Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η  Ιανουαρίου 1996,  τέλεσε o  Δήμος Πειραιά χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Δανιήλ Ψωίνου, ο οποίος εκπροσώπησε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ.

Παρουσία του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια,  που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, του Βουλευτή Α΄ Πειραιώς Κώστα Κατσαφάδου, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, του  Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου  Δημητρίου  – Ελευθερίου  Κατάρα,  του Aρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, του Κυβερνήτη της πυραυλακάτου «ΤΠΚ Υποπλοίαρχος Βλαχάκος»  κ. Σπηλιωτόπουλου και  εκπροσώπων  των αρχών και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθους κόσμου, τελέστηκε σε συγκινησιακό κλίμα η επιμνημόσυνη δέηση, στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Αγαπητοί συμπολίτες μας

 Ο Δήμος Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Πειραιώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, την τραγική νύχτα των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου 1996. Με αυτό το ετήσιο μνημόσυνο, θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου που έχασε τη ζωή του, υπερασπιζόμενος τότε την πατρίδα μας, αλλά και την τιμή όλων των Ελλήνων.

Πέρασαν 28 χρόνια, όμως οι μνήμες των δραματικών στιγμών που βίωσε η χώρα εκείνη την περίοδο, αλλά και η συγκίνηση για την απώλεια των τριών αξιωματικών μας, του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Έκτορα Γιαλοψού και του Χριστόδουλου Καραθανάση, παραμένουν έντονες και το ίδιο δυνατές.

Ειδικά για τον Πειραιά, η απώλεια ήταν μεγάλη, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, γεμίζοντας την οικογένειά του, πρώτα απ’ όλους, αλλά και την πόλη μας  με θλίψη.

Η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομά του και πλέει στα νερά του Αιγαίου ως άγρυπνος φρουρός, διατηρεί ανεξίτηλη την μνήμη του Παναγιώτη και έχει γεμίσει κι εμάς με υπερηφάνεια και συγκίνηση για τον Πειραιώτη ήρωά μας.

Η θυσία του όμως, καθώς και όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, αποκτά νόημα όταν όλοι εμείς ως λαός, ως άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, ως πολιτικοί, ως απλοί πολίτες είμαστε ενωμένοι απέναντι στις δυσκολίες. Ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα και εθνικά θέματα, οφείλουμε να παραμερίζουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές και τις διαφορετικές μας απόψεις και να γινόμαστε όλοι ένα.

Η παρουσία όλων σήμερα εδώ, της Ελληνικής Πολιτείας, δια των εκπροσώπων της, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πειραϊκής κοινωνίας, η οποία κάθε χρόνο κατακλύζει αυτόν τον χώρο είναι συγκινητική.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, τόνισε :

«Με ιδιαίτερη τιμή βρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση μνήμης εδώ στον Πειραιά.

Τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, 28 χρόνια μετά τη νύχτα των Ιμίων, μαζί με τη μνήμη του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ και του Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ.

Έπεσαν και οι τρεις υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Υπό συνθήκες αντίξοες αλλά με αίσθημα καθήκοντος. Και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους.

Η πατρίδα μας η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς της, διατηρεί τη μνήμη τους, διατηρεί στην Εθνική μνήμη όσους με αυτοθυσία και αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία μας.

Η συμπεριφορά τους δεν είναι κενή περιεχομένου, οικοδομεί παράδειγμα. Υπόδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του Παναγιώτη Βλαχάκου, πλέει στο Αιγαίο. Μια άλλη πυραυλάκατος φέρει το όνομα του Αντιναύαρχου Καραθανάση και σε λίγες μέρες σε ένα νέο περιπολικό θα υψώσουμε τη σημαία και θα το ονομάσουμε Έκτορας Γιαλοψός, γιατί και οι τρεις τους υπήρξαν φρουροί των Δικαίων της πατρίδας μας.

Σε μια εποχή προκλήσεων, τιμώντας την μνήμη τους θα συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την Εθνική ακεραιότητα, για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του ικανότητα. Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί.

Πάνω σε αυτήν τη στέρεη παράδοση των χιλιάδων ετών πρέπει να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η «ατζέντα 2030» υποδηλώνει το χρονικό σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι επιχειρησιακά ορατό. Πρέπει να ανέβουμε το επόμενο σκαλί.

