Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «TO ΠΑΡΟΝ» (19/06/2021):

Μπορεί να βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης, όμως είναι ήδη ξεκάθαρο ποιοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία.

Η αγορά κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, η κατανάλωση στο λιανεμπόριο δεν προσεγγίζει καν τις προσδοκίες, ο κόσμος παραμένει φοβισμένος και λόγω της πανδημίας αλλά και εξαιτίας των αρνητικών προβλέψεων για το μέλλον και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αγωνίζεται να σταθεί όρθια, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζουμε ως Επιμελητήριο είναι ότι –τουλάχιστον για την ώρα- οι άνθρωποι αυτοί που δίνουν μάχη για την επαγγελματική τους βιωσιμότητα, δεν έχουν την απαιτούμενη βοήθεια από την Πολιτεία. Και αν δεν στηριχθούν τώρα, αυτό το κρίσιμο διάστημα, μειώνονται οι ελπίδες για την άμεση ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο. Αρκετές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Και όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να εκπονηθεί ένα έκτακτο σχέδιο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου με ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην εστίαση και με αυτό που παρουσιάστηκε πρόσφατα για τον τουρισμό. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να υφίστανται ασφυκτική πίεση σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις. Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί αυτή την στιγμή θηλιά στο λαιμό για το σύνολο των μικρομεσαίων και όσο δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα, τόσο αυξάνονται οι φόβοι μας ότι η εκτίμηση μας για περίπου 200.000 «λουκέτα» από το φθινόπωρο και μετά, θα αποδειχθούν μετριοπαθείς.

Καθοριστικό ρόλο για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι το γεγονός της συσσώρευσης οφειλών κατά το διάστημα της πανδημίας. Φόροι, ασφαλιστικές συνδρομές, ενοίκια, ανεξόφλητες προμήθειες, έχουν σχηματίσει ένα «βουνό» χρεών για τους μικρομεσαίους. Και για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να βρεθεί λύση, προτείνοντας το αυτονόητο. Τη διαγραφή μέρους των οφειλών και την αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να έφερε ρύθμιση με εκατοντάδες δόσεις, όμως αν δεν συνδυαστεί με «κούρεμα», τότε δεν θα έχει καμία επιτυχία. Και αυτό γιατί οι υπόχρεοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επειδή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε έσοδα από την εργασία του. Και μάλιστα χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή. Είναι απορίας άξιο πως δεν το καταλαβαίνει αυτό η κυβέρνηση. Τα κουκιά δεν βγαίνουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν όμως στηριχθούν ουσιαστικά αυτή την περίοδο όλοι όσοι οφείλουν, αυτό θα αποβεί προς όφελος της ενίσχυσης των εσόδων του δημοσίου αλλά και της απασχόλησης. Ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση. Τι προτιμά; Κλειστές επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους τους να εκτινάσσουν τα ποσοστά ανεργίας ή να συνεχίσουν να λειτουργούν, βοηθώντας παράλληλα την αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας μας;

Μοναδική ελπίδα είναι η βούληση της ΕΕ καθώς το αίτημα για διαγραφή οφειλών απασχολεί και τις Βρυξέλλες. Το βέβαιο είναι ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες του για τη βελτίωση του επιχειρείν και την στήριξη των μικρομεσαίων. Ήταν και παραμένει προτεραιότητα μας η πρόοδος επιχειρήσεων και επαγγελματιών, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί και η μελλοντική πορεία της χώρας.

 

Γ. Χατζηθεοδοσίου : «Στο χείλος της καταστροφής οι μικρομεσαίοι»
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top