ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προώθηση του αθλητισμού στην ΠΕ Πειραιά παρουσίασαν η Περιφερειάρχης Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

 

 

Ρένα Δούρου: Για εμάς τόσο ο αθλητισμός όσο και ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών

Το αποτελέσματα του προγράμματος για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσίασαν σήμερα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Πειραιά έδωσαν το παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών, Βασιλική Λάσκαρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαλάμω Αποστολοπούλου, Ειρήνη Μεταξά και Γιάννης Μοίρας καθώς ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πειραιά και Νήσων, Αθανάσιος Μοσχολέας.

 

 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, σε δύο κεντρικούς άξονες:

 • Αφενός, εκσυγχρονίζοντας υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, πεπαλαιωμένες και φθαρμένες που είχαν κλείσει ή χρησιμοποιούνταν χωρίς να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφαλή άθληση, αλλά και δημιουργώντας νέες αθλητικές υποδομές – πρόκειται για 29 έργα σε αθλητικούς χώρους όλων των Δήμων της ΠΕ Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 • Και αφετέρου, δίνοντας έμφαση στη διάδοση του αθλητισμού σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως με την υλοποίηση του προγράμματος Kids’ Athletics, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, μέσω του οποίου, για τέταρτη χρονιά συνολικά 645 μαθητές και μαθήτριες από Δημοτικά Σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι εξοικείωσης με τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού. Στο ίδιο πλαίσιο σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά και Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους Φυσικής Αγωγής των ΠΕ Πειραιά και Νήσων, προχωρήσαμε στη διοργάνωση εβδομάδας αθλητικών δραστηριοτήτων. Η μεγάλη αθλητική συνάντηση «Πειραι-Αθλητισμός» πραγματοποιήθηκε δύο χρονιές (15-19/05/2017 και 24-26/04/2018) με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με αίσθηση ευθύνης και με συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει επιλέξει εδώ και 4 πλέον χρόνια να επενδύσει σε έργα υποδομής του Πειραιά και σε όλους τους Δήμους της Αττικής». «Επιλέγουμε να λογοδοτούμε και μέσω των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης όπως είστε εσείς αλλά και μέσω άλλων μέσων κοινωνικής λογοδοσίας», σημείωσε η ίδια προσθέτοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θεωρήθηκαν ότι μπορεί να είναι πολυτέλεια ή παράπλευρη απώλεια της κρίσης χρέους. Για εμάς, τόσο ο αθλητισμός όσο και ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών και της χώρας ολόκληρης και προϋπόθεση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ιδίως όταν η δική μας διοίκηση δεν θεωρεί ότι ο αθλητισμός ξεκινά και τελειώνει στο τι θα γίνει με τις μεγάλες ΠΑΕ και γύρω από τις πολύ μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις». «Και για αυτό τον λόγο εκσυγχρονίζουμε αθλητικές υποδομές, χτίζουμε καινούργιες, έχουμε ένα άλλο είδος προτεραιότητας, αυτό των υποβαθμισμένων περιοχών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Βίντεο με απόσπασμα από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ: https://youtu.be/1aPUdA8mVKo

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η περιοχή του Πειραιά εδώ και χρόνια είχε υποχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Οι πόλεις και οι βασικές υποδομές τους, σε αρκετές περιπτώσεις, είχαν χάσει τη λειτουργικότητά τους και γι’ αυτό σχεδιάσαμε μια διαφορετική διαδρομή κατεύθυνσης των χρηματοδοτήσεων ακόμα και σε υπηρεσίες, που δεν ανήκουν, τυπικά, στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως τα νοσοκομεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σχολεία κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιοχής του Πειραιά δρομολογήσαμε συνολικά 29 έργα προϋπολογισμού περίπου 36 εκατομ. ευρώ, για τη συντήρηση και αναβάθμιση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, από τις οποίες κάποιες, όπως το «Θεμιστόκλειο» είχαν να συντηρηθούν 27 ή και περισσότερα χρόνια, αθλούνται πάνω από 38.000 νέοι και νέες, σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους, σ’ όλα τα αθλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, με επιλογή μας χρηματοδοτήσαμε τα αναγκαία έργα, τα οποία εκτελέστηκαν ή εξελίσσονται είτε από τις δικές μας υπηρεσίες είτε από τους Δήμους».

