ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εορτασμός επετείου 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

 

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, συμπληρώθηκαν 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Διεθνής Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους «ΘερμοπύλεςΣαλαμίνα 2020» και η Πρόεδρός της κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τίμησαν την εμβληματική αυτή επέτειο, μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η σεμνή αυτή και συμβολική εκδήλωση μνήμης και έμπνευσης για το μέλλον  πραγματοποιήθηκε  την  Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18.00 στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη συνεργασία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε  ζωντανά από την ΕΡΤ2 στις 18.00 καθώς και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα thermopylaesalamis.gr ώστε  δόθηκε η δυνατότητα να την παρακολουθήσει και η διεθνής κοινότητα.

Με αφορμή αυτή την  ημέρα, με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, καθιερώθηκε από φέτος η 29η Σεπτεμβρίου ως Σχολική Ημέρα Μνήμης και Τιμής για την ενημέρωση των μαθητών και ευρύτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε, ήδη από φέτος, τις σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν έως δύο διδακτικές ώρες σήμερα, σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, στο πλαίσιο του διδακτικού ωραρίου του κάθε τμήματος, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19.

Παράλληλα,  το βράδυ 29ης  Σεπτεμβρίου 2020 στις 20.00 το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων  φωταγωγήθηκε με το λογότυπο του Επετειακού Έτους «ΘερμοπύλεςΣαλαμίνα 2020», συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για διαφύλαξη και διάδοση των ιδεών και αξιών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020,  το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης του Επετειακού Εορτασμού, φωταγωγήθηκε με μπλε φως.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

«2500 χρόνια πριν, στην αναμέτρηση ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι νίκησε το φως. Στη Νίκη αυτή, δεν μέτρησε το πλήθος, αλλά ο Άνθρωπος. Κι η αυτοθυσία των γενναίων στις Θερμοπύλες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν τον εχθρό, που έφερνε μαζί του έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, έγινε Σύμβολο Νίκης: νίκης της Αυταπάρνησης, της Αφοσίωσης και της Αγάπης προς την Πατρίδα. Έγινε Θυσία, – ποτέ ήττα! – «υπέρ βωμών και εστιών».
Από την άλλη πλευρά, η νίκη στη Σαλαμίνα ήταν το αποκορύφωμα της στρατηγικής των Αρχαίων Ελλήνων. Με πρωταγωνιστή τον Θεμιστοκλή αποτελεί τη σπουδαιότερη ναυτική επιχείρηση της αρχαιότητας που έγινε θρύλος, αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς, αφετηρία της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας και, κατά τους ιστορικούς, γενέθλιο του Δυτικού πολιτισμού»

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO – Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας

Ομιλία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Εκδήλωση «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής απηύθυνε απόψε, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, ομιλία στη συμβολική εκδήλωση μνήμης για το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»,η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθούν φωτογραφίες

Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ θΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2020

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δημιουργεί το πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ορίστηκε Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».

Το Eπετειακό ‘Eτος τιμούν με τη συμμετοχή τους στην Τιμητική Κοσμητεία επιφανείς προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταφέροντας το μήνυμα του εορτασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα διαπρεπείς επιστήμονες και καλλιτέχνες, όπως επίσης και σημαντικοί φορείς της χώρας, γίνονται σύμμαχοι της προσπάθειας μέσα από τη συμμετοχή τους στις ποικίλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τιμήσει την Επέτειο των 25 αιώνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας:

Στον χώρο της παιδείας, το Ίδρυμα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσα από τη ζωγραφική, το γραπτό κείμενο και τη θεατρική έκφραση.

Επίσης, διοργανώνει διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες με τη συμμετοχή καταξιωμένων καθηγητών και ιστορικών που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία των μαχών.

Ο κόσμος του πολιτισμού και του αθλητισμού, η Ομογένεια και το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχουν επίσης στον κύκλο της Επετείου με σημαντικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες των αντίστοιχων περιοχών, το Ίδρυμα θα δημιουργήσει ανθρωπιστικά έργα για την στήριξη των πολιτών στην καθημερινή τους ζωή.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top