?>
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη:Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στον πανελλήνιο εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

 

Στο πλαίσιο της “Πρωτοβουλίας 1821-2021”, αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας μεταξύ  15 σημαντικών κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας, το Ίδρυμα προγραμμάτισε και υλοποιεί μια ευρεία σειρά δράσεων.

Εκδόσεις

«Σύνορα, Κυριαρχία και Γραμματόσημα, Ελλάδα 1830-1947»

Μόλις κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Ιδρύματος Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947, έργο του κ. Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η έκδοση εξετάζει τη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου. Η ταξινόμηση και η διαχρονική συσχέτιση των περιπτώσεων γίνεται με κριτήριο τον βίαιο ή τον ειρηνικό τρόπο κτήσης του εδάφους, την επιτυχία ή την αποτυχία της εδαφικής μεταβολής, τη μονιμότητά της, την παρένθετη μεταβολή, την αλλοίωση ή την ακύρωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους από ξένη κατοχή και κυριαρχία, την εδαφοποίηση πολιτικής μη κρατικής εξουσίας, την κατοχή ξένου εδάφους, την εξωχώρια ελληνική στρατιωτική παρουσία ή την ξένη στρατιωτική φίλια παρουσία στην Ελλάδα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το γραμματόσημο και η ταχυδρομική σφραγίδα παρακολουθούν και εκφράζουν τις μεταβολές της εξουσίας που καθορίζουν το έδαφος και τους ανθρώπους.

 

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθ. Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία»

 

Προετοιμάζεται τη δημοσίευση επιλεγμένων εγγράφων για την Ελληνική Επανάσταση από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελούνται από τα αντίγραφα όλων των παραγγελιών που εστάλησαν στις επαρχίες και σε διάφορα κεντρικά κρατικά γραφεία από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828 για να εξουδετερώσουν την ελληνική εξέγερση.

Ο όγκος των πληροφοριών που παρέχονται από αυτά τα μητρώα είναι τεράστιος και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα γεγονότα σχεδόν καθημερινά. Αν και πολλοί Έλληνες και ξένοι μελετητές έχουν μελετήσει εκτενώς την οργάνωση και την εξέλιξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία και τις ιδέες πίσω από αυτόν, παραμένει περιορισμένη η σοβαρή έρευνα που βασίζεται σε οθωμανικά αρχειακά έγγραφα. Έτσι, πολλά αμφιλεγόμενα ή άγνωστα ζητήματα πολιτικής ιστορίας παραμένουν αόρατα, δυσχεραίνοντας τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης στο πλαίσιο της τεράστιας και οδυνηρής μετεξέλιξης ενός αυτοκρατορικού πολιτικού συστήματος, το οποίο περιελάμβανε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι πληροφορίες που θα περιέχονται σε αυτό το έργο θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν το ευρύτερο  πλαίσιο αυτού του πολύ σημαντικού ιστορικού γεγονότος. Στοχεύοντας σε ευρύτερο κοινό, η έκδοση θα είναι στα αγγλικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2021.

 

Επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο Δρ. Sukru Ilicak (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ).

 

«Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας: Τεκμήρια Ιστορίας»

Το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί  η μελέτη για την οικιστική εξέλιξη της Χώρας της Ύδρας από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ού αι. μέσα από αρχειακά τεκμήρια και μαρτυρίες.

 

Η συγγραφέας, Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο, περιγράφει με λεπτομέρεια την εξέλιξη της Χώρας της Ύδρας, από ορεινό περίκλειστο χωριό σε υπερήφανη πολιτεία ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε ένα πανέμορφο ιστορικό οικισμό. Η πολύχρονη μελέτη της, στέρεα τεκμηριωμένη, παρουσιάζει το φυσικό τοπίο και την επίδρασή του στους οικιστές, τον τρόπο που εξαπλώθηκε αυτός από το βουνό στην παραλία, αναγνωρίζει και συσχετίζει οικογένειες και κατοικίες και διερευνά την πολεοδομική διάρθρωση του οικισμού από παλαιά μέχρι σήμερα. Τέλος, καταπιάνεται με τον εντοπισμό, αναγνώριση και διασύνδεση κάθε κτηρίου με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν, παραθέτοντας πλειάδα φωτογραφιών, παλαιών και νέων. Η πλούσια τεκμηρίωση από τα αρχεία του ΙΑΜΥ, των ΓΑΚ, του ΕΙΜ, του ΕΛΙΑ και όχι μόνο, καθιστά το έργο αυτό «πηγή» για επόμενες μελέτες που σίγουρα θα προκύψουν.

