?>
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΕΜΕΝ – Σπουδαστές ΑΕΝ: Διεκδικούμε Αποκλειστικά Δημόσια – Ανώτατη – Ναυτική Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ), στην οποία συζητήθηκε ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων στις ΑΕΝ για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 και η εφαρμογή του συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας:

«Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΑΕΝ Ασπροπύργου στις τοποθετήσεις τους καταψήφισαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΝΕ, ανέδειξαν ότι το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Τα θέματα συνδέονται με τη διαρκή υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, στο δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, με τις τραγικές συνέπειες που έρχονται αντιμέτωποι οι ναυτεργάτες από δόκιμοι, μέχρι τη συνέχιση της επαγγελματικής τους εξέλιξης.

Η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που εφαρμόζεται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, διαρκώς επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας σε βάρος των ναυτεργατών, διευρύνει την ανασφάλιστη εργασία, ενώ με το ν.4714/2020, που αποτελεί συνέχεια αντεργατικών νόμων, επιδιώκεται η κατάργηση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα, ενώ ακόμα και για τη θέση του Α΄ Πλοιάρχου να είναι χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα το υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως: ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των ναυτεργατών στα ελληνόκτητα πλοία, πόσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, πόσοι αποκτούν τα καταληκτικά διπλώματα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας προετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο έχει αναθέσει στο ίδρυμα Ευγενίδη και με πρόσχημα την αναβάθμιση να εισβάλλουν οι επιχειρηματίες στις σχολές, για να τις διαμορφώσουν ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν τον συντονισμό της δράσης των ναυτεργατών, των σπουδαστών, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που διαμορφώνουν εφοπλιστές – κυβέρνηση.

Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε Αποκλειστικά Δημόσια – Ανώτατη – Ναυτική Εκπαίδευση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά με ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση – συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