Τα 29 έργα υποδομής για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην ΠΕ Πειραιά, βρίσκονται στην εξής φάση:

 • Ολοκληρωμένα: 8 έργα
 • Εκτελούμενα: 5 έργα
 • Δημοπρατημένα: 7 έργα
 • Προς υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης: 1 έργο
 • Ολοκληρώνεται η μελέτη: 3 έργα
 • Σε αρχικό στάδιο εκπόνησης μελετών: 5

 

 

 

 

Προχωράμε στο αύριο με 29 έργα σε αθλητικούς χώρους όλων των Δήμων της Π.Ε. Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 36.638.010 €.

 

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, που οφείλουμε να κερδίσουμε, αναμετρώμενοι με προβλήματα δεκαετιών και τα πρόσθετα εμπόδια ενός αναχρονιστικού, γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση έργων.

Ένας κρίσιμος τομέας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι η προώθηση του Μαζικού Αθλητισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέσαμε ως βασικό στόχο την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε δύο βασικούς άξονες:

 • Τη συντήρηση και αναβάθμιση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων.
 • Τη διάδοση του Αθλητισμού σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικά, στο πρόγραμμα γνωριμίας με τα αθλήματα στίβου (Kids’ Athletics), που υλοποιείται από 11 διακεκριμένους αθλητές, εργαζόμενους στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, πήραν μέρος τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές συνολικά 7.865 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων.

Η συντήρηση και η αναβάθμιση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν απολύτως αναγκαία για ολόκληρη την περιοχή.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, πεπαλαιωμένες και φθαρμένες, είχαν κλείσει ή χρησιμοποιούνταν χωρίς να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφαλή άθληση.

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας υλοποιήσαμε, δρομολογήσαμε ή σχεδιάσαμε, από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι σήμερα, με 29 έργα σε αθλητικούς χώρους όλων των Δήμων της Π.Ε. Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 36.638.010 €.

 

 • Τα 29 έργα βρίσκονται στις εξής φάσεις:
 • Ολοκληρωμένα: 8 έργα
 • Εκτελούμενα: 5 έργα
 • Δημοπρατημένα: 7 έργα
 • Προς υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης: 1 έργο
 • Ολοκληρώνεται η μελέτη: 3 έργα
 • Σε αρχικό στάδιο εκπόνησης μελετών: 5

 

Αναλυτικά, τα αθλητικά έργα σε κάθε Δήμο είναι τα εξής (Με κόκκινο σημειώνονται τα νέα έργα)

 

 

 • Δήμος Πειραιά

 

 • α) Εργασίες συντήρησης του φορέα κάλυψης του κλειστού κολυμβητήριου «Καπαγέρωφ».

Το κλειστό κολυμβητήριο «Π. Καπαγέρωφ», το μοναδικό στο κέντρο του Πειραιά, έχει χωρητικότητα 700 θεατών. Εκεί προπονούνται και αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των τμημάτων του Ο.Σ.Φ.Π. και του Εθνικού.

Το έργο προϋπολογισμού 150.911 € χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α).

Το έργο ολοκληρώθηκε

β) Ανακατασκευή Κλειστού Γυμναστήριου «Καπαγέρωφ»

Το κλειστό γυμναστήριο «Π. Καπαγέρωφ» παραμένει, από το 2007, εκτός λειτουργίας λόγω εκτεταμένων φθορών, στερώντας τη περιοχή από ένα αθλητικό χώρο.

Για την ανακατασκευή του Γυμναστηρίου έχει δεσμευτεί από την Περιφέρεια Αττικής, συνολικό ποσό ύψους 8 εκατ. Ευρώ.

Ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α οι πέντε αναγκαίες μελέτες και βρίσκονται προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

 

 • Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Θεμιστόκλειου Σταδίου

Με το έργο θα επισκευασθούν ο στίβος και δύο κτίρια, ένα ισόγειο επιφανείας 106 τ.μ. περίπου με αποδυτήρια για τις ανάγκες του στίβου και ένα διώροφο επιφανείας 410 τ.μ. περίπου, το οποίο παραμένει κενό διότι έχει υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1999 και έκτοτε δεν έχει επισκευασθεί.

Σε ότι αφορά το στίβο θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί ο διάδρομος ταχύτητας καθώς και ο υπόλοιπος στίβος (χώρος σκαμμάτων, μπάσκετ), θα γίνουν εργασίες συντήρησης κερκίδων, κιγκλιδωμάτων και δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και θα επιστρωθεί συνθετικός χλοοτάπητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.373.721 Ευρώ. Η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο εκτελείται

 

 • Ολοκλήρωση εργασιών ανακατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΣΕΦ

Με το έργο ανακατασκευάζεται το υφιστάμενο γήπεδο ποδοσφαίρου, προκειμένου να χρησιμοποιείται ασφαλώς ο αγωνιστικός χώρος και να χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής αγώνων που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνονται σε αθλητικούς χώρους γειτονικών Δήμων με αποτέλεσμα την υπερφόρτωσή τους.

