?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ενισχύει τις δράσεις του με Νέα Προγράμματα, Εργαστήρια και Πλανηταριακές Παραστάσεις

 

Αθήνα, Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020: Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρει και φέτος στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν ψυχαγωγία με γνώση, μέσα από το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το UTech Lab, με δράσεις φυσικής αλλά και online παρουσίας!

Οι παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου θα χαρίσουν στους θεατές ανεπανάληπτα «διαστημικά ταξίδια» αλλά και σημαντικές γνώσεις μέσα από πρωτότυπες παραγωγές.

Στον επιβλητικό του θόλο, μικροί και μεγάλοι θα συναντήσουν τον Μυστηριώδη κύριο Τιλτ, την Lucia, το αγαπημένο Polaris,

αλλά και τους γιγάντιους Δεινόσαυρους της Ανταρκτικής, που  μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους. Σύντομα, οι φίλοι της αστρονομίας αλλά και της περιπέτειας θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος με τη νέα ψηφιακή παράσταση Θόλου, «Η Ιστορία της Γης».

Σταθερά στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου παραμένουν οι αγαπημένες ταινίες: «Ο Κόκκινος Πλανήτης», «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας», «Το Κέντρο του Κόσμου», «Ζωή στο Σύμπαν» και «Το Μέλλον Στο Διάστημα».

Το ταξίδι στη γνώση συνεχίζεται με μία βόλτα στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου μετατρέπουμε την επιστήμη και την τεχνολογία σε μία διασκεδαστική και βιωματική εμπειρία!

Παιδιά 6-12 ετών ανακαλύπτουν τον κόσμο των φυσικών επιστημών, γνωρίζουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους και εξοικειώνονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια φυσικής ή online παρουσίας «Παίζοντας με το φως», «Κωδικός: Απόδραση», «Εκτοξευτής σαΐτας» «Ποδόσφαιρο με τον Marty» και «Χορεύοντας με τους… κώδικες».

Παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος τον συναρπαστικό κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με την επίδειξη πειραμάτων «Το αόρατο φως» και τον κύκλο online εργαστηρίων προγραμματισμού και ηλεκτρονικής «Σύστημα συναγερμού με χρήση Arduino»! Μπορείτε να βρείτε εδώ το πρόγραμμα των εργαστηρίων κάθε μήνα.

Οι γνώσεις στη σύγχρονη τεχνολογία διευρύνονται ακόμα περισσότερο με τα εξαιρετικά σχεδιασμένα προγράμματα του UTech Lab, με καινοτόμα εργαστήρια, όπου μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου μαθαίνουν δημιουργώντας, μέσα από τον πλούσιο εξοπλισμό του εργαστηρίου σε Ηλεκτρονική, Προγραμματισμό, 3D Printing & Οπτικοακουστικά Μέσα.

Το UTech Lab εμπνέει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες με τρόπο ενεργό και δυναμικό και να βελτιστοποιήσουν τις δεξιότητές τους στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με ενδιαφέροντα online εργαστήρια, όπως : «Text Adventure» , «2D Animation», «Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μία βιώσιμη πόλη» και «Κατασκευάζοντας Voice Applets». Μπορείτε να βρείτε εδώ το πρόγραμμα των εργαστηρίων κάθε μήνα.

Ταξιδέψτε μαζί μας στα αστέρια και ζήστε την απόλυτη εμπειρία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μέσα από όλα τα καινοτόμα προγράμματα των Δράσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.eef.edu.gr/ και τηλεφωνικά στο 210 946 9600.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές, σε όλες τις δραστηριότητες και τα προγράμματά του. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψής σας. Η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι υποχρεωτική για την συμμετοχή σας στα προγράμματα.

 

Eugenides Planetarium

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου, Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο!

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο:

  • 1.420 m2 έκταση
  • Επιφάνεια θόλου 950 m2
  • 280 άτομα ανά προβολή
  • 3.000 παραστάσεις ετησίως
  • 400.000 επισκέπτες ετησίως

Σήμερα ο ρόλος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου είναι ιδιαίτερα ζωτικός για την εκλαΐκευση των φυσικών επιστημών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα επιστημονικό κέντρο με τη σημαντική αποστολή να γνωστοποιήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης στο ευρύ κοινό και να διαφωτίσει τον κόσμο σχετικά με τη φύση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο συνδυάζοντας όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, αφηγείται την ιστορία της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό, με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο. Η επιφάνεια της οθόνης είναι τριπλάσια του παλαιού φτάνοντας τα 950 m2 αντί των 350 m2 του παλαιού, καταλαμβάνει δηλαδή επιφάνεια ίση με δύο γήπεδα του μπάσκετ. Ο αριθμός των καθισμάτων περιορίστηκε στα 280 αφενός μεν για τη δημιουργία χώρου σε κάθε κάθισμα, όπου έχουν τοποθετηθεί διαδραστικές μονάδες ελέγχου των παραστάσεων από τους θεατές, αφετέρου δε για να δοθεί μεγαλύτερη άνεση στους επισκέπτες. Καθένα από τα νέα καθίσματα υποστηρίζει πλήρως το κεφάλι του θεατή και είναι κεκλιμένο αναλόγως της θέσεώς του στο αμφιθέατρο.