 

«Κωνσταντίνος Κανάρης, 1793-1877»

Προετοιμάζεται η δημοσίευση επιστημονικής μονογραφίας για τη ζωή και τη δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια της ιστορίας. Η έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2021.

Συγγραφείς: Δρ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια των Γ.Α.Κ./Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας & Δρ. Αννίτα Πρασσά, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μαγνησίας

Ψηφιοποίηση και δημοσίευση ελληνικού τμήματος

του Αρχείου του Βρετανού Λόρδου Τόμας Κόχραν

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, αναλαμβάνει το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο έχει μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα.

 

Ο Λόρδος Κόχραν ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού με σημαντική δράση στους πολέμους ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής.

Τον Απρίλιο του 1827 εξελέγη από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, με διάταγμά της «αρχηγός των δυνάμεων της θάλασσας». Ο Ανδρέας Μιαούλης με μεγαλοθυμία του παρέδωσε την αρχηγία του Στόλου, την οποία διατήρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οπότε αναχώρησε για την Αγγλία.

 

Την επίβλεψη του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021, αναλαμβάνει η Δρ. Κατερίνα Γαλάνη και ο Δρ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, ιστορικοί. Η ανάρτηση τού αρχείου θα γίνει στον ειδικό ιστότοπο των ψηφιακών αρχείων του Ιδρύματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

 

Εκδηλώσεις και Δράσεις

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

«Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας»

Το Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

 

Ομιλητές: Καθ. Rosa Anduhar (Kings College), Καθ. Χρυσάνθη Αυλάμη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Καθ. Νάσια Γιακωβάκη (ΕΚΠΑ), Καθ. Όλγα Κατσιαρδή (ΕΚΠΑ), Δρ. Sukru Ilicak  (Harvard) και Hakan Erdem (Sabanci University) ή Yusuf Karabicak (Harvard)

 

Υπεύθυνοι διοργάνωσης: Καθ. Μαρία Μπολέτση (Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών “Μαριλένα Λασκαρίδη” του Πανεπιστημίου του Amsterdam) και Δρ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη).

 

Δράσεις σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ

Έκθεση για τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – μεγάλο μέρος της Συλλογής Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή με τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Συλλογή περιλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα, καθώς και ιδιόχειρες επιστολές του Ναυάρχου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2022. Η έκθεση προβλέπεται να διαρκέσει 6 μήνες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κατάλογος στον οποίο δημοσιεύονται για πρώτη φορά επιστολές από τη Συλλογή Nelson του Ιδρύματος.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτσμουθ, τον Ιούνιο του 2022, ημερίδα με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Νείλου και την επίδρασή της στους υπόδουλους Έλληνες. Επιστημονικοί υπεύθυνοι για την εκδήλωση είναι η Δρ Κατερίνα Γαλάνη και ο καθηγητής Andrew Lambert και σε αυτήν θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί. Η ημερίδα θα συντίθεται από τρεις συνεδρίες με συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, τους Καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Δρ. Κατερίνα Γαλάνη, Καθ. Γεράσιμο Παγκράτη, Καθ. Σάκη Γκέκα, Δρ. Αγγελή Ζαρόκωστα, Δρ. Ανδρέα Κούκο, Καθ. Sukru Ilicak, Καθ. Andrew Lambert, Δρ. Dominic Tweddle και άλλους επιστήμονες, ειδικευμένους στην εποχή και το θέμα.

 

Σε εκδήλωση για το κλείσιμο της έκθεσης θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα τής συνεργασίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Ναυτικό Μουσείου του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) εν όψει του έτους 2027, οπότε και θα εορταστούν τα 200 χρόνια από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

 

Ημερίδα με θέμα την προεπαναστατική νησιωτική Ελλάδα

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2022 και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας είναι η Δρ. Κατερίνα Γαλάνη.