Επιπλέον, θα ανακατασκευαστούν τα αποδυτήρια του γηπέδου για την λειτουργική και ασφαλή χρήση τους από τους αθλητές.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 724.000 €.  Χρηματοδοτείται  και εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο εκτελείται

 

 • Συντήρηση δικτύων και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ

Ο περιβάλλον χώρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) είχε περιέλθει, από το 2012, στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Με την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής ξεκινήσαμε τη διεκδίκηση της απένταξης του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ και της επαναφοράς του στο προηγούμενο καθεστώς υπό τον έλεγχο της Γ.Γ.Α.

Έτσι, μπορούσαμε πλέον να προχωρήσει η αξιοποίηση και η αναβάθμισή του χώρου προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ώστε να εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου.

Το έργο, που έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η έναρξη των εργασιών, στοχεύει στη συντήρηση δικτύων και στην αναβάθμιση του χώρου, ώστε να καταστεί λειτουργικός προσφέροντας στους δημότες του Πειραιά και των λοιπών Δήμων δυνατότητα άθλησης και αναψυχής.

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν στον χώρο δύο γήπεδα αντισφαίρισης, με τις αναγκαίες ηλεκτρομηχανολογικές  εγκαταστάσεις τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 310.000 €. Χρηματοδοτήθηκε και εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί

 

 • Αντικατάσταση συνθετικού τάπητα και λοιπές εργασίες συντήρησης του γηπέδου καλαθοσφαίρισης «Φοίνικα»

Η υφιστάμενη κατάσταση του γηπέδου καλαθοσφαίρισης «Φοίνικα» δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του δεδομένου ότι ο αγωνιστικός χώρος παρουσιάζει φθορές και έχει υποστεί τοπικές καθιζήσεις. Επιπλέον η άμεση γειτνίαση του γηπέδου με τη θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντική οξείδωση στα κάγκελα της περίφραξης με αποτέλεσμα να απαιτείται η αντικατάστασή τους κατά τμήματα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 110.000 € Η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής.

 

Το έργο εκτελείται

 

 • Εργασίες συντήρησης του γηπέδου καλαθοσφαίρισης «Πορφύρας», στην Πειραϊκή

Σκοπός του έργου ήταν η επισκευή του γηπέδου μπάσκετ επιφάνειας περίπου 680 τετρ. μέτρων και των κερκίδων με στόχο την βελτίωση του χώρου άθλησης και την ασφάλεια των αθλουμένων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 49.993 € . Χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελέστηκε από το Δήμο Πειραιά.

Το έργο ολοκληρώθηκε

 

 • Για τα δύο παραπάνω έργα απαιτείτο να δοθεί έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο.  Μόλις δόθηκε η έγκριση δρομολογήθηκε η έναρξη των εργασιών.

 

 • Αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ Καμινίων επί των οδών Υμηττού και Μουτσοπούλου

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση και εξωραϊσμός του κλειστού Γυμναστηρίου, προκειμένου να εξασφαλισθούν συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για αθλητές, προπονητές, θεατές, καθώς επίσης και να βελτιωθεί η ενεργειακή ταυτότητα των εγκαταστάσεων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται  στο ποσό των 716.076 Ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από το Δήμο Πειραιά.

Έχει δημοπρατηθεί. Επίκειται η έναρξη εργασιών

 

 • Αναβάθμιση κλειστού συγκροτήματος «Π. Σαλπέας», στην Ακτή Ξαβερίου.

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση και εξωραϊσμός του κλειστού συγκροτήματος γυμναστηρίων, προκειμένου να εξασφαλισθούν συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για αθλητές, προπονητές, θεατές, καθώς επίσης και να βελτιωθεί η ενεργειακή ταυτότητα των εγκαταστάσεων.

Το συγκρότημα αποτελείται από αίθουσα γυμναστικής επιφανείας 185 τ.μ, προπονητήριο βόλεϊ επιφανείας 388 τ.μ, και γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ επιφανείας 836 τ.μ με τρία συγκροτήματα αποδυτηρίων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 692.697 Ευρώ. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από τον Δήμο Πειραιά.

