ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει σε υπερωρίες, ΕΡΓΑΝΗ και ΑΠΔ με το νομοσχέδιο – «σκούπα» του υπ. Εργασίας

 

Τέσσερις εργασιακές «συνιστώσες» εντάσσονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Στο νομοσχέδιο-«σούπα», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση εντός του Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τις υπερωρίες, το εργόσημο, το ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών και την ΕΡΓΑΝΗ.

Η πρώτη διάταξη θα αφορά την αύξηση κατά 10% του κόστους της υπερωρίας για τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι εργοδότες δηλώνουν παρανόμως πως το προσωπικό τους απασχολείται με μερική απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία,  θα κληθούν να πληρώνουν αυτή την επιλογή τους  με επιπλέον 10% για κάθε ώρα.

Η αύξηση θα επιβαρύνει τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύει το ημερομίσθιο του εργαζόμενου για την επιπλέον εργασία, έτσι ώστε η πρόσληψη με πλήρη απασχόληση να συνιστά πιο συμφέρουσα επιλογή για τον επιχειρηματία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 10% της αγοράς εργασίας (κυρίως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και ο επισιτισμός) καταφεύγουν στην λύση της υποδηλωμένης εργασίας, ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο για λιγότερες ώρες ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει πάνω από 8 ώρες.

Η δεύτερη διάταξη έχει να κάνει με την αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και την υποχρέωση των εργοδοτών καθώς εκδίδουν το εργόσημο στο ταμείο της τράπεζας ή ηλεκτρονικά, να δηλώνουν τα στοιχεία του εργαζόμενου που απασχολούν.

Με την τρίτη διάταξη θα καθιερώνεται ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών και θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος η μέλος σωματείου «σφραγίδα».

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο φιλοδοξεί να καθιερώσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως (ακόμη και για την προκήρυξη απεργιών), ενώ θα βοηθήσει να μην  επαναληφθούν  στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.

Τέλος, το υπουργείο σκοπεύει με άλλη διάταξη να βάλει «φρένο» στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, αν οι εργοδότες δεν έχουν προηγουμένως καταβάλει ή ρυθμίσει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top