ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παρουσίαση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Πειραιά

 

 

Ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά παρουσιάστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη τύπου από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Αθαν. Αναγνωστόπουλο.

Βασικά σημεία ομιλίας της Περιφερειάρχου κ.Ρένας Δούρου:

“Όπως θα γνωρίζετε τα έργα υποδομών δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν κερδίζουν ψήφους. Δεν είναι έργα βιτρίνας. Δεν είναι για το θεαθήναι, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, προστατεύουν τη ζωή του και την περιουσία του και διαφυλάσσουν το περιβάλλον”. Αυτά τόνισα, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα έργα στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Από την αρχή της θητείας τούτης της Διοίκησης κάναμε τη στρατηγική επιλογή μιας συνολικής αντιπλημμυρικής πολιτικής με συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως το ΕΜΠ, το ΙΓΜΕ, το Αστεροσκοπείο – στρατηγική που τεκμαίρεται από τα 160 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Αττική.

Την αναλυτική παρουσίαση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ στη στρατηγική για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Νάσος Αναγνωστόπουλος. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Αλεβιζόπουλος και Μαρία Λαμπρίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες → www.renadourou.gr/?p=21781

Βασικά σημεία ομιλίας του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γαβρίλη:

Ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι η περιοχή, που έχει βιώσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστροφικές πλημμύρες ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες, αθροίζει όλες τις συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος, όπως ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αποψίλωση των ορεινών όγκων, κάλυψη των φυσικών ρεμάτων κ.α.

Ακόμα, σημείωσε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται από το δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, με τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων  και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ένας πρόσφατος νόμος επιτάχυνε τις διαδικασίες μειώνοντας το χρόνο για την ανάδειξη μελετητή από 24 μήνες (κατά μέσο όρο) σε περίπου 8-9 μήνες.

Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, ο χρόνος που απαιτείται για ένα έργο από τη δημοπράτηση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι πάνω από 6 -7 χρόνια!

Παρόλα αυτά η περιφερειακή αρχή από το 2014 μέχρι σήμερα κατάφερε να σχεδιάσει, να μελετήσει και να παρέμβει για:

 

  • Τα 7 ρέματα, που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με τακτικές συνεδριάσεις του αρμόδιου οργάνου

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα έργα:

  • Έχουν ολοκληρωθεί 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ.€
  • Είναι σε εξέλιξη 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 12,2 εκ. €
  • Είναι υπό μελέτη 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ. €

 

φωτογραφια απο το χρολονόγιο της κ.Δούρου.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top