ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αλεξάνδρα Γκανά:Επιστροφή στη θαλάσσια κανονικότητα

Από την Αλεξάνδρα Γκανά

Η Αλεξάνδρα Γκανά μας μιλά για  την κατάσταση που επικρατεί στο Ναυτιλιακό κόσμο,  για την κρουαζιέρα, τον τουρισμό ,τη ναυτική εργασία, εκπαίδευση, τη ναυπηγοεπισκευή,  την ακτοπλοΐα. Τα προβλήματα  είναι αρκετά και  οι λύσεις θα βρεθούν με μελέτη,σύνεση, συνέργειες   και ενότητα, χρηματοδοτικά εργαλεία,και αντανακλαστικά από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Σε αυτό το οικονομικά δυσμενές σε παγκόσμιο επίπεδο περιβάλλον , καλούνται όλοι οι ναυτιλιακοί φορείς να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει για τον κλάδο που πάντα ήταν στυλοβάτης της εθνικής μας οικονομίας .

*Θαλάσσια κρουαζιέρα και τουρισμός : η δραστηριότητα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως. Οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για φέτος έφθαναν στις 300 και αναμενόταν να προστεθούν και νέες στο πρόγραμμα, καθώς τα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως θετικά και για το 2020. Όλοι ήλπιζαν στη συνέχεια ενός εξαιρετικού 2019 για τον θαλάσσιο τουρισμό το οποίο έκλεισε με αύξηση 23%. Όμως η παράταση της αναστολής των κρουαζιέρων μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020 από την Celestyal Cruises, μια εταιρεία που αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και στην Ανατολική Μεσόγειο, μας έδωσε εξαρχής να καταλάβουμε τις δυσοίωνες προβλέψεις .*Ναυτική εργασία: Δεν είναι μόνο η μείωση των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που επιφέρει μοιραία την μείωση των θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας . Πολλοί ναυτικοί δεν μπορούν να αποναυτολογηθούν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω μη αεροπορικής δραστηριότητας , δίνοντας την δυνατότητα σε άλλους να ξεκινήσουν το δικό τους μπάρκο.

*Θαλάσσιες συνδέσεις – Ακτοπλοΐα: Γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία των ακτοπλοϊκών εταιρειών ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των θαλασσίων συγκοινωνιών. Το Υπουργείο Ναυτιλίας μελετά κάθε στοιχείο ώστε το σχέδιο επανένταξης της ακτοπλοϊκής κανονικότητας να εξασφαλίζει και την ασφάλεια της υγείας αλλά και την βιωσιμότητα της θαλάσσιας συγκοινωνίας . Περίπου κατά 50 % θα μειωθεί η μεταφορική ικανότητα του κάθε πλοίου και αυτό από μόνο του είναι στοιχείο τεράστιας ύφεσης.

*Ναυτική εκπαίδευση: Ευτυχώς άμεσα κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές των ναυτικών σχολών. Άμεσα θα πρέπει να σχεδιαστεί και η έναρξη της εξεταστικής περιόδου μια που οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αυτοί κατά τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρακτική τους ως δόκιμοι . Σημαντικό βήμα βέβαια θα είναι και η επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων ώστε να μπορούν να μεταβούν στο πλοίο που θα ναυτολογηθούν αν αυτό βρίσκεται εκτός Ελλάδας . Πλέον ξεκίνησε και η ανανέωση των ναυτικών πιστοποιητικών.

*Ναυπηγοεπισκευή, ναυτεργάτες και παραναυτιλιακός τομέας : για όσους είχαν σύμβαση έργου ή επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ είχαν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα . Δυστυχώς όμως , αυτή η κρίση ίσως είναι πιο βαθειά για εκείνους που περίμεναν κάποια αύξηση της κίνησης των ναυπηγείων ώστε να δραστηριοποιηθούν . Τα μέτρα στήριξης δυστυχώς είναι ανύπαρκτα για αυτές τις περιπτώσεις . Τα παραπάνω προβλήματα είναι ενδεικτικά μια που ο κάθε υποκλάδος έχει επιμέρους ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Μόνο σε μια κοινή προσπάθεια θα μπορούσαν να βρεθούν οι λύσεις βιωσιμότητας που τόσο έχει ανάγκη η θαλάσσια οικονομία . Μαζί με την προσπάθεια του ελληνικού κράτους είναι απαραίτητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Χρηματοδοτικά εργαλεία, αντοχές τραπεζικού συστήματος, συνέργειες και διμερείς συνεργασίες ανά περίπτωση είναι απαραίτητα για την επιστροφή όλων στην Ελλάδα που αγαπάμε .

Η κ.Γκανά ασχολείται με την Ναυτιλία είναι operational manager στην GANMAR SHIPPING, είναι Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας της ΝΔ και μέλος ΔΣ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top