?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτήρης Τσαφούλιας:ο σκηνοθέτης του Έτερος εγώ,αποστομώνει με όσα λέει για τις καταγγελίες

Ο Σωτήρης  Τσαφούλιας, σκηνοθέτης του «Έτερος Εγώ» μίλησε σε Πρωινή εκμπομπή για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου.Με τον ειλικρινή λόγο του  έκανε τους πάντες στο πλατό να τον χειροκροτήσουν για την τοποθέτησή του.

“Δεν μπορεί να είσαι μεγάλος καλλιτέχνης αν δεν  είσαι σπουδαίος άνθρωπος”

Μπορεί να μην είναι «άντρας παλαιάς κοπής» αλλά η γνώμη μου είναι ότι τίμησε το αντρικό φύλο λέγοντας αλήθειες! Τον χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια η λογική,οι  γνώσεις του, η αγάπη για τον συνάνθρωπο.Ίσως  έτσι θα επιθυμούσαμε να είναι ο γιός μας, ο σύντροφός μας, ο συνάδελφός μας, ο προϊστάμενος μας. Το να είσαι από την πλευρά  του θύματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρέπει να δώσεις τη μάχη σου, να υπερασπιστές τους αδύναμους. Πολλοί θα σε αμφισβητήσουν, θα έχεις το σθένος να  επιμείνεις ,και να ξεμπροστιάσεις τους θύτες με τις ύπουλες προθέσεις? Ανθρώπους σαν το Σωτήρη χρειάζεται η σημερινή κοινωνία, για να διατηρηθούν κάποιες αξίες που κληρονομήσαμε από τους  γονείς μας,και θα τις διατηρήσουμε. ‘Οσο υπάρχει άνθρωπος  που νοιάζεται πραγματικά για τον συνάνθρωπό του, υπάρχει ελπίδα!

Επιμέλεια:Κλαίρη Παπαγεροθέου

Αποσπάσματα  από την ομιλία του Σωτήρη Τσαφούλια:

«Είμαι της λογικής ότι αλλάζει η κοινωνία και δικαίως πρέπει να αλλάξει. Δεν ήθελα να σταθώ σε ονόματα και καταστάσεις.

Δεν θα έπρεπε να βγαίνω να μιλάω, αλλά ο λόγος που το κάνω είναι για να προστατέψω τις φωνές όλων αυτών που βρίσκουν το θάρρος να το κάνουν απέναντι σε φωνές παλαιότερων που δεν αρθρώνουν τον λόγο που πρέπει στην παρούσα κατάσταση.

Δεν έχω ακούσει κάποιο από τα θύματα να βγαίνει εκτός ορίων, ούτε τους ανθρώπους που μιλούν γι’ αυτούς, βλέπω μια απίστευτη ηρεμία κι αγάπη. Θα σταθούμε με ηρεμία απέναντι και στους θύτες, γιατί κι εκείνοι έχουν παράπλευρες απώλειες. Μη ξεχνάμε ότι στα θύματα πρέπει να υπολογίζουμε τα παιδιά και τις γυναίκες αυτών των ανθρώπων που έκαναν αυτές τις κακότροπες πράξεις. Δεν είναι η ώρα να ασχοληθούμε με αυτούς. Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους πληγωμένους.

“To να είσαι ο κανένας έχει μεγάλη δύναμη. Ως κανένας ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Πολύφημο. Ως Οδυσσέας βίωσε την οργή του Ποσειδώνα. Το κάτσε φρόνιμα πρέπει να πάει σε αυτούς που αδυνατούν να διαχωρίσουν το φλερτ από την παρενόχληση. Σε αυτούς που απέναντι σε βιασμένες ψυχές και κορμιά αναζητούν την ευκαιρία τους να ξεθάψουν την καριέρα τους ή να συνεργαστούν με ανθρώπους που δε συνεργάστηκαν.”

Δε μπορώ να συνέλθω στην κυριολεξία από τη στιγμή που είδα τη συνέντευξη του κυρίου Μοθωναίου. Δε ξέρω αν αυτή η συνέντευξη πρέπει να ξαναπαίξει κι αντί να βλέπουμε τον κύριο Μοθωναίο, θα πρέπει να βλέπουμε μια φωτογραφία του όταν ήταν έξι ετών. Για να μπορέσουν να καταλάβουν κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν και λένε το «κάτσε φρόνιμα», «ποια είναι η κυρία», «στηρίζω μεν τα θύματα αλλά…» κ.ο.κ.

Το να αυτοϊκανοποιείσαι μπροστά σε μία έντρομη γυναίκα που με κλάματα στα μάτια προσπαθεί να βγει από πόρτες που έχεις κλειδώσει κι εσύ σε αυτό το θέαμα όχι μόνο να διατηρείς τις αισθήσεις σου, αλλά να φτάνεις και σε κορύφωση, αυτό πώς ονομάζεται; Όταν βλέπεις ένα παιδί 6 ετών και γυρνάμε και λέμε ότι παραγράφηκε το αδίκημα αλλά δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δράστη να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση, το τραύμα στη ψυχή του Μοθωναίου στα πόσα χρόνια παραγράφεται;

Το «κάτσε φρόνιμα» πρέπει να πάει σε όσους αδυνατούν να διαχωρίσουν το φλερτ από την παρενόχληση, σε αυτούς που απέναντι σε βιασμένες ψυχές και κορμιά αναζητούν ευκαιρίες να ξεθάψουν την καριέρα τους ή να συνεργαστούν με ανθρώπους που δε συνεργάστηκαν, πρέπει να πάει σε αυτόν που δε μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει μια συγγνώμη.

Άκουσα σε εσάς ότι ένας άνθρωπος θα αποταθεί σε κλινική απεξάρτησης για το σεξ. Εδώ κολλάει το «γιατί τώρα;», γιατί δεν αποτάθηκε σε αυτήν τη κλινική όταν ένιωσε την πρώτη ορμή; Μετά τον πρώτο βιασμό, μετά τον δεύτερο, γιατί τώρα; Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που κάνετε, δεν είναι τηλεδίκη, δεν είναι ανθρωποφαγία. Ο σκηνοθέτης που τραυματίζει τον ηθοποιό του ψυχικά και σωματικά, δεν είναι σκηνοθέτης, είναι οπερατέρ».

ακολουθεί το βίντεο που βλέπετε όλα όσα είπε ο σκηνοθέτης:

https://www.youtube.com/watch?v=gv6dmuBSn48&feature=emb_logo&ab_channel=TlifeVideo

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top