ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΒΑΠ:Στήριξη της εγχώριας παραγωγής και προτίμηση των Ελληνικών προϊόντων

Ο ΣΒΑΠ μετέχοντας στον κοινό προβληματισμό, κυβέρνησης-παραγωγικών τάξεων, για μέτρα «άμυνας» στις επιπτώσεις της οικονομίας και από την πανδημία, επανέφερε με υπόμνημα την μόνιμη πεποίθηση και πρόταση του  για εκστρατεία στήριξης της εγχώριας παραγωγής και την αγορά ελληνικών προϊόντων τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων όσο και  από το καταναλωτικό δυναμικό.

Ακολουθεί το υπόμνημα που υπέβαλλε με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Ανάπτυξης:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Ας βάλουμε στην κορυφή των στόχων μας για μια φορά ακόμη την εθνική ανάγκη να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή.

Να υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα.

Να αλληλοϋποστηριχτούμε παραγωγή και κατανάλωση σε μια κατεύθυνση.

Στην στήριξη της δικής μας προσπάθεια στην οικονομία. Στα δικά μας αποτελέσματα στην παραγωγή. Το εθνικό προϊόν.

Στην «εκστρατεία» για την οχύρωση της οικονομίας στις πολύμορφες επιθέσεις από την κρίση και την πανδημία θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναφέρουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το κοινωνικό σύνολο, όπως μαρτυρούν τα οικονομικά στοιχεία στη χώρα.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί μία βιομηχανική μονάδα παραγωγής προσφέρει πολυεπίπεδα οφέλη.

Δεν ωφελεί, όπως κάποιοι εσφαλμένα μπορεί να πιστεύουν, μονάχα τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ή τον κοινωνικό του περίγυρο.

Αντιθέτως, τα οφέλη που απορρέουν από τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα είναι πολλαπλά και εξαιρετικά σημαντικά.

Πρώτα απ’ όλα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική ευρωστία των εργαζομένων αντανακλάται στο κοινωνικό σύνολο. Ένας εργαζόμενος έχει την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνει και αυτό το εισόδημα μετατρέπεται σε έξοδα μέσα στην τοπική αγορά.

Παράλληλα, είναι σε θέση να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος και προς τρίτους.

Με αυτό τον τρόπο, ενισχύονται τα οικονομικά άλλων επιχειρήσεων, αυξάνοντας παράλληλα τις εισφορές που εισπράττει το κράτος για να καλυφθούν οι ανάγκες που υφίστανται.

Αν το δει κανείς μεμονωμένα, ίσως αυτό το όφελος δε φαίνεται σημαντικό.

Ωστόσο, όταν πολλαπλασιάσειςτο κέρδος ανάλογα με τα άτομα που απασχολούνται σε κάθε μονάδα βιομηχανικής παραγωγής, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Όσο μεγαλύτερη η μονάδα, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που απορρέουν λοιπόν.

Είναι αναγκαίο να τονίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για μία χώρα η αυτάρκεια.

Αν και καμία χώρα δε γίνεται να είναι 100% αυτάρκης και να καλύπτει τις ανάγκες της συνολικά χωρίς την ανάγκη για εισαγωγές, εντούτοις η κάλυψη ενός ποσοστού αυτών των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή είναι σε κάθε περίπτωση θετική. Γι’ αυτό λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανικής παρουσίας.

Πιστεύοντας ότι στην κρισιμότατη καμπή που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί ο αγώνας για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων.

Παλαιότερα είχε υπολογισθεί ότι ακόμη και αν αφαιρέσουμε τους  άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους αν κάθε Έλληνας αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων, τότε θα προστεθούν στην προβληματική ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε χώρα. Οφείλουμε να επανέλθουμε στην παραγωγική διαδικασία. Είναι εθνική ανάγκη.

Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και από την πλευρά της διανομής. Να υπάρξει στήριξη στα προϊόντα και στις ελληνικές επιχειρήσεις που τα παράγουν. Ούτε να τις υπερ-φορολογούμε, ούτε να τις κυνηγάμε.

Στη χώρα μας, η συνεχής εγκατάλειψη της μεταποίησης και ο αρνητισμός απέναντι στην επιχειρηματικότητα είχαν ριζώσει στην νοοτροπία της Πολιτείας, στους νόμους, στις διαδικασίες, στο δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα, να συρρικνωθεί δραματικά η μεταποιητική βάση.

Το στοιχείο αυτό, συνδυαζόμενο με την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, οδήγησαν στην εκτόξευση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο, καθιστώντας τη χώρα, σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διπλά ευάλωτη σε κάθε διεθνή κρίση.

Παρά τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα χρόνια της κρίσης.

Λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεών της, η συμβολή της στην οικονομία και την κοινωνία είναι ακόμα και σήμερα, παρά τη χαμηλή συμμετοχή της στο ΑΕΠ, καθοριστική:

Τελικά, ας μη ξεχνάμε και τα όσα οι Περιφερειακές Οργανώσεις της Βιομηχανίας σημειώσαμε σε ενιαίο κείμενο προς 3ετίας «φωτογραφίζοντας» μεταξύ άλλων ότι:

-Η βιομηχανία δημιουργεί απασχόληση σε περίπου 1,2 εκατομμύριο εργαζόμενους (άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση). Δηλαδή, 1 στους 4 εργαζομένους απασχολείται σε βιομηχανικές δραστηριότητες ή σε δραστηριότητες που οφείλονται στη βιομηχανία.

– Η βιομηχανία συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση πραγματοποίησε πάνω από 50 δις, επενδύσεις.

Έχουμε την πεποίθηση  ότι οι παροτρύνσεις μας για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και η προτίμηση των προϊόντων της ελληνικής παραγωγής θα γίνουν ερέθισμα στην απάντησή μας στην νέα κρίση.

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός

ΣΒΑΠ:
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top