Από την πρώτη του κιόλας παράσταση άλλωστε, είναι εμφανές ότι το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα μέσο ψυχαγωγικής επιμόρφωσης, που με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας δεν έχει πλέον κανέναν αντίζηλο. Το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων που διαθέτει είναι η δυνατότητα να δημιουργεί στο θεατή την αίσθηση της ενσωμάτωσής του στον εικονικό χώρο περιβαλλόμενος από τις εικόνες και τους ήχους του. Με τον τρόπο αυτό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μπορεί να προσφέρει ισοδύναμη και, από κάποιες πλευρές, ανώτερη εμπειρία από την πραγματική περιήγηση στο χώρο. Έτσι πιστεύουμε ότι οι θεατές οποιασδήποτε ηλικίας θα μπορέσουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από την εμπειρία τους στη διάρκεια της παράστασης.

Οι νέες παραστάσεις δεν είναι πλέον “στατικές”, όπως στο παλιό Πλανητάριο, ενώ η εμπειρία που προσφέρουν στους θεατές προσομοιάζει εξαιρετικά με την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι τα συστήματα προβολής στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο βασίζονται στο συνδυασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και ισχυρών προβολικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης. Τα συστήματα αυτά αντλούν στοιχεία από εκτενέστατες βάσεις δεδομένων με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και περιεχομένων και δεν στηρίζονται απλά σε ένα ηλεκτρομηχανικό αστρικό προβολέα.

Σε ορισμένες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται ειδικά γυαλιά ώστε να δημιουργείται το στερεοσκοπικό οπτικό περιβάλλον. Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο όμως δεν υπάρχει ανάγκη για παρόμοια γυαλιά διότι η θολωτή οθόνη προσφέρει μια στερεοσκοπική άποψη 360 μοιρών. Οι ειδικοί ισχυροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές των νέων εγκαταστάσεων μπορούν να υποστηρίξουν την επεξεργασία και τη δημιουργία των τρισδιάστατων γραφικών σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο οι παραστάσεις του Πλανηταρίου ζωντανεύουν και κεντρίζουν κυριολεκτικά τις αισθήσεις των θεατών. Οι εικονικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κινούμενης εικόνας (3D animation), μας βοηθούν να αποδώσουμε έγκυρα και θεαματικά την απεικόνιση διαφόρων φαινομένων και διαδικασιών. Με τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας μπορούμε επίσης να παρουσιάσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και από τη σκοπιά της τέχνης. Γιατί απλούστατα η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία δεν είναι μονοδιάστατα μεγέθη αλλά αντίθετα έχουν πολυσχιδείς και πολυδιάστατες προεκτάσεις.

Τα παρουσιαζόμενα θέματα είναι επίσης απαραίτητο να προσαρμόζονται συνεχώς στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Οι δυνατότητες που έχει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι τεράστιες και χρησιμοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό επεκτείνοντας τη βάση του ρεπερτορίου του ενώ συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια προσέλκυσης νέων επισκεπτών. Συγχρόνως δεν απομακρύνεται καθόλου από τον πραγματικό του σκοπό ως μέσο επιμόρφωσης και προώθησης της κατανόησης των φυσικών επιστημών στους μαθητές και στο ευρύτερο κοινό. Επειδή ο νέος αυτός χώρος διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Η διεπιστημονική χρήση του Πλανηταρίου προσελκύει έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ό,τι θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα επιστημονικά προγράμματα από μόνα τους. Η νέα αυτή χρήση του Πλανηταρίου ως κέντρου πολυδιάστατων οπτικοακουστικών μέσων δεν επηρεάζει αρνητικά τους πρωταρχικούς του σκοπούς αλλά αντίθετα τους προωθεί ακόμη πιο πολύ ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και αυτών που φυσιολογικά δεν θα το επισκέπτονταν.

Αλλά και από την πλευρά της τεχνοτροπίας στην παρουσίαση των παραστάσεων του Πλανηταρίου δεν υστερούμε σε πρωτοτυπία. Η παρουσία μας στους χώρους όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, στα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και στους χώρους της δράσης των απόκοσμων αντικειμένων του Σύμπαντος δίνει μια ιδιαίτερη ζωντάνια στις παραστάσεις. Στην επιλογή των τεχνικών αυτών δεν παραλείπουμε να περιλάβουμε και όλα εκείνα τα στοιχεία μιας σύγχρονης σκηνοθετικής αντίληψης που κάνουν τους επισκέπτες μας να συμμετέχουν στην παράσταση συνεπαρμένοι από την όλη παρουσίαση.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top