Έχει δημοπρατηθεί. Επίκειται η έναρξη εργασιών

 

 • Αναβάθμιση ανοικτών γηπέδων σκουός και τένις στα Βοτσαλάκια.

Το έργο προϋπολογισμού 111.878 € χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Προετοιμάζεται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για τη χρηματοδότηση του έργου.

 

 • Κατασκευή γηπέδου Εθνικού Πειραιώς

Για το έργο έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής 2,5 εκατ. €. Παράλληλα, σε συνεργασία Περιφέρειας, Γ.Γ.Α, Δήμου Πειραιά και του Εθνικού έχει συμφωνηθεί η διαδικασία, που θα ακολουθηθεί και έχουν γίνει συζητήσεις για την ανεύρεση του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή του γηπέδου.

 

 

 

 • Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας:
  • Έχουν δρομολογηθεί δύο έργα για την αθλητική εγκατάσταση στην περιοχή Σιταποθήκες.

Το ένα προϋπολογισμού 758.904€ αφορά στην ανακατασκευή του Ανοικτού Δημοτικού Σταδίου, δεδομένου ότι στο σύνολό του (αγωνιστικός χώρος, αποδυτήρια κ.α) παρουσιάζει φθορές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Το άλλο προϋπολογισμού 324.999€ αφορά σε εργασίες στο κλειστό Γυμναστήριο.

Τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από τη Περιφέρεια Αττικής και εκτελούνται από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Για τα δύο έργα έχουν υπογραφεί συμβάσεις, υπάρχει ανάδοχος και αναμένεται η έναρξη των εργασιών.

 

 • Ανακατασκευή αθλητικού χώρου στο κλειστό γυμναστήριο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα

Στην διάρκεια του έργου έγιναν κυρίως μεταλλικές εργασίες για την αντικατάσταση της υπάρχουσας επιστέγασης στην οροφή του κυρίως αθλητικού χώρου του γυμναστηρίου, καθώς και στην επικάλυψη κατακόρυφων και οριζοντίων αρμών, της οροφής των βοηθητικών χώρων.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

 

 • Το έργο προϋπολογισμού 430.000 € καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συντήρηση- βελτίωση και κατασκευή στεγάστρου στο ανοιχτό γυμναστήριο στη πλατεία Νίκος Μπελογιάννης.

Το έργο προϋπολογισμού 60.000 έχει ενταχθεί για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από το Δήμο.

Εκπονείται μελέτη.

 

 • Ανακατασκευή δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου «Ι. Βάζος» για τη δημιουργία σταδίου με στίβο

Το έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.500.000€ έχει ενταχθεί για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από το Δήμο.

Εκπονείται μελέτη.

 

 • Ανακατασκευή, επισκευή, συντήρηση υποδομών και εξοπλισμού κλειστού γυμναστηρίου «Γ. Κασιμάτης»

Το έργο προϋπολογισμού 248.000 € έχει ενταχθεί για να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από το Δήμο.

Εκπονείται μελέτη.

 

 • Δήμος Κορυδαλλού
  • Εργασίες αντικατάστασης συνθετικού χλοοτάπητα και τάπητα στίβου σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Κορυδαλλού.

Το έργο εξελίσσεται:

στο ανοικτό δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πλαταιών και πάροδος Σολωμού

στα γήπεδα 5×5 και 8×8 που βρίσκονται επί των οδών Νικηφορίδη και Σικελιανού (πίσω από το νεόκτιστο δημαρχείο) στον πρώην χώρο του Ιδρύματος Ανηλίκων (χώρος Ασύλου).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 602.358 €. Χρηματοδοτείται τη Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από το Δήμο.

Το έργο εκτελείται

 • Εργασίες επισκευών και συντηρήσεων στο Αθλητικό Κέντρο «Θεόδωρος Πούτος».

Το κτίριο του γηπέδου παρουσιάζει πολλά προβλήματα, λόγω της επί μεγάλο χρονικό διάστημα ελλιπούς συντήρησης των χώρων του. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 120.000€. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από το Δήμο.

Το έργο εκτελείται

 

 • Κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου και δύο γηπέδων αντισφαίρισης στον Δήμο Κορυδαλλού

Με την ολοκλήρωση των εργασιών η πόλη θα έχει νέες εγκαταστάσεις, για την ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται:

 • Κλειστό κολυμβητήριο, με πισίνα διαστάσεων 21χ25,03μ., αποδυτήρια και κερκίδες χωρητικότητας 225 θεατών.
 • Δύο γήπεδα αντισφαίρισης
 • Κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο (περιφράξεις, δημιουργία θέσεων στάθμευσης, πύλες εισόδου – εξόδου αθλητών και θεατών ράμπες ΑΜΕΑ κ.α).

