?>
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

“Πανόραμα Συνοχής: Χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας κατά την περίοδο της Πανδημίας και της Πράσινης Συμφωνίας”

Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και το συνολικό, αναπτυξιακό περιβάλλον, που διαμόρφωσε ήδη η «Πράσινη Συμφωνία» της Ε.Ε. και για την Ελλάδα, ανέδειξε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς και Νήσων Αττικής, μέσω μιας άρτια οργανωμένης, διαδικτυακής Ημερίδας, υπό τον τίτλο «Πανόραμα Συνοχής: Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας, κατά την περίοδο της Πανδημίας και της Πράσινης Συμφωνίας» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

 

Με τη συγκεκριμένη, ενημερωτική πρωτοβουλία, το ΠΑΠΕΙ έφερε στο ίδιο «τραπέζι» στις 26 Φεβρουαρίου 2021 , τους αρμόδιους παράγοντες της Κυβέρνησης, τεχνοκράτες και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων, που υλοποιούν ή επιβλέπουν τον αναπτυξιακό βηματισμό της χώρας, κορυφαίους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, όλους τους συλλογικούς φορείς του επιχειρείν, καθώς και εκπροσώπους των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, που καλούνται να σχεδιάσουν, να στηρίξουν και να υλοποιήσουν επιτυχώς, μια συνεργατική, αντίστροφη πορεία της χώρας, ικανή να μεταβάλει την κρίση, με αφορμή την πανδημία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε αφετηρία αναπτυξιακής πορείας.

Στη διαδικτυακή Ημερίδα του ΠΑΠΕΙ, που για μια ακόμη φορά υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει, στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και στη λειτουργική διασύνδεση του κόσμου της γνώσης με τις δυνάμεις του επιχειρείν, αναδείχτηκε όλο το πλέγμα των ευκαιριών, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, των προτεραιοτήτων σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών, που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, για τη νέα  Προγραμματική Περίοδο, 2021-2027. Συνακόλουθα, η Ημερίδα του ΠΑΠΕΙ ανέδειξε συνολικά το πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, εξειδικεύοντας όλα τα τομεακά χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία, με προϋπόθεση την άρτια προετοιμασία και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας, μπορεί και πρέπει να οδηγήσουν στην ανάσχεση της κρίσης και στην επιτυχή αξιοποίηση της στρατηγικής και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, στο νέο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, αυτό που υπογράμμισε, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της Ημερίδας, ο Πρύτανης του ΠΑΠΕΙ, Καθηγητής, κ. Άγγελος Κότιος: «Όλες οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, κατέδειξαν την εμβριθή γνώση και την απόλυτη κατανόηση των προκλήσεων, των δυνατοτήτων και των ευκαιριών, που καλείται να αξιοποιήσει η χώρα, ώστε να πορευτεί με επιτυχία, με συνεργατικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης, στο δρόμο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, της ανάσχεσης των απωλειών της κρίσης, της ανοικοδόμησης της εθνικής οικονομίας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην πράσινη και δίκαιη μετάβαση, στη στοχευμένη κλιματική δράση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». Ο πρύτανης Άγγελος Κότιος,  παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα στελέχη των συνεργαζόμενων αναπτυξιακών φορέων της χώρας, που παρακολούθησαν τη διαδικτυακή Ημερίδα του ΠΑΠΕΙ και συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Το καλωσόρισμα του Καθ. Άγγελου Κότιου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς  και Επικεφαλή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς και Νήσων Αττικής ακολούθησαν πέντε ενότητες.

Αναλυτικά, στις πέντε θεματικές ενότητες της Ημερίδας ολοκληρωμένες εισηγήσεις κατέθεσαν στους χαιρετισμούς και τοποθετήσεις ο κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Πατούλης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Αττικής,  ο κ. Μώραλης Ιωάννης, Δήμαρχος Πειραιά, η κα. Αντωνάκου Σταυρούλα, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, η κα. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη Βασιλική, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και ο κ. Τσουτσοπλίδης Κωνσταντίνος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ακολουθούν  βασικά σημεία από τον χαιρετισμό του κ. Μώραλη.

 

 

«Θέλω να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο της πόλης μας και τον Πρύτανη κ. Κότιο για αυτήν την χρήσιμη και ιδιαιτέρως επίκαιρη πρωτοβουλία. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτελεί πολύτιμο συνομιλητή, σύμβουλο και εταίρο της νέας αναπτυξιακής νοοτροπίας που ακολουθεί με συνέπεια και όραμα  η δημοτική μας αρχή εδώ και εξίμισι χρόνια.

Από το 2014, όταν και καταρτίζαμε το σχέδιο μας, προκειμένου να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, δεν έχουμε σταματήσει να αναζητούμε, να διεκδικούμε και να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, εγχώρια, ευρωπαϊκή, διεθνή.

Στη κατεύθυνση αυτή, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων έχει εξελιχθεί σε ένα σωτήριο «αναπνευστήρα» για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας, ώστε να επιβιώσει από την οικονομική ασφυξία, από την οποία διέπεται διαχρονικά και πιστεύω ότι  αυτό αναγνωρίζεται και από την εκάστοτε κεντρική διοίκηση.

Ο Δήμος Πειραιά υλοποιεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης μας. Βασικό μας όπλο τα 120 εκ. ευρώ  περίπου, τα 80 μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης κι άλλων πόρων που προέρχονται από την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αξιοποιούνται ήδη και θα αξιοποιηθούν περαιτέρω σε αναπτυξιακά έργα, σε στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε νέες, δυναμικές και καινοτόμες προσπάθειες.

