?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωνίδας Κουτρουμάνος:Ψωμί παιδεία ακαμψία!

Άρθρο για την επέτειο του Πολυτεχνείου της αντιδικτατορικής εξέγερσης στις 17/11/1973 από τον δικηγόρο Λεωνίδα Κουτρουμάνο:

“Το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της απαγόρευσης συναθροίσεων κατά τις μέρες εορτασμού της Επετείου του Πολυτεχνείου, απασχόλησε τον νομικό κόσμο της Χώρας εντονότατα τις προηγούμενες μέρες. Αλλά και η κοινή γνώμη εκφράσθηκε παντοιοτρόπως για το ζήτημα.

Η αλήθεια είναι, όπως πάντα, στην μέση. Από νομική άποψη, η συνταγματικότητα της απαγόρευσης φαίνεται να υπερτερεί. Επιχειρήματα υπάρχουν βάσιμα και από τις δύο πλευρές, πλην όμως κάθε μέσος εχέφρων νους θα ενέτασσε στην έννοια της δημόσιας ασφάλειας και το υποσύνολο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω όμως, τόσο η απόφαση της απαγόρευσης των συναθροίσεων, όσο και η αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, καταδεικνύουν μία ιδιαίτερη ακαμψία, όχι επί της νομικής διάστασης αλλά επί της κοινωνικοπολιτικής απήχησης της δράσης και της αντίδρασης. Εν μέσω μίας υγειονομικής κρίσης η κοινωνία απαιτεί να ευρίσκονται τομές. Η συλλήβδην απαγόρευση των συναθροίσεων δεν αποτελεί τομή, ούτε και η στείρα αντίδραση που πιθανώς (απευκταίο) να οδηγήσει σε περιττές για την Χώρα εντάσεις σήμερα. Είναι άλλωστε μοναδικό μας προνόμιο, μία ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας να την μεταλλάσσουμε κάθε χρόνο σε ημέρα καπνογόνων, φωτιών, καταστροφής περιουσιών, συλλήψεων και τραυματισμών.

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση η ένθεν κακείθεν άρνηση να συνθέσουν, έτσι ώστε και το νόημα της ημέρας να εορταστεί και η δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί. Χωρίς ο γράφων να διαθέτει ιατρικές γνώσεις, είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε ίωση «συμπαθεί» τον συνωστισμό. Έτσι ασφαλώς και ο COVID-19. Συνεπώς η μαζικότητα του εορτασμού της σημερινής ημέρας θα έπρεπε να έχει ήδη θεωρηθεί ως μη ενδεδειγμένη από όλους τους πολιτειακούς και εξωπολιτειακούς φορείς συνηθίζουν να εορτάζουν την Επέτειο του Πολυτεχνείου κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα όρια πρέπει να τα βάζουμε μόνοι μας και να μην αναμένουμε κατ΄ ανάγκη από την συντεταγμένη Πολιτεία να το πράξει.

Από την άλλη πλευρά, μία πρόβλεψη που θα είχε στον πυρήνα της την δυνατότητα ολιγομελών αντιπροσωπειών που θα κατέθεταν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου (κόμματα, οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις) θα ήταν και εφικτή και υγειονομικά ασφαλής. Θα ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα περί εορτασμού της εν λόγω Επετείου και δεν θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια αναχαίτισης του δεύτερου κύματος του ιού.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι πάνω από 100 χρόνια μετά, το Πολιτικό μας Προσωπικό συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως αυτόν που περιέγραψε ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης :

«Δώστε μου μία θέση, για να σας φτιάξω μία αντίθεση»!”

 

LEONIDAS KOUTROUMANOS

ADVOCATE

72 Kolokotroni Str., 18535

Piraeus, Greece

Τel – Fax : +30 210 4111767

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top