ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: «Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας» του Ευάγγελου Βενιζέλου

 

 

 

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: «Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας» του Ευάγγελου Βενιζέλου

Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης στην πόλη μας, του νέου του εξαιρετικού πονήματος, του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας». Καλοτάξιδο το βιβλίο!

 


Παρόλο που δεν είμαι, ούτε συνταγματολόγος, ούτε πολιτικός αναλυτής, ως ΜμΕ επιχειρηματίας θα ήθελα να αναφέρω ότι, πρόκειται για έναν τόμο χρήσιμο στη δημόσια συζήτηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του, και κυρίως στην προσπάθεια για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από ποικίλες, συχνά απροκάλυπτες, απόπειρες εκβιασμού και υπονόμευσής τους.
Στο βιβλίο αυτό, οι όψεις της κρίσης της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και οι αναφορές στη μετεξέλιξη, τις αμφισβητήσεις και τις αντοχές του Συντάγματος ως έννοιας και ως θεσμικού φαινομένου συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αξιολογηθεί η συζήτηση για την ανάγκη μιας νέας αναθεώρησης του Συντάγματος και παραδίδονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση αυτή κατά την τελευταία πενταετία (2013-2018). Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται με τον σχολιασμό των προτάσεων αναθεώρησης που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βιβλίο αυτό ασχολείται, επίσης, με την κρίση και τις προοπτικές του πολιτικού συστήματος, τα ζητήματα της δικαιοσύνης, τις νέες απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεσμικές εγγυήσεις, το πάντοτε κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας σε συνδυασμό με την υποχρέωση απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς και με το ερώτημα, αν τα νομοθετικά μέτρα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης συνιστούν δίκαιο της ανάγκης. «Δεν υπάρχει όμως χειρότερη μορφή λαϊκισμού από τον συνταγματικό λαϊκισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Άποψη με την οποία συμφωνούμε πολλοί! Ευτυχώς, που το βιβλίο αυτό, λειτουργεί ως αντίβαρο στον συνταγματικό λαϊκισμό.
Εκτός από το πλούσιο νομοθετικό και συγγραφικό έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα ήθελα, να πω και δυο λόγια γι’ αυτόν τον πολιτικό άνδρα, που με την στιβαρή του παρουσία και τις στοχευμένες παρεμβάσεις του έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες, υπηρετώντας από το 1993 σε διάφορες υπουργικές θέσεις. Ειδικότερα, ως Υπουργός Ανάπτυξης, από τον Φεβρουάριο 1999 έως τον Απρίλιο 2000 σε μόλις ένα χρόνο:
✓ Βασικός στόχος του ήταν η συγκράτηση του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας στο ευρώ, η παρακολούθηση των τιμών, η σύναψη και η εφαρμογή συμφωνιών κυρίων με τους μεγάλους φορείς της αγοράς, ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της αγοράς προϊόντων που εντάσσονται στο «Καλάθι της Νοικοκυράς».
✓ Ιδρύει τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ
✓ Εισάγει ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
✓ Συμπληρώνει τη νομοθεσία περί ασφαλιστικών εταιρειών
✓ Θεσπίζει για πρώτη φορά νομοθετικά τον προσυμβατικό έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο
✓ Εισάγει τον πρώτο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
✓ Διαμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο
✓ Ιδρύει το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
✓ Ολοκληρώνει το δεύτερο ΚΠΣ και σχεδιάζεται το τρίτο ΚΠΣ
✓ Προετοιμάζει το Ταμείο Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)
✓ Διατηρεί σε λειτουργία ο ΕΟΜΜΕΧ του οποίου είχε δρομολογηθεί η κατάργηση
✓ Αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του σεισμού της Αθήνας του 1999 στις επιχειρήσεις της Αττικής
✓ Ιδρύει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
✓ Ιδρύει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι το 2019 να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα, θάρρος και ρηξικέλευθη σκέψη, να αγωνίζεται για την πρόοδο του τόπου μας, ώστε να ξανακερδίσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Κυρίες και κύριοι,
Το να τιμάς κάποιον όταν αποσύρεται είναι γενναιοδωρία, το να τον τιμάς όμως εν ενεργεία είναι αναγνώριση και αποδοχή. Ως εκ τούτου:
Η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να ανακηρύξει τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο σε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου μας για την 26ετή προσφορά του στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου ως Υπουργός Προεδρίας – Τύπου & ΜΜΕ – Μεταφορών & Επικοινωνιών – Δικαιοσύνης – Πολιτισμού – Ανάπτυξης – Εθνικής Άμυνας – Οικονομικών – Εξωτερικών & Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δύο φορές. Σας ευχαριστώ!

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

To Top