ΚΟΙΝΩΝΙΑ

14 ΙΟΥΝΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Άρθρο του Μιχάλη Λιβανού

Παγκόσμια Ημέρα για τον Εθελοντή Αιμοδότη, σήμερα. Μια μέρα που καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την ανθρωπότητα για τη σημασία της αιμοδοσίας και κυρίως της εθελοντικής.

Πέρα όμως από την καθιέρωση της παγκόσμιας μέρας, πόσοι αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την αξία της αιμοδοσίας μπροστά στη ζωή ή πιο σωστά μπροστά στον κίνδυνο να χάσει κάποιος τη ζωή του;

Η αιμοδοσία είναι ένα διαφορετικό «φιλί της ζωής».

Ο ένας δίνει την ανάσα του και ο άλλος το αίμα του. Δίνεις το χέρι σου για να μην πέσει ο διπλανός σου, δίνεις ζωή σε όποιον την έχει ανάγκη, δίνεις μόνο δέκα λεπτά από τον χρόνο σου.

Δυστυχώς όμως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική.

Στη χώρα που το υψηλό ποσοστό τροχαίων αλλά και η μεσογειακή αναιμία κατατάσσει την ανάγκη για αιμοδοσία σε βασική προτεραιότητα, μόλις το 40% του αίματος προέρχεται από εθελοντική. Το υπόλοιπο είναι από δότες αναπλήρωσης (δηλαδή άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που στην πλειοψηφία τους μπήκαν στη διαδικασία αποκλειστικά επειδή παρουσιάστηκε η ανάγκη), ενώ ακόμη ένα μικρό ποσοστό… εισάγεται, κυρίως από την Ελβετία με κόστος που ξεπερνά τις 900.000€ τη φορά.

Η αλήθεια είναι πως η ενημέρωση από την Πολιτεία είναι ανεπαρκής σχετικά με το θέμα. Υπάρχει άγνοια και αδιαφορία. Ας γνωρίζουμε λοιπόν ότι ελάχιστες είναι οι ομάδες ανθρώπων που η υγεία τους δεν επιτρέπει να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Λίγοι γνωρίζουν πως από την εθελοντική αιμοδοσία αυτόματα θα υπάρξει καλύτερη λειτουργία στα νοσοκομεία, το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα, ο δότης όχι μόνο δεν κάνει κακό στην υγεία του αλλά θα έχει μεγάλα οφέλη (ισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, προστατευόμαστε από καρδιακά συμβάματα, μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικού, προστατευόμαστε από θρομβώσεις) και το πιο σημαντικό… με μία μόνο αιμοδοσία μπορούν να σωθούν μέχρι τρεις ζωές ενηλίκων ή έξι ζωές παιδιών.

Όταν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το πρόβλημα, έχουμε κάνει τον μισό δρόμο ως τη λύση του. Κρατάμε στα χέρια μας ή πιο σωστά στις φλέβες μας τη ζωή του διπλανού μας και εκείνος τη δική μας ζωή.

Ο κ. Λιβανός  είναι  ΙΑΤΡΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΠΟΛ.ΣΤΕΛΕΧΟΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top