Το έργο είναι προϋπολογισμού 8.389.840 Ευρώ. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από το Δήμο Κορυδαλλού.

Το έργο εκτελείται

 

 • Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου στο Σχιστό Δήμου Κορυδαλλού

Το νέο Αθλητικό Κέντρο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή των λατομείων του Σχιστού Κορυδαλλού, σε έκταση, που αγοράστηκε, το 2003, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Μετά από συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Κορυδαλλού, της Γ.Γ.Α και του ΣΕΓΑΣ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στάδιο για αθλήματα Κλασσικού Αθλητισμού (στίβος), χωρητικότητας περίπου 5.000 θεατών, με προδιαγραφές για την φιλοξενία διεθνών αγώνων.

Ακόμα, στην πλήρη ανάπτυξη του το νέο Αθλητικό Κέντρο θα περιλαμβάνει κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ & βόλεϊ, τρία βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου κ.α.

 • Η πρώτη φάση κατασκευής περιλαμβάνει:

Ένα κλειστό  γυμναστήριο, χωρητικότητας περίπου 380 θεατών, δύο βοηθητικά γήπεδα  ποδοσφαίρου, με μεταλλικές  κερκίδες χωρητικότητας 500 θεατών το καθένα, αποδυτήρια, περίφραξη του χώρου και όλα τα απαιτούμενα υποστηρικτικά έργα (έργα οδοποιίας , χώρους στάθμευσης, κλίμακες, ράμπες, έργα πρασίνου, περιφράξεις, κ.λ.π.).

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.450.000 Ευρώ και θα καλυφθεί από τη Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής

 

 

 

 • Δήμος Περάματος:
 • Συντήρηση και ανακατασκευή στίβου στην περιοχή «Πρόνοιας» Περάματος.

Στο γήπεδο στίβου και στο κλειστό γυμναστήριο, που αποτελούν ενιαίο αθλητικό συγκρότημα, στην περιοχή «Πρόνοια», εκτελέστηκαν δύο έργα:

 1.  Αντικαταστάθηκε ο υφιστάμενος φθαρμένος συνθετικός τάπητας στο γήπεδο στίβου με καινούργιο συνθετικό ελαστικό τάπητα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γ.Γ.Α. Ο προϋπολογισμός ήταν 186.000€.  Το έργο χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από τη Περιφέρεια Αττικής.
 2. Βελτιώθηκαν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, με ηλεκτρολογικές εργασίες κ.α. Το έργο προϋπολογισμού 135.000 € χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο ολοκληρώθηκε

 

 • Ανακατασκευή χλοοτάπητα γηπέδου Περάματος

Σκοπός  του έργου  ήταν  η αντικατάσταση του υφιστάμενου χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δήμου Περάματος με συνθετικό χλοοτάπητα προδιαγραφών της ΓΓΑ και της FIFA καθώς και η δημιουργία περιμετρικού καναλιού  απορροής όμβριων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 675.000 Ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε και εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο ολοκληρώθηκε

 

 • Διαμόρφωση γηπέδου στο Τεχνικό Λύκειο Περάματος, στο Νέο Ικόνιο.

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση του γηπέδου, ώστε να  αποκατασταθούν οι φθορές που έχει υποστεί καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 39.990€. Χχρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και εκτελείται από το Δήμο.

Έχει δημοπρατηθεί. Επίκειται η έναρξη εργασιών

 

 • Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη
 • Αντικατάσταση συνθετικού τάπητα του γηπέδου «Παντελής Νικολαΐδης» στη Νίκαια

Το γήπεδο Παντελής Νικολαΐδης κατασκευάστηκετο 2008 στο λόφο Σελεπίτσαρικαι εφάπτεται με το βόρειο όριο του ολυμπιακού έργου «Σπίτι της Άρσης Βαρών».

Χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλούς αθλούμενους σε σωματεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα ο τάπητας να έχει καταστραφεί τελείως σε διάφορα τμήματα σε συνολική έκταση περίπου 300 τ.μ.

Γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαία η αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 433.000 €  και  χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελέστηκε από το Δήμο.