 

@Eidiseis1821

Το Twitter της… Ελληνικής Επανάστασης

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, φέρνει το “χθες” στο “σήμερα”! Πώς θα ενημερωνόμασταν αν ζούσαμε το 1821;

 

Το Twitter, ένα σχεδόν ειδησεογραφικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη αμεσότητα, γίνεται το όχημα για να «ζήσουμε» όλα τα γεγονότα του έτους 1821, λεπτό προς λεπτό, σαν να συμβαίνουν σήμερα. Ιστορικά γεγονότα, μάχες, συναντήσεις, βιογραφικά στοιχεία, αφηγήσεις αγωνιστών, εικονογραφικό υλικό παρουσιάζονται σε διαρκή ροή στον ειδικό λογαριασμό «Η Επανάσταση – 1821 Live», @Eidiseis1821. Κάθε tweet αποτελεί προϊόν ιστορικής έρευνας, βασισμένο σε μαρτυρίες αγωνιστών και πρωτογενείς πηγές, ανασυνθέτοντας την εικόνα του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Για το αγγλόφωνο κοινό δημιουργήθηκε o αντίστοιχος λογαριασμός, The Greek Revolution 1821 Live, @News1821.

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης θεματολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές από τον χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου, σχεδιάστηκαν τέσσερα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Λυκείου με θεματικούς άξονες τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι οι μαθητές, μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, ζωγραφικά και μουσικά έργα και ιστορικές πηγές,  να γνωρίσουν τα γεγονότα, τα πρόσωπα της Επανάστασης, καθώς και να προσεγγίσουν την ιδέα της Επανάστασης και τα αποτελέσματά της, όχι μόνο στη σύγχρονή της εποχή αλλά και στο παρόν και στο μέλλον.

 

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενο τις παρούσες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα, δεν πραγματοποιεί τα προγράμματα.

 

Υποστήριξη Δράσεων

Διαλέξεις-Ομιλίες σε Βελιγράδι, Οδησσό και Βουκουρέστι

σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Το Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει, συνδιοργανώνει και συμμετέχει με ειδικούς επιστήμονες σε περιορισμένες δράσεις στις τοπικές οργανώσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε Βελιγράδι, Οδησσό και Βουκουρέστι με ομιλίες σχετικές με την Επανάσταση και την εποχή της. Ενδεικτικά, στο Βελιγράδι ομιλητής σε εκδήλωση θα είναι ο Δρ. Sukru Ilicak, στην Οδησσό θα οργανωθεί πάνελ δύο ομιλητών με θεματική σχετική με τη Φιλική Εταιρεία και στο Βουκουρέστι θα παρουσιαστεί ανάλογη δράση με θέμα τις σχέσεις μεταξύ αυτόχθονων και ετερόχθονων κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Λόγω των έκτακτων υγειονομικών περιορισμών το 2021, οι ομιλίες προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2022.

Η πλατφόρμα CENSUS

Το Ίδρυμα υποστηρίζει την ολοκλήρωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS (= Checklist of ENglish-Language Sources Useful in the Study of Modern Greek Literature)» . Η πλατφόρμα αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές για όλες τις μεταφράσεις αγγλικής γλώσσας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για όλες τις κρίσιμες μελέτες στα αγγλικά που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, που έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η συλλογή CENSUS περιλαμβάνει αναφορές τόσο σε έργα που έχουν δημοσιευθεί σε πλήρη μορφή βιβλίου όσο και σε κείμενα που περιλαμβάνονται σε τόμους, όπως σύντομα λογοτεχνικά κομμάτια και άρθρα συνήθως «κρυμμένα» μέσα σε μεγαλύτερα συλλογικά έργα. Το εύρος των αναφορών εκτείνεται από το 1813 μέχρι σήμερα.

 

Το έργο διευθύνεται από την Ομότιμη καθηγήτρια του Boston College, Ντία Φιλιππίδου- Bakker.

 

Υποστήριξη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Για αυτή τη δράση, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Υποστήριξη της εκδοτικής προσπάθειας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Για αυτή τη δράση, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας 1821-2021 για να δείτε τις δράσεις που προγραμματίζουν και πραγματοποιούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν.

Από τη Γραμματεία του Ιδρύματος

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top