NEWS

Εορτασμός της «Ημέρας Παγκόσμιου Ελληνισμού 2019»

Την Τρίτη9 Ιουλίου 2019 ο Πρόεδρος του PropellerClub, Λιμένα Πειραιά κ. Γεώργιος Ξηραδάκης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρέθεσαν επίσημο δείπνο για την «Ημέρα Παγκόσμιου Ελληνισμού» προς τιμήν των Μελών της  Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) (WorldHellenicInterParliamentaryAssociation)στοΝαυτικόΌμιλοΕλλάδος.

Η Ένωση της οποίας ηγούνται ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης PeterΚατσαμπάνης (MLAforMonashProvince) και ο Αντιπρόεδρος κ. Λεωνίδας Ραπτάκης (StateSenator, RhodeIsland) απαρτίζεται από Ελληνικής καταγωγής, εν ενεργεία και πρώην, βουλευτές νομοθετικών σωμάτων, κρατών ολόκληρης της υφηλίου, το οποίο απαριθμεί περίπου 170 μέλη εκλεγμένα σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες ανά τον κόσμο. Σκοπός τηςΈνωσης είναι η δημιουργία σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικής καταγωγής μελών κοινοβουλίων σε μη ελληνόφωνες χώρες, στην ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προσέλευσης των μελών του Σωματείου καθώς και των κοινοβουλίων τους και στην προαγωγή, διάδοση και προβολή των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας χώρες αυτές.

Λόγω της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης την ημέρα της εκδήλωσης, ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, που ήταν καλεσμένος έστειλε τον χαιρετισμό του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικονομικός Ακόλουθος της Αμερικάνικης Πρεσβείας, κ. ChipLaitinen εκπροσωπώντας τον Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, o Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  κ. Γιώργος Πατέρας, η Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Ειρήνη Νταϊφά, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ. Αντιναύαρχος Θοδωρής Κλιάρης, Αντιναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου, Υποναύαρχος Αγησίλαος Αναστασάκος, η Εθνολόγος και Πρόεδρος H&Μ Heritage and Museums Λίλα Ντε Τσάβες, η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Βασιλική Λαζαράκου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας Κίνας, κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, ο Πρώην Πρόεδρος του Κλαμπ Γιώργος Μπέσης,  o Ναύαρχος Π.Ν. (ε.α.)  Νίκος  Καφέτσης, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού τύπου και πολλά μέλη του PropellerClub.

 

Απότην ΠαΔΕΕ, στηνεκδήλωση παραβρέθηκαν οι κ.κ. MikeGheokas, AndreGourandes, ThemisKlarides, NicoleKlarides- Ditria, NicoleMalliotakis, SandraPappas, StefanPappas, JamesSkoufis, JohnSpiros, LeonStavrinakis, JohnVelis, EffieTriantafilopoulos, LabiKousoulos, AnastasAngjeli, AndreasMantos, EdmondLekakis, LigoraqKaramelos, GeorgeMIchalakis, VangelisHaritatos, AndresZottos, SteveGeorganas, IrenePnevmatikos, JennyMikakos, MariaVamvakinou, ConnieBonaros, EleniPetinos, NickStaikos, AndreaMichaels, TomKoutsantonis, SteveKamper, SteveDimopoulos, SophieCotsis, DemetriosGiannaros, EfstathiaBooras, MarkPappas, DanVrakas, StavrosMendros, GelaBezhuashvili, PANAMerchant, GerrrySklavounos, SotirisDelis, TheoTheophanous, PeterGeorgiou, RosSpence, JohnPandazopoulos, BethBernstein, PeterMcCoy, ChristopherMurphy, ToddRutherford, JacksonTaylor, FrankMcGuire, DanielleGreen.

Ο Πρόεδρος του PropellerClub κ. Γεώργιος Ξηραδάκης στο  καλωσόρισμα των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε. ανέφερε:«Είναι κοινός τόπος ότι ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί μια ακόμα Ελλάδα έξω από τα γεωγραφικά όρια της σημερινής Ελλάδας. Μια Ελλάδα που προοδεύει και μεγαλουργεί σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται. Άλλωστε σύμφωνα με τον Βίκτωρα Ουγκώ « Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα Είναι Ο Κόσμος Που Συστέλλεται».

«Αν ο Ελληνισμός είχε ένα επίγραμμα που θα συμπύκνωνε όλα όσα τον έκαναν μεγάλο στην Ιστορία, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από «Ανοιχτοί ορίζοντες»τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του Κλαμπ και εξήγησε: «Ανοιχτοί στην αναζήτηση, στο πνεύμα, στη δράση, στην περιπέτεια, στη δημιουργία, στην ανακάλυψη, στα μεγάλα ερωτήματα και στις προκλήσεις που η αναμέτρηση μαζί τους βρίσκεται στη βάση όλων των μεγάλων πολιτισμών, όλων ανεξαιρέτως των εποχών και των τόπων όπου ο άνθρωπος δημιούργησε».

