?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Β.Κορκίδης για την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου

 

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Β. Κορκίδη για τη ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου που «βάζει φρένο» στο «λογιστικό» ιδιωτικό χρέος.

«Με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου αναμένεται “να μπει φρένο” στο “λογιστικό” ιδιωτικό χρέος, που μόνο προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζει τα 234 δις ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει στη πράξη, να αποτελέσει πραγματική δεύτερη ευκαιρία για εκείνους τους επιχειρηματίες, αλλά και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την παρατεταμένη οικονομική και υγειονομική κρίση.

Οι συσσωρευμένες οφειλές, αποτελούν “θηλιά” για εκατοντάδες επιχειρήσεις και έχουν “εγκλωβίσει” χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Για αυτόν τον λόγο, η δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέα μέτρα στήριξης, που μπορούν να προέλθουν από Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα. Η ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, σε μια περίοδο όπου η πανδημία δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές 600.000 ΑΦΜ, επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σημειώνεται ότι με βάση το νέο νόμο ο οφειλέτης αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τουλάχιστον έξι μήνες και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επτά προτάσεις που κατέθεσε το ΕΒΕΠ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, συμπεριλήφθηκαν στο νόμο, ώστε να εξασφαλιστεί η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, να μην υπάρξουν ασάφειες, να γίνονται άμεσες διαδικασίες από τα δικαστήρια, να υπάρχουν δικλίδες διαφάνειας και ασφαλείας για στρατηγικούς κακοπληρωτές, να επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις που πτώχευσαν, να διασφαλίζονται δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων και τέλος να λαμβάνονται υπόψη στις εξωδικαστικές διαδικασίες ρύθμισης οφειλών, μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Ο νέος πτωχευτικός νόμος, αποτελεί ένα συμβατό θεσμικά πλαίσιο που δίνει διπλή επιλογή στους οφειλέτες για οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους τους. Ουσιαστικά, ο “Κώδικας” παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των συνολικών οφειλών, διαγραφής των χρεών σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για όλους. Πλέον, οι υπερχρεωμένοι πολίτες, φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο την περιουσία τους. Σε περίπτωση που επιλέξουν τη πτώχευση, θα ρευστοποιείται η περιουσία τους και θα απαλλάσσονται από τα χρέη τους. Είναι σημαντικό πως κατόπιν πιέσεων της Κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στη 12ετή προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος προβλέπει απαλλαγή από τα χρέη ακόμη και μετά από ένα έτος από την κήρυξη πτώχευσης για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απωλέσουν την περιουσία τους και μετά από 3 χρόνια από την υποβολή της αίτησης, εάν δεν έχουν περιουσία. Ευελπιστώ ο νόμος, που θα ισχύσει από τη 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών, που υπάρχουν σήμερα, να αντιμετωπίσει δίκαια όλους τους οφειλέτες.»

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top