αφού αρκετές υποθέσεις θα έπρεπε να διευθετηθούν, όπως οι δηλώσεις Covid-19 για την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ άλλες θα ξεκινούσαν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν. Όμως, τα Προγράμματα που ξεκίνησαν και οι προθεσμίες που λήγουν δεν είναι λίγα, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί μια ασφυκτική πίεση σε όλα τα λογιστικά γραφεία, τα οποία θα πρέπει να παραμερίσουν ιούς και πρακτικές δυσκολίες και να υπερβούν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις και τις ικανότητες τους προκείμενου να σταθούν συνεπή στις υποχρεώσεις των πελατών τους, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε είναι επιχειρήσεις.

Ας δούμε αναλυτικά όμως μία-μία τις προθεσμίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα γραφεία:

Οικονομική ενίσχυση Ελ. Επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων & επιστημόνων 400€

Ύστερα και από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας στις 31/03/2021, υπάρχει νέος γύρος αιτήσεων για να διευρυνθεί η λίστα των δικαιούχων. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 15/04/2021 στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Όσοι είχαν κάνει την αίτηση και είναι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να την υποβάλλουν ξανά. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Επανένταξη στη ρύθμιση Ν.4321/2015 (100 δόσεις) και Ν.4611/2019 (120 δόσεις)

Με την εγκύκλιο Ε.2072/2021 δίνεται έως τις 29/04/2021 εκ νέου η δυνατότητα επανένταξης σε όσους είχαν απωλέσει κάποια από τις 2 ρυθμίσεις που είχαν κάνει υπό τις εξής προϋποθέσεις :

α) οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης και οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης μετά την 01.01.2021

 

β) οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020, αλλά δεν υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης

γ) η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 έχει παραταθεί

δ) έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τη δόση Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2021

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7

Με την ΚΥΑ ΓΔΟΥ366/2021 που δημοσιεύθηκε, οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως τις 19/04/2021 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον υπαγωγής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν καταχωρηθεί και μηνιαίως τα έσοδα από Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021. Επίσης, τα σημεία προσοχής και τις ιδιαιτερότητές της τα είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μας (βλ. Οι πρώτες λεπτομέρειες για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και επιδότηση επιχειρήσεων εστίασης)

Δηλώσεις και διορθώσεις μειωμένων ενοικίων λόγω Covid-19

Με την Α.1050/2021 δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες μέχρι την 12η Απριλίου 2021 να δηλώσουν την ημερομηνία λύσης σε μισθωτήρια που έχουν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020. Ενώ μέχρι την 19η Απριλίου 2021 έχουν προθεσμία οι εκμισθωτές που θα λάβουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid-19» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» των μηνών Μαρτίου έως και Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

Αναστολές Συμβάσεων μηνός Απριλίου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Βάσει και του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας έως και την 12/4/2021 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Απρίλιο 2021. Από τις 13/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.

2ο στάδιο Ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία Ν.4611/2019

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του δεύτερου σταδίου της αίτησης, δηλαδή την οριστικοποίηση και πληρωμή της 1ης δόσης της, των ρυθμίσεων στο ΚΕΑΟ, είναι η 30/04/2021. Η προθεσμία της παρούσας ρύθμισης δείχνει να εκπνέει και ο ΕΦΚΑ δε δίνει παράταση, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αδυνατεί να λύσει μέχρι σήμερα, όπως, για παράδειγμα, τις υπέρογκες χρεώσεις ασφαλιστικών οφειλών προηγούμενων ετών σε δικηγόρους, γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Η παρούσα προθεσμία πρέπει να παραταθεί χθες, αφού οι ασφαλισμένοι πιέζουν να διορθωθούν οι οφειλές τους για να ρυθμίσουν και να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και ο ΕΦΚΑ τους απαντάει στην εξώπορτα ότι αυτές οι υποθέσεις θέλουν αρκετό χρόνο διεκπεραίωσης.

 

Βέβαια, όλες αυτές οι προθεσμίες που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι μοναδικές, αφού έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί και καταχωρηθεί όλα τα παραστατικά των επιχειρήσεων που λειτουργήσαν, με όποιον τρόπο κατάφεραν, προκειμένου να εκδοθεί το ΦΠΑ Α’ τριμήνου για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και μηνός Μαρτίου για τα διπλογραφικά. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβληθούν και VIES, Φ.Μ.Υ, Intrastat, καθώς και να ασχοληθούμε με τα Προγράμματα voucher tablet, ΓΕΦΥΡΑ 2, το οποίο λήγει αρχές Μαΐου, καθώς και με την επιδότηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον κλάδο της εστίασης. Τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να ασχοληθούν και με την ενίσχυση και άλλων κλάδων, όπως θα γίνει με την εστίαση, οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει και δεν προβλέπεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να ανοίγουν όπως, για παράδειγμα, τα γυμναστήρια.

 

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό δεν είναι αγώνας δρόμου 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος, οπότε θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο πλάνο αντιμετώπισης και διαχείρισης και όχι παράταση υποχρεώσεων στο παρά πέντε για την υποβολή τους στο και πέντε!

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top