Για να αποδείξουμε στη πράξη ότι η θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Έκτορα Γιαλοψού και πολλών άλλων δεν στερείται νοήματος.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας πρέπει να εισέλθει στη Νέα Εποχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Η άφιξη των Belharra είναι το πρώτο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία πρέπει να αναγεννηθεί.

Γιατί στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας. Είτε πρόκειται για σκάφη με πληρώματα, είτε πρόκειται για σκάφη που κινούνται αυτόνομα, είτε στη θάλασσα είτε κάτω από τη θάλασσα.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα των F-35. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αμυντική μας θωράκιση.

Το μεγαλύτερο όμως όπλο και σημείο υπεροχής της Πατρίδας μας, όπως αποδεικνύει η θυσία των Ηρώων μας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Απαιτείται από όλους εμάς η αναγνώριση της τεράστιας συνδρομής τους στην υπεράσπιση της πατρίδας μας.

Μια αναγνώριση όχι ξύλινη και ψευδεπίγραφη διατυπωμένη σε ελάσσονος σημασίας πανηγυρικούς. Αλλά μια αναγνώριση έμπρακτη, πραγματική, στέρεη.

Με σεβασμό στην ιερή μνήμη των Νεκρών. Με εκτίμηση της μεγάλης συνεισφοράς των Υπηρετούντων.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς  Νίκος Βλαχάκος,  στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Ημέρα μνήμης, ημέρα σκέψης. Κάποιοι άνθρωποι γεννιόνται για να γίνουν ήρωες. Είναι αυτοί που πίστεψαν και αγάπησαν περισσότερο την πατρίδα.

Θυσιάστηκαν τιμώντας επάξια το εθνόσημο και τη στολή τους. Τόλμη, γενναιότητα και αυτοθυσία, είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό μας για τον Τάκη, τον Χριστόδουλο και τον Έκτορα.

Πέρασαν 28 χρόνια από εκείνη τη νύχτα, όμως ο πόνος και οι μνήμες για την απώλεια του αδελφού μου παραμένουν αναλλοίωτες στην ψυχή μου.

Μοναδική παρηγοριά, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι,  το γεγονός πως ξέρω πολύ καλά, όπως και οι περισσότεροι από εσάς, ότι τα τρία αυτά παλικάρια χάθηκαν για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. Σκοπός τους η διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων. Στόχος τους τα σύνορά μας να είναι πάντα γαλάζια. Τα δικά μας σύνορα γαλάζια κι όχι κάποιων άλλων.

Η θυσία του αδελφού μου και των άλλων δύο ηρώων μας διδάσκει πως για να υπάρχει εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι ενωμένες μπροστά στις δυσκολίες και στις προκλήσεις του έθνους μας.

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα τιμής για τους φύλακες της ειρήνης, μια μέρα που ανήκει αποκλειστικά στον Τάκη, στον Χριστόδουλο και στον Έκτορα και φυσικά στο Πολεμικό μας Ναυτικό, στους ανθρώπους αυτούς που κάθε μέρα δείχνουν τι σημαίνει αγάπη, πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα. Μια πατρίδα που φροντίζει να θωρακίζεται συνεχώς με υπερσύγχρονα μέσα αέρος και νέα πλοία.

Αφού ευχαριστήσω από καρδιάς για μια ακόμα φορά τον Δήμαρχο Πειραιά κ.  Μώραλη που δεν ξεχνά, όπως και όλος ο Πειραιάς μας, θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω –όπως προείπαν και ο κ. Υπουργός και ο κ. Δήμαρχος-ότι πέρυσι η πολιτεία ναυπήγησε το ταχέως περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», τιμώντας την ηρωική πράξη του αδερφού μου. Σήμερα ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του πλοίου είναι εδώ μαζί μας για να τιμήσουν τη μνήμη του. Γνωρίζουν ότι ο Τάκης τους συντροφεύει πάντα άγρυπνος φρουρός στην πλώρη τους. Εμείς όμως ως οικογένεια θα θέλαμε να του παραδώσουμε το καπέλο που φορούσε ως υποπλοίαρχος. Είμαι σίγουρος πως και ο ίδιος θα ήθελε να βρίσκεται πλάι τους, στην αγκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού που τόσο αγάπησε. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν θα λείψει από το σπίτι μας. Άλλωστε ο Τάκης είναι καθημερινά στη σκέψη και στην καρδιά μας, γεμίζοντάς μας υπερηφάνεια.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την τιμή που για ακόμα μια φορά μου κάνατε, για τη σημερινή μνήμη των τριών ηρώων μας. Να είστε όλοι καλά και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ.»

