ΑΤΤΙΚΗ

Το ΕΕΑ τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων –Συγκινητικές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα (βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, 19/5/2021,  οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 102 ετών  από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το «παρών» έδωσε και το ΕΕΑ με αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με ποντιακές ρίζες στην καταγωγή του, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις.

Σε λιτή δήλωσή του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

«Σήμερα, 102 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής και μνήμης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους-θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός βάρβαρου και προμελετημένου εγκλήματος.

Χρέος όλων μας να παραμείνει η μνήμη της θυσίας τους ανεξίτηλη και ζωντανή, όπως και ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Τιμή και δόξα στις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου που τίμησαν την ιστορία του Ελληνισμού.

«Καμίαν ‘κί ανασπάλω»

Δείτε το βίντεο: Το ΕΕΑ στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 102 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Σημειώνεται πως η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

 

Πηγή cnn

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

To Top