Στην ομιλία του προς τους επίσημους καλεσμένους Αξιωματούχους της Ελληνικής Διασποράς ο κ. Ξηραδάκης πρόσθεσε : «Ως πρόεδρος του PropellerClub- Portof Piraeus είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί το σωματείο μας, όπως και το δικό σας, κινείται με παρόμοιο τρόπο. Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος “εμείς υπάρχουμε για να προσφέρουμε” στην κοινωνία και τη ναυτιλιακή κοινότητα, υποστηρίζοντας τα ιδανικά της τιμιότητας του «επιχειρείν», της ασφάλειας των ανθρώπων στη θάλασσα τιμώντας τους διακριθέντες ναυτίλους της οικουμένης και ενισχύοντας τους κοινωνικά ασθενέστερους. Τα μέλη μας αν και προέρχονται από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, αναγνωρίζουν ότι το θαύμα της Ελληνικής ναυτιλίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάταξη της χώρας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με την αγροτική ανάπτυξη και τη μετανάστευση. Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι μας. Τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, η Διασπορά βοήθησε και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να βοηθάει. Καταξιωμένοι άνθρωποι από δεκάδες τομείς  λειτουργούν ως μέντορες για όσους θέλουν και προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά στην Ελλάδα της κρίσης.Είμαι βέβαιος ότι γίνατε καλύτεροι, συντηρώντας, σε επίπεδο συλλογικό ή ατομικό, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές σας σχέσεις με τη χώρα καταγωγής σας, μεταδίδοντας στα παιδιά και στα εγγόνια σας την αγάπη για την Ελλάδα. Μετέχετε στο παγκόσμιο κίνημα φιλελληνισμού, διαχέοντας στις χώρες που σας μεγαλώνουν τόσο τα φώτα του Ελληνικού πολιτισμού αλλά και την αξιοσύνη σας.  Γι’ αυτό το λόγο έχετε τον αμέριστο θαυμασμό μας».

Ο κ. Ξηραδάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «Στην Ελλάδα του 2019 χρειαζόμαστε ένα σοκ θετικής ενέργειας και πρακτικού οράματος προκειμένου να αποτρέψουμε το μεταναστευτικό κίνημα καθώς και τη μαζική αποδημία μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό, τη γνωστή συνθήκη του «braindrain». Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι έχει μέλλον αυτή η χώρα! Ας μην αποτελέσει αυτή τη φορά η μετανάστευση παράγοντα ανάταξης της Ελλάδας!»

 

ΠΗΤΕΡ ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. ΠήτερΚατσαμπάνης και αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την διοργάνωση της εκδήλωσης προς τιμή της Ένωσής τους αναφέρθηκε στην σημασία του λιμανιού του Πειραιά για όλους τους Έλληνες της Ομογένειας ως σημείο αποχώρησης από την πατρίδα τους καθώς και για την υπεροχή των Ελλήνων στην Ναυτιλία γεγονός που τους κάνει περήφανους στις χώρες που διαμένουν. «Είναι για μένα και για όλα τα μέλη της ΠΑΔΕΕ μια σπουδαία βραδιά που μας αφήνει γεμάτους συναισθήματα και δύναμη για να είμαστε κοντά στην πατρίδα Ελλάδα από όποιο μέρος κι αν ζούμε». Ο κ. Κατσαμπάνης απένειμε πλακέτα ευαρέσκειας της ΠΑΔΕΕ προς το PropellerClubκαι τον Πρόεδρο για την διαχρονική υποστήριξη στην ΠΑΔΕΕ.  Εξέφρασε την επιθυμία του για την δημιουργίαPropellerClubστην Δυτική Αυστραλία που διαμένει και ζήτησε την βοήθειά του Clubγια την υλοποίησή του.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς μίλησε και ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέροντας και αυτός με την σειρά του τις ευχαριστίες του για την διοργάνωση του Clubπου πλέον έχει γίνει θεσμός και συνοδεύει κάθε δύο χρόνια τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής τους.

ΤαΜέλη του ΔΣ κκ. Δ. Πατρίκιος, Δ. Βασιλάκος, Κ. Κωνσταντίνου, Λ. Χαχάλης, Κ. Φραγκούλης, Κ. Ρόκκος, Ι. Μπελούσης, Δ. Δημητριάδης, Χρ. Τιμαγένης   απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στον Πρόεδρο και στα Μέλη του ΠαΔΕΕ και η βραδιά συνεχίστηκε με συρτάκι και καταιγισμό βεγγαλικών στον Πειραιώτικο ουρανόαπό τον ιδιαιτέρως  φιλόξενο και περιποιητικό χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια του δείπνου ζωντανή μουσική με έξοχα ελληνικά τραγούδια από τους καλλιτέχνες Τατιάνα Παπαγεωργίου, Λυδία Ιατράκη και Γιάννη Ματσούκα έκαναν όλους τους καλεσμένους, μέλη του Clubκαι φίλους της Ελληνικής Διασποράς να σιγοτραγουδήσουν μαζί με τους οικοδεσπότες  και τους καλεσμένους.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top