ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ “ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ”

 

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal υποδεικνύει το ρόλο που παίζει η αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες. Η καρδιά μας, μπορεί να υποστεί βλάβη μετά από ένα θλιβερό γεγονός και ενδεχομένως για αυτό ευθύνεται ο εγκέφαλος.

Ελβετοί ερευνητές μελετούν ασθενείς με το σύνδρομο “ραγισμένης καρδιάς”, (σύνδρομο takotsubo).

Το σύνδρομο συμβαίνει ξαφνικά, συχνά μετά από στρεσογόνο ή συναισθηματικό γεγονός, όπως το πένθος. Μπορεί να είναι διαφορετικό από το έμφραγμα ωστόσο έχει παρόμοια συμπτώματα, όπως πόνο στο θώρακα και ρηχή αναπνοή.

Συχνά προκαλείται από ένα θλιβερό γεγονός, ενώ έχουν συνδεθεί με αυτό και συναρπαστικά νέα όπως ένας γάμος ή μια νέα δουλειά. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να είναι προσωρινό, με τον καρδιακό μυ να αναρρώνει σε διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, αλλά για ορισμένους μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη.

Συμπέρασμα: Προστατεύουμε την ψυχική υγεία μας, είμαστε πάντα σε επαφή με το γιατρό μας όταν αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν ξεχνάμε πως οτιδήποτε μας απασχολεί και δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας, πιθανότατα τη λύση μπορούν να τη δώσουν οι ειδικοί.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top