ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το έργο του προβλήτα κρουαζιέρας και η ρύπανση της θάλασσας της Πειραϊκής

 

Από το  “Πειραιάς για όλους”

Το έργο του προβλήτα κρουαζιέρας και η ρύπανση της θάλασσας της Πειραϊκής

Η προχθεσινή εικόνα του έργου της Cosco από το αεροπλάνο αποκαλύπτει το μέγεθος της ανεξέλεγκτης θαλάσσιας ρύπανσης στον όρμο Παλάσκα. Μας την έστειλε Γερμανός φίλος πανεπιστημιακός, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας, που ταξίδευε πάνω από τον Πειραιά. Λόγω της φύσης των υλικών με τα οποία οι γερανοί μπαζώνουν τη θάλασσα, μία κίτρινη κηλίδα λάσπης έκτασης περίπου 30.000 τ.μ. (30 στρεμμάτων) απλώνεται μόνιμα ανάμεσα στην υπό κατασκευή βάση του προβλήτα και την ακτή. Πουθενά δεν διακρίνονται πλωτά φράγματα για να συγκρατήσουν αυτή την κηλίδα αγνώστου σύνθεσης. Και… η ακτή είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του Πειραιά.

Ένα έργο που δεν είναι αδειοδοτημένο αλλά χρηματοδοτείται σχεδόν κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρύπανση που δεν φαίνεται από τη στεριά φαίνεται ξεκάθαρα από τον αέρα. Η Περιφέρεια Αττικής μόλις προχθές απέρριψε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε. – Cosco που το συμπεριλαμβάνει. Το ευτύχημα είναι ότι αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η Cosco, όπως φαίνεται από την αεροφωτογραφία, μόλις ένα 10% της κατασκευής ή και λιγότερο έχει υλοποιηθεί. Κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα αντιρρύπανσης και προστασίας δεν τηρείται.

Μήπως ήρθε η ώρα να διακοπεί οριστικά αυτό το έργο προτού η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη; Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά ακούνε;

pireas4all

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top