?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΑΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι:

Σήμερα 13/08/2019 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον.

Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». Αναμένεται η σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

Το όζον είναι ένα αέριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου, και προκύπτει ως αποτέλεσμα χημικών μετασχηματισμών στην ατμόσφαιρα. Έτσι, δεν εκπέμπεται άμεσα, και γι’αυτό ονομάζεται δευτερογενής ρύπος. Όταν το όζον βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στρατόσφαιρα), μας προστατεύει από την επικίνδυνη υπέρυθρη ακτινοβολία του Ήλιου. Όταν όμως βρίσκεται στο στρώμα της ατμόσφαιρας όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε (δηλ. στην τροπόσφαιρα), το όζον είναι ένας σημαντικός ρύπος που επηρεάζει τη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα.

Δείτε περισσότερα εδώ:

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=941&language=el-GR

https://www.moh.gov.gr/…/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairik…

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top