ΑΤΤΙΚΗ

Προγραμματική σύμβαση 91.000.000 για τα κέντρα πρόληψης από τις εξαρτήσεις

Προγραμματική Σύμβαση ύψους 91.000.000 ευρώ για τα Κέντρα Πρόληψης από τις  Εξαρτήσεις, υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ. 

Προγραμματική Σύμβαση ύψους 91.000.000 που διασφαλίζει τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, για την περίοδο 2021-2027 υπεγράφη από το Υπουργείο Υγείας, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και την Υφυπουργό Ζωή Ράπτη, το Υπουργείο Εσωτερικών, εκπροσωπούμενο από τον Αν. Υπουργό Στυλιανό Πέτσα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αθανάσιο Θεοχάρη, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτριο Παπαστεργίου και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), εκπροσωπούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σπυρίδωνα Σπυρίδωνα.
Η παρουσίαση της Σύμβασης έγινε χθες 26/6 , στο Υπουργείο Υγείας, απο την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Πρόεδρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Αθανάσιο Θεοχάρη, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Δημήτριο Παπαστεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπυρίδωνα Σπυρίδων.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη  αφού ανεφέρθη  την πολύ καλή συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στο τομέα της πρόληψης από τις εξαρτήσεις δήλωσε : «τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί όμως, χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: των Υπουργείων, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΟΚΑΝΑ, των εργαζομένων και όσων συνδράμουν με δωρεές την συλλογική αυτή προσπάθεια των Κέντρων Πρόληψης.
Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εργάστηκαν για τη σύναψη της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, ενός εργαλείου, που θα προσφέρει υπηρεσίες που σήμερα καθίστανται  πιο αναγκαίες από ποτέ.
Στο δύσκολο αυτό αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία.
Το σύνθημά μας είναι: Κανένας μόνος απέναντι στην πανδημία, κανένας μόνος και μετά!»

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε:
Η ΕΕΤΑΑ συμβάλει  στην συλλογική αυτή θεσμική προσπάθεια αφ’ενός με την 35ετη εμπειρία των στελεχών της στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, συμμετέχοντας ενεργά στην επιτροπή παρακολούθησης
και αφετέρου φροντίζει για την υλοποίηση της πολιτικής που χαράζει το ΥΠΕΣ που θα διαθέσει 45.000.000 δηλ το 50%  για την περίοδο 2021-2027 καθώς και η ΚΕΔΕ, ώστε έγκαιρα και υπεύθυνα να διασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις των κέντρων πρόληψης, μία σειρά δράσεων και γενικά η απαιτούμενη παρακολούθηση ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα παράγοντας απτά αποτελέσματα, σε μία περίοδο μάλιστα που λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που είχε σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και της πρόσφατης πανδημίας, πολιτικές σαν κι αυτή που σήμερα παρουσιάζεται είναι περισσότερο χρήσιμες παρά ποτέ στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος,σημαντικό είναι και συγχρόνως καλό παράδειγμα άσκησης δημόσιας πολιτικής, ότι για το σχεδιασμό, την εξασφάλιση πόρων και υλοποίηση της, συνεργάζονται αρμονικά, με κανόνες και διακριτική υπευθυνότητα, δύο υπουργεία και τρείς θεσμικοί φορείς, και μέσω αυτών συμμετέχουν ενεργά η επιστημονική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top