Στη συνέχεια, ο κ. Βλαχάκος συγκινημένος προσέφερε  στον Κυβερνήτη της πυραυλακάτου «ΤΠΚ Υποπλοίαρχος Βλαχάκος»  κ. Σπηλιωτόπουλο, το πηλίκιο  που φορούσε ο ήρωας ως υποπλοίαρχος.

Στην τελετή  απέδωσαν τιμές  η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού  και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

 

Στη σεμνή τελετή στεφάνια κατέθεσαν:

Εκ μέρους της Ελλνικής Κυβέρνησης o Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Νικόλαος Γεώργιος Δένδιας.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός, Δημήτριος Χούπης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά,  Ιωάννης  Μώραλης.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος,  Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας.

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,  Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης.

Από την Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για όλους και όλες» ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά,  Δημήτριος Γκερλές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Δημήτριος Μαρκομιχάλης.

Εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο πρόεδρος,  Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καταθέτει ο πρόεδρος, Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά  ο Αντιπρόεδρος, Πολυχρόνης Περιβολάρης.

Ο  Πρόεδρος  Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά,  Μιχάλης Αγρανιώτης.

Εκ μέρους Του Πειραϊκού Συνδέσμου Πειραιά  ο πρόεδρος, Ευάγγελος Καρλάφτης.

Εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας,  ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία, Καλλούς Σπυρίδων.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας .

Από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, καταθέτει ο Πρόεδρος, Αλέξανδρος Παλατιανός.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς καταθέτει στεφάνι, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας,  Κατερίνα Βουρεξάκη.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου  Άννα Δασκαλάκη.

Η Πρόεδρος της «Ένωσης Απανταχού Μανιατών» Η ΜΑΝΗ, κα Δήμητρα Κούβαρη.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Νέου Φάληρου, η Γιούλα Γερακάρη- Ψωμά.

Από το Σωματείο Διόνυσος η πρόεδρος, Μαργαρίτα Βέργου.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά η Ελπίδα Κυριακάκη.

Από τη ΧΕΝ Πειραιά, η Ελένη Κυριαζάκου.

Εκ μέρους του Σωματείου «ΑΡΓΩ», ο Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέου

Εκ μέρους  της οικογένειας, η ανιψιά του Ήρωα Έλενα Βλαχάκου.

 

Στην επιμνημόσυνη δέηση επίσης, παρέστησαν: 

Οι Βουλευτές Στέλιος Πέτσας, Ιωάννης Τραγάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Παπακώστα Αικατερίνη, ο πρώην βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος.

Η  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Εθελοντισμού  Ευγενία Μπαρμπαγιάννη

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννου  Ρέντη Κώστας Μαραγκάκης.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  Αλέξανδρος Τζεφεράκος.

Η Αντιδήμαρχος  Οικονομικών  Υπηρεσιών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης.  Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνης Μοραντζής. Η Αντιδήμαρχος Περιουσίας και Κτηματολογίου Κυριακή Μπουρδάκου. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βίτσας. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Δημήτρης Βλαχάκος.  Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς Νικήτας  Γκόλφης. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Υπηρεσίας Δόμησης και Γενικού Σχεδιασμού Πόλης Δημήτρης Αράπης.  Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Εξυπηρέτησης Πολιτών Αλέξανδρος  Καμαράτος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θοδωρής Σκορδίλης. Ο  Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Δημήτρης Πεφάνης. Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄ θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης. Ο  Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου  Άννα Δασκαλάκη. Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» Δήμητρα Κούβαρη. Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου Γιούλα Γερακάρη- Ψωμά.  Ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Πειραιά   Ευάγγελος Καρλάφτης. Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νεαπολιτών «Τα Βάτικα» Γκόλφω Μεντή.

Related Articles

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Διεξαγωγή Αγώνων Στρατιωτικών Σχολών ΕΔ & ΣΑ

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν. ΑΓΩΓΗΣ Πειραιάς, 9 Απριλίου 2024...

1ο Beauty show 2024

Από την  Ευγενία Μπαρμπαγιάννη,  Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο σε θέματα εθελοντισμού. Για πρώτη...

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στον Πειραιά: “Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος”

“Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Πονηρός Λύκος” (Βασιλική Αγγέλη + Ηλίας Τσούμπελης) σας...

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,παρουσιάζει το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro coro

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of Piraeus στο πλαίσιο του...