NEWS

ΝΑ δείς που θα μας βάλουν να φορέσουμε και ιατρικές στολές

Το άρθρο είναι  συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα – Φοροτεχνικό και τον Ηλία Χατζηγεωργίου Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.και του φοροτεχνικού και Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α Παναγιώτη Παντελή.

Αναμφίβολα η φετινή 28η Οκτωβρίου που έπεφτε Πέμπτη αποτέλεσε μια ευκαιρία για ανάπαυλα για όλους τους πολίτες, αφού από φέτος, βάσει του άρθρου 60 του Ν.4808/2021 εντάσσεται στις υποχρεωτικές αργίες και αυτή η επέτειος.

Η σημερινή μέρα όμως είναι δύσκολη για όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν είναι αρκετές. Πιο συγκεκριμένα:

 • Διπλή δόση καταβολής ΕΝΦΙΑ
 • Δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
 • Δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
 • 5ηδόση εκκαθάρισης ΕΦΚΑ 2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες
 • 3ηδόση εκκαθάρισης ΕΦΚΑ 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση .

Μια μικρή παράταση δόθηκε μόνο για την καταβολή των ειδοποιητηρίων του μηνός Σεπτεμβρίου του ΕΦΚΑ έως τις 03/11/2021, διότι η ανάρτηση τους έγινε αργά το απόγευμα τις Πέμπτης 27/10/2021.

Τα προαναφερόμενα είναι τα εύκολα και τα φυσιολογικά. Τελειώνουν όμως εδώ, γιατί όπως έχουμε πει και παλαιότερα εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν πολλές φορές οι αρμόδιοι φορείς.

Στις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο που μας έχει συνηθίσει στις δυσάρεστες εκπλήξεις, ξεπέρασε άλλη μία φορά τον εαυτό του. Το υπουργείο αυτό δεν είναι άλλο από το πολυαγαπημένο μας υπουργείο εργασίας. Η νέα έκπληξη έχει να κάνει με τους εργοδότες και τις υποχρεώσεις που έχουν σε σχέση με τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του covid-19.

Με την Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε, φρόντισε για άλλη μια φορά να δείξει το παράλογο πρόσωπο του προς όλες τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, φορτώνοντας τους με μια επιπλέον αρμοδιότητα, αυτήν τη φορά του ελεγκτή υγείας, μέσω της εβδομαδιαίας υποβολής υπεύθυνης δήλωσης διαγνωστικού ελέγχου νόσησης ή μη από COVID-19 στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ . Σε περίπτωση λάθους, το πρόστιμο θα το επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας στα γνωστά σε όλους μεγέθη, τα οποία θα αναλύσουμε και παρακάτω.

Το εν λόγω θέμα δεν το είχαμε σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα γιατί πιστεύαμε ότι επρόκειτο για εκπρόθεσμο πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι το υπουργείο εργασίας θα καταλάβαινε ότι είναι παράλογο να το συζητάμε και έτσι θα το «τραβούσε» πίσω. Δυστυχώς όμως ο παραλογισμός συνεχίζεται και έτσι θα πρέπει να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι από το βήμα αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να σχολιάσουμε περί του εμβολίου. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ο σχολιασμός ανήκει καθαρά στην επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει εκφράσει τις απόψεις της. Όμως το υπουργείο με αυτή την υποχρέωση που δημιουργεί μέσω της εγκυκλίου, βάζει τους εργοδότες μέσα σε μία εντελώς παράλογη διαδικασία γύρω από το θέμα.

Όταν οι εργοδότες – πελάτες μας μπαίνουν στον παραλογισμό, που πετάνε το μπαλάκι; Σωστά έχετε μαντέψει… Καλώς ή κακώς είμαστε οι πρώτοι που θα ενοχλήσουν, αφού μέσα σε όλα γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε τον μεταφραστή των παραλογισμών. Ειδικά τα τελευταία δύο έτη έχουμε πάρει και διδακτορικό επί του θέματος. Φανταζόμαστε δεν διαφωνεί κανείς επ’ αυτού. Κάποια πράγματα όμως πρέπει να έχουν και τα όρια τους και να λέμε, φτάνει ως εδώ, απαντώντας με την ερώτηση «ρε πάτε καλά;», ερώτηση που είχαμε χρησιμοποιήσει και σε παλαιότερο άρθρο μας για άλλα θέματα αν θυμάστε. Δυστυχώς παραμένει καλά επίκαιρη.

Ήδη οι περισσότεροι σύλλογοι φοροτεχνικών όλης της χώρας έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση ότι δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά να εμπλακούν σε αυτή την δήλωση που ζητάει το υπουργείο εργασίαςΣτην θέση αυτή συμφωνούμε και εμείς απόλυτα και έχουμε ήδη ενημερώσει τους πελάτες του γραφείου για αυτό. Λέμε ΟΧΙ όπως είπαμε και στους Ιταλούς πριν 81 χρόνια, μίας και είναι και επίκαιρο από χθες. Δεν αναλαμβάνουμε την υποβολή αυτής της δήλωσης, όχι γιατί βαριόμαστε ή γιατί δεν προλαβαίνουμεαλλά γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως δουλειά να μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία για τους λόγους που θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.

Δεν έχουμε καμία απολύτως δουλειά:

 • Να εξηγούμε για τα rapid test ή ακόμα χειρότερα να κάνουμε τον ενδιάμεσο στους εργαζόμενους που θα πρέπει να τα κάνουν.
 • Να κρίνουμε αν θα έπρεπε να κάνει κάποιος ή όχι.
 • Να κρίνουμε αν το πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού είναι έγκυρο.
 • Να κρίνουμε αν θα έπρεπε να κάνει δύο τεστ ή ένα.
 • Να κρίνουμε αν αυτός ο άνθρωπος έχει ιατρικούς λόγους να μην έχει εμβολιαστεί.

Στα προαναφερόμενα μπορούμε να προσθέσουμε άπειρα ακόμη, αλλά θα πρέπει να σταθούμε στο εξής κυριότερο. Όλα εμπλέκονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι τα ιατρικά, στα οποία εμείς σαν λογιστές δεν έχουμε καμία απολύτως δουλειάαλλά ούτε και γνώση να μπαίνουμε. Οι αρμόδιοι που πετάνε τα εκάστοτε μπαλάκια θα πρέπει να το σκέφτονται αυτό. Αν διαφωνούν ας έρθουν αυτοί να ανοίγουν συζήτηση με τους πελάτες μας και τους εργαζόμενους τους για θέματα γύρω από το εμβόλιο και γύρω από την πανδημία, γιατί δυστυχώς η συμπλήρωση αυτής της Υ/Δ εκεί οδηγεί. Δεν είμαστε εκτός της κοινωνίας, αλλά δεν είναι δουλεία μας να πείσουμε τον καθένα να εμβολιαστεί ή το αντίθετο. Δεν είναι αