ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ε171 ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

 

Απο τον Μιχάλη Λιβανό

Διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) ή αλλιώς χημικό πρόσθετο τροφίμων E171.

Χρώματα, καθαριστικά, αντιηλιακά, διάφορα καλλυντικά, οδοντόκρεμες, τατουάζ με χρώμα, τσίχλες, απομίμηση λευκής σοκολάτας, επιδόρπια, ποτά, επεξεργασμένα τυριά, είδη αρτοποιίας με έντονο λευκό χρώμα, λευκά παγωτά, σούπες σε σκόνη, υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, άσπρα στραγάλια, συμπληρώματα διατροφής, είναι μερικά είδη που περιέχουν το Ε171.

 

Εννέα ομοσπονδίες ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητούν με επιστολή που έστειλαν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιούρι Κατάϊνεν, να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να αναλάβει δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων.

Το χημικό όνομα του Ε171 είναι διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). Είναι λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πρόσθετο. Αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, κάποια από τα οποία είναι και νανοσωματίδία, τα οποία του προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεγαλύτερα σωματίδιά του.

Δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε διάφορα όργανα. Αυτές του οι ιδιότητες, οφείλονται κυρίως στην μορφή των νανοσωματιδίων αλλά και στον αριθμό τους που περιέχεται στο πρόσθετο αυτό.

Παρ’ όλο που οι μέχρι τώρα μελέτες δεν καταλήγουν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν απόλυτα την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης, βασικής αρχής της ΕΕ.

Προτιμήστε τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία, να αποφεύγετε τα τρόφιμα που το περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα των τροφίμων (προσοχή γιατί μπορεί να μην αναγράφεται ο κωδικός Ε171 αλλά μόνο η φράση διοξείδιο του τιτανίου ή το TiO2).
Να αποφεύγετε τα γλυκά, τις τσίχλες και οτιδήποτε άλλο έχει πολύ έντονο λευκό χρώμα, όπως και το παγωτό μηχανής γνωστής αλυσίδας επίπλων που έχει πολύ έντονο λευκό χρώμα.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

 

Ο Μιχάλης Λιβανός είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι κάτοχος δύο MSc και κατέχει τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας του Ειδικού Καρδιολόγου.

Παράλληλα με το ιδιωτικό Ιατρείο συνεργάζεται με τα ΕΛ.ΠΕ Ελευσίνας, είναι Καρδιολόγος – Υπεύθυνος ΜΑΦ στη Γενική Κλινική “Παναγία η Οδηγήτρια”, διδάσκει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο – ΙΕΚ ΑΚΜΗ καθώς και στα δημόσια ΙΕΚ Κερατσινίου – Κορυδαλλού στους τομείς Φυσιολογίας, Μικροβιολογίας, Αιματολογίας, Aνοσολογίας, Πρώτων Βοηθειών, Ιατρικής Απεικόνισης – Ακτινοθεραπείας, Ακτινοανατομίας

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top