 

Νιώθουμε ηθικά δικαιωμένοι όταν αναφέρονται θετικά σε εμάς,  καθώς είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και παρά τις δυσκολίες, το ιδιαίτερα  χρήσιμο εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα χρήματα που έχουμε διασφαλίσει μέσω της Ο.Χ.Ε. Πειραιά, περίπου το ένα τρίτο προωθείται μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στο «επιχειρείν».

Επιταχύνουμε λοιπόν, την ανάπτυξη ενός ισχυρού πλέγματος για τη στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης μας, αλλά και για νέους επιχειρηματίες, προωθώντας 76 συνολικά στοχευμένες δράσεις.

 

Μετά τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», δημιουργήσαμε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, με στόχο να παρέχουμε στις επιχειρήσεις όλη την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση, αξιόπιστες πληροφορίες και φυσικά συμβουλευτική υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν  στα νέα δεδομένα.

Σύντομα θα προκηρύξουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της πόλης που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ύψους 9 εκ. ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης. Είναι μια σημαντική προοπτική σε συνέχεια του προγράμματος της Περιφέρειας, την οποία έχουμε συζητήσει με τα τρία Επιμελητήρια της πόλης και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Επιπλέον, προετοιμαζόμαστε ήδη για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το νέο ΕΣΠΑ και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αυτή τη στιγμή συζητούνται και σχεδιάζονται.

Δύο είναι οι κρίσιμοι άξονες για τη νέα προγραμματική περίοδο αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, για τους οποίους ο Πειραιάς διεκδικεί να αφήσει το στίγμα του:

–          να αντισταθμιστούν οι δραματικές συνέπειες από την πανδημία

-να προτεραιοποιηθεί και να στηριχθεί η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο συνεργατικών σχημάτων

Για το μέλλον της Ο.Χ.Ε. του Πειραιά που τώρα διαμορφώνονται οι βασικές αρχές της, έχουμε προκρίνει τρεις βασικούς τομείς που απαντούν και στο θέμα του σημερινού συνεδρίου:

-στοχευμένη στήριξη σύμφωνα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της τοπικής επιχειρηματικότητας

– ψηφιοποίηση και έξυπνα συστήματα που θα διευκολύνουν τη ζωή όλων μας, τις συναλλαγές του πολίτη και του επιχειρηματία με τον δήμο,  καθώς  και την εσωτερική λειτουργία και διακυβέρνηση του δήμου. Η πανδημία έπαιξε έναν, σε εισαγωγικά, θετικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

-Περισσότερο πράσινο μέσα στην πόλη, στα πάρκα και τις γειτονιές, καθώς και μια σειρά πρωτοβουλιών περιβαλλοντικών ζητημάτων γιατί, όπως έχουμε πει, είμαστε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά πόλη, κυρίως από τη λειτουργία του μεγάλου λιμανιού της χώρας, αλλά και όχι μόνο.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ένα μακρόπνοο σχέδιο, ένα master plan για την ανάπτυξη της πόλης, σε σύμπνοια με τους φορείς του Πειραιά.  Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση ως πρόκληση, ως μια ευκαιρία, έτσι ώστε όταν επιστρέψει η ανάπτυξη να είμαστε έτοιμοι. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και θεωρώ πως θα το κερδίσουμε. Σας ευχαριστώ».

Στην ενότητα  «Προγραμματισμός και χρηματοδοτικά μέσα της περιόδου 2021-2027» ο κ. Ζερβός Γεώργιος, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ, ο κ. Μπαγινέτας Κωνσταντίνος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο  κ. Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ο κ. Καβαλάκης Ορέστης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, η κα. Δανδόλου Νίκη, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ και ο καθηγητής κ. Λαμπρόπουλος Χάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε.

Στην ενότητα  «Επιχειρησιακά  Προγράμματα: Προτεραιότητες και χρηματοδοτήσεις» ο κ. Φίρμπας Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, ο κ. Λογοθέτης Γεώργιος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ), η κα. Φέτση Αγγελική, Προϊσταμένη ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ και ο κ. Δρόσης Δημήτριος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής.

Στην ενότητα  «Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο Καθηγητής κ. Μανιάτης Ιωάννης, Διευθυντής ΠΜΣ «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»,  π. Υπουργός, ο Καθηγητής κ. Οικονόμου Δημήτριος, π. Υφυπουργός και ο κ. Μαμαλούγκας Νικόλαος, Υποδιευθυντής του Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στις τοποθετήσεις των παραγωγικών φορέων της ΠΕ Πειραιώς, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς εκπροσώπησε ο  οικονομικός Επόπτης κ. Μανεσιώτης Νικόλαος. Διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βουτσινά Ιωάννη. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς εκπροσωπήθηκε από την κα. Περηφάνου Κλαίρη, μέλος Δ.Ε. και Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Β.Ε.Π., το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος από τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Αλεξανδράτο Γεώργιο,  ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς από τον Πρόεδρό του κ. Μαθιό Δημήτριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς από τον Πρόεδρο του κ. Καπράλο Θεόδωρο.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο κ. Χούπης Μ. Αθανάσιος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση) ¨Η Φωνή της Ελλάδας”.

Η βιντεοσκόπηση των εργασιών του συνεδρίου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα  https://events.unipi.gr  και στο Youtube στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2PjNSxf

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top