?>
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕΠ για τις χειμερινές εκπτώσεις – Ποια προϊόντα δεν θα πωλούν τα σουπερμάρκετ- Τι θα γίνει με το click away

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν επισήμως την Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Επειδή φυσικά τα καταστήματα είναι “κλειστά”, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, οι επιχειρήσεις μέσω του click away και των e-shops θα πουλάνε τα είδη ένδυσης, υπόδησης και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά με μεγάλες εκπτώσεις. Οι μεγάλες αλλά και ΜμΕ ελληνικές επιχειρήσεις με μειώσεις τιμών θέλουν να πουλήσουν το χειμερινό στοκ.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τις εκπτώσεις να είναι φέτος μεγαλύτερες από πέρυσι στα επίπεδα του 50%. Πάντως, οι επιχειρηματίες του κλάδου τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικρότεροι κρατούν μικρό «καλάθι» ως προς την πορεία των πωλήσεων, που τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται από 4,5 εως 5,5 δις ευρώ. Αβεβαιότητα επικρατεί και για τις επόμενες μέρες, καθώς αφενός η επαναφορά της πώλησης κατόπιν παραγγελίας και της παράδοσης των προϊόντων μετά από ραντεβού στα καταστήματα θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Πάντως, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων δεν έχουμε μία πρόβλεψη των μέτρων για τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου και το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες στην περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες.

* Ποια προϊόντα δεν θα πωλούν τα σουπερμάρκετ;

Απαγορευτικό στην πώληση 11 κατηγοριών προϊόντων από τα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ) επιβάλλει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και όλη τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε οι αλυσίδες απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

 1. Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού.
 2. Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
 3. Εξοπλισμό ήχου και εικόνας.
 4. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με εξαίρεση τα είδη ύπνου, τις κουβέρτες και τα κλινοσκεπάσματα ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) και τα παπλώματα.
 5. Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου.
 6. Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, με εξαίρεση τα βύσματα, τις πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρίζονται αλλού, τις ηλεκτρικές θερμαντικές αντιστάσεις, τις ηλεκτρικές κουβέρτες, τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους.
 7. Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα, καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως.
 8. Βιβλία.
 9. Παιχνίδια κάθε είδους, εξαιρουμένων των εορταστικών ειδών γενικά.
 10. Ενδύματα, εξαιρουμένων των καλσόν, ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών, γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών και ομπρελών.
 11. Υποδήματα και δερμάτινα είδη με εξαίρεση τα είδη υποδηματοποιίας.

* Τι θα γίνει με το click away;

H συνεδρίαση της επιτροπής για την αγορά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, προκειμένου να είναι στη διάθεση επιστημόνων και κυβέρνησης τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία πρoτού παρθούν τελικές αποφάσεις τόσο για το Click Away όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει άγνωστο εάν θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου η αγορά με τη μέθοδο της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει το click away τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το click in shop με ραντεβού εντός του καταστήματος, μετατίθεται χρονικά και κατά πάσα πιθανότητα για μετά τις 25/1/21. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top