Το έργο ολοκληρώθηκε

 

 • Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 στο χώρο του Δημοτικού Γυμναστήριου Νεάπολης

Το έργο ήταν προϋπολογισμού 78.500 € και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο ολοκληρώθηκε

 

 • Αντικατάσταση τάπητα στο γήπεδο «Στ. Μελισσουργός».
  Ο προϋπολογισμός είναι 432.025 €. Θα χρηματοδοτηθεί από τη Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από το Δήμο.
  Εκπονείται μελέτη

 

 • Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή Κλειστού Γυμναστήριου «Πλάτωνα».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 960.000€ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Ολοκληρώνεται η μελέτη.

 

 

Δράσεις για την προώθηση του Αθλητισμού στα σχολεία

 

Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων δίνουμε την δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν τον Αθλητισμό και κυρίως να πάρουν ερεθίσματα για να τον κάνουν τρόπο ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ πιστοποιήθηκαν 11 διακεκριμένοι αθλητές, εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής και αφού προμηθευτήκαμε τον απαιτούμενο, εγκεκριμένο εξοπλισμό, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση του ειδικού προγράμματος Kids’ Athletics σε Δημοτικά Σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων.

Με αυτό το εγκεκριμένο από τον ΣΕΓΑΣ πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων να γνωρίσουν, μέσα από ένα διαδραστικό παιγνίδι, τ’ αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού.

Η φετινή σχολική (2018-19) είναι η τέταρτη, που γίνεται το πρόγραμμα σε Δημοτικά Σχολεία των Δήμων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν οι εξής συμμετοχές:

 • Την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος (σχολικό έτος 2015-2016), πήραν μέρος 1.850 παιδιά.

Αυτή την πρώτη χρονιά το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά Δήμο με συμμετοχές από τα σχολεία της περιοχής.

Από την επόμενη σχολική χρονιά (2016- 17) το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο σχολικό χώρο, κατόπιν αιτήματος του κάθε σχολείου, ώστε να γίνεται ο αναγκαίος προγραμματισμός.

Έτσι:

 • Την δεύτερη χρονιά (2016-2017) πήραν μέρος στο Kids’ Athletics και είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τα αθλήματα του στίβου 3.000 μαθητές και μαθήτριες από 15 Δημοτικά Σχολεία.
 • Την σχολική χρονιά 2017-18 συμμετείχαν 2.555 μαθητές από 12 Δημοτικά Σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το Δήμο Περάματος διοργανώθηκε, τη περασμένη σχολική χρονιά (2017- 18), για πρώτη φορά, δράση για τις πρώτες τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ταυτόχρονη υλοποίηση του Kids’ Athletics και προγράμματος εκμάθησης βασικών δραστηριοτήτων Ρυθμικής γυμναστικής, με συμμετοχή 1.200 μαθητών και μαθητριών.

Τη φετινή σχολική χρονιά (2018-19) έχει γίνει μέχρι τώρα (1.11.2018) το πρόγραμμα σε 5 σχολικές μονάδες και πήραν μέρος 1.240 μαθητές και μαθήτριες.

Επίσης, φέτος, κάθε Τρίτη πραγματοποιείται στο Πεδίο του Άρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς), για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων άλλων περιοχών της Περιφέρειας Αττικής.

Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά και Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους Φυσικής Αγωγής των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων στη διοργάνωση εβδομάδας αθλητικών δραστηριοτήτων με το γενικό τίτλο «Πειραι- Αθλητισμός».

Η μεγάλη αθλητική συνάντηση πραγματοποιήθηκε:

 • Την πρώτη χρονιά (15 – 19/05/2017) στις αθλητικές εγκαταστάσεις «ΠΛΑΤΩΝ» του Δήμου Νίκαιας– Ρέντη με συμμετοχή 7.500 μαθητών. Ειδικά στο πρόγραμμα γνωριμίας με τα αθλήματα του στίβου (Kids’ Athletics) συμμετείχαν 1.605 παιδιά.
 • Την δεύτερη χρονιά, οι αθλητικές δράσεις για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν (24-26/4/2018) στον «ΠΛΑΤΩΝΑ» με την συμμετοχή περίπου 5000 μαθητών.

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι αθλητικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της παραλίας στα Βοτσαλάκια του Δήμου Πειραιά, με περίπου 11.000 συμμετοχές. Ειδικά στο Kids’ Athletics οι συμμετοχές έφτασαν συνολικά στα 2.860 παιδιά.

 

 

ΟΙ δημοσιοργαφοι απο αρισ. Χριστίνα Παπασταθοπούλου, Νίκος Σηφάκης, Γιάννης Κλάδης, Τάκης Μαυρέας, Απόστολος Καραμπερόπουλος, Παντελής Νταβανέλος

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top