ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Σας προσκαλούμε στις δραστηριότητες που διοργανώνουμε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρες 10.00-15.00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, μία «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», αριθμεί περισσότερους από 450.000 τόμους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η συλλογή αρχετύπων, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 115 βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Το παλαιό και σπάνιο υλικό της βιβλιοθήκης συμπληρώνουν τεκμήρια από τον 16ο ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σημαντικά δείγματα της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής έντυπης παραγωγής. Η συντήρηση αυτού του πολύτιμου υλικού πραγματοποιείται στο σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης βιβλίου και χαρτιού του Ιδρύματος.

 

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, σας περιμένουμε σε ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας», η οποία περιλαμβάνει αρχέτυπα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στις ξεναγήσεις θα δοθεί έμφαση τόσο στην ιστορία των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας, όσο και στη διαδικασία του στησίματος μιας έκθεσης από τη σκοπιά του συντηρητή. Παράλληλα, θα γίνει επίδειξη συντηρημένων βιβλίων από τις συλλογές του Ιδρύματος σε συνεργασία με τη Φρόσω Γανιάρη της «Βιβλιοδεσίας Γανιάρη». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν είδη και τεχνικές βιβλιοδεσίας, να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βιβλίων, τους τρόπους αποθήκευσής τους, τον ρόλο του συντηρητή σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε τρεις (3) ομάδες των 10 ατόμων, επιλέγοντας την ώρα που επιθυμούν μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης: https://forms.gle/MzHSiKt15Y4wNXPz9  (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Από τη Γραμματεία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Πληροφορίες:

Τηλ. 216 900 3710 (κ. Αγγελική Παπαχαραλάμπους-Κρίτζαλη)

info@laskaridisfoundation.org

www.laskaridisfoundation.org

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top