ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το ΣτΕ σταμάτησε την καταστροφή του “Χάι-Λάιφ”

To Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε την καταστροφή του “Χάι-Λάιφ”, του ιστορικού κινηματοθεάτρου της πλατείας Κοραή. Είναι μια σημαντική στιγμή για όλο τον Πειραιά, αλλά και για τους εκατό Πειραιώτες και Πειραιώτισσες που προσέφυγαν, για τους ανθρώπους των τεχνών που ξεσηκώθηκαν, για την ομάδα των εθελοντών δικηγόρων και τεχνικών που σήκωσαν το βάρος της τεκμηρίωσης και της προσφυγής. Τους ευχαριστούμε όλους και όλες.
Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση των ζημιών και την αναβίωση του κινηματοθεάτρου στην αρχική του μορφή ως δημοτικού χώρου πολιτισμού. #pireas4all

 

                                                 Σύντομο Ιστορικό

Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τον Πειραιά, ανατρέχουμε στα όσα προηγήθηκαν από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, στις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις της δημοτικής μας παράταξης «Πειραιάς για Όλους» -από σεβασμό στην ιστορία της πόλη μας στην πολιτιστική ταυτότητά της και στη συλλογική μνήμη- για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου που στεγαζόταν στο εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής κτίριο αρχικά των Αδελφών Παπακώστα και από το 1985 ιδιοκτησίας ΚΚΕ, μέχρι τη μεταβίβασή του σε τράπεζα το 2014 και στη συνέχεια το 2019 στην εταιρεία Simply Red Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

► Νοέμβριος 2020

 • Ο «Πειραιάς για Όλους» ξεκινάει εκστρατεία με συλλογή υπογραφών για τη διάσωση και αναβίωση του «Χάι-Λάιφ», καθώς διαφαίνεται ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν άλλες βλέψεις για τον χώρο.
 • Το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα αναγνωρίζεται η σημασία της διάσωσής του.

► Μάιος 2021

 • Μπουλντόζες γκρεμίζουν το εσωτερικό -τη σκηνή και τα θεωρεία- του κινηματογράφου. Εργασίες που γίνονται ορατές μόνο από την πίσω πλευρά του κτιρίου (Αλκιβιάδου 120).
 • Άμεση κινητοποίηση του «Πειραιάς για Όλους» με σχηματισμό συμβολικής αλυσίδας διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο του επί της Καραϊσκου 119, Πλατεία Κοραή.
 • Αποκάλυψη-βόμβα ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες κατεδάφισης και οικοδόμησης, αφού στις 15.10.2020 ο υφυπουργός ΥΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου, με τη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Πειραιά, είχε ακυρώσει την από το 1986 κήρυξη σε διατηρητέο του κινηματογράφου-θεάτρου.
 • Την ανάκληση της απόφασης ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ και Β’ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης, με ερωτήσεις τους ή ομιλίες τους στη Βουλή.
 • Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη διάσωση του «Χάι-Λάιφ».
 • Πρωτότυπη 48σέλιδη μελέτη με τίτλο «”ΧΑΪ-ΛΑΪΦ” στον Πειραιά. Το Κινηματοθέατρο και το Μέγαρο Αδελφών Παπακώστα στην πλατεία Κοραή» δημοσιεύει ο ««Πειραιάς για Όλους».

► Ιούλιος 2021

 • Κατάθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτησης κατά του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ακύρωση και Αναστολή της απόφασης και της οικοδομικής άδειας, η οποία επέτρεψε την καταστροφή του διατηρητέου κινηματογράφου της πλατείας Κοραή. Η προσφυγή συντάχθηκε από μεγάλη επιστημονική ομάδα εθελοντών νομικών και μηχανικών, μελών του «Πειραιάς για Όλους» και υπογράφεται από Πειραιώτες και Πειραιώτισσες ευρέως πολιτικού φάσματος.

► Αύγουστος 2021

 • Οι εργασίες κατεδάφισης στο εσωτερικό του «Χάι-Λάιφ» συνεχίζονται εσπευσμένα. Ο «Πειραιάς για Όλους» επαγρυπνεί και καλεί τον Δήμαρχο να σταματήσει την ισοπέδωση.

► Σεπτέμβριος 2021

 • Το Συμβούλιο της Επικρατείας σταμάτησε την καταστροφή του «Χάι-Λάιφ»
 • Ο «Πειραιάς για Όλους» δεσμεύεται να διασφαλιστεί η αποκατάσταση των ζημιών και η αναβίωση του κινηματοθεάτρου στην αρχική του μορφή ως δημοτικού χώρου πολιτισμού.

Αναλυτικά το ιστορικό στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://nikosbelavilas.gr/index.php/anakoinoseis/itemlist/tag/%CE%A7%CE%AC%CE%B9%CE%9B%CE%AC%CE%B9%CF%86)

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top