ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ:ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΦΠΑ ΣΤΗ 5ΕΤΙΑ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ:ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΦΠΑ ΣΤΗ 5ΕΤΙΑ

Από τον κ.Βασίλη Κορκίδη* Πρόεδρο της ΕΣΕΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 57 Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) η γενική παραγραφή για τον ΦΠΑ, όταν έχει υποβληθεί δήλωση, είναι 5ετής. Σε περίπτωση ανακριβών δηλώσεων ή εξωλογιστικών προσδιορισμών η παραγραφή πάει στις γενικές διατάξεις της 15ετίας μέσω των παρατάσεων. Εξαίρεση από αυτό τον κανόνα ισχύει μόνο σε περίπτωση φοροδιαφυγής, όπου η παραγραφή επεκτείνεται στην 10ετία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά σε μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και η οποία τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδα της στα 1.486.239,25 ευρώ. Σε τακτικό έλεγχο το 2010 ζητήθηκε από μία εταιρεία να προσκομίσει στα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών. Ωστόσο δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως ανακριβών και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ. Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης.
Το ΣτΕ ασχολήθηκε και αποφάσισε για την περίπτωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ενδιάμεσες διατάξεις που ψηφίστηκαν και παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, είναι αντισυνταγματικές. Με βάση την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου το Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ετσι, διαφαίνεται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει έλεγχος και έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του ΣτΕ του 2017 που ξεκαθάρισε ότι ισχύει 5ετής παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, παραγράφηκαν ήδη χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα πολλές υποθέσεις των διαφόρων γνωστών λιστών. Με βάση και τη νέα απόφαση του ΣτΕ αρχικά κρίνεται ότι έχουν πλέον οριστικά παραγραφεί πλέον και φορολογικές υποθέσεις ΦΠΑ έως και το 2011, με την εξαίρεση όμως των υποθέσεων που προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή.
Η ΕΣΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις για όλα αυτά, αφού πρέπει σε κάθε περίπτωση να δούμε πρώτα το σκεπτικό της απόφασης, οπότε επιφυλασσόμαστε μέχρι την επίσημη έκδοσή της από το ΣτΕ και βεβαίως αναμένουμε την απαραίτητη έκδοση νέων οδηγιών από την ΑΑΔΕ προς τη φορολογική διοίκηση.

*ο κ.Κορκίδης είναι Πρόεδρος της ΕΣΕΕ , του  ΕΒΕΠ και Αντιπρόεδρος του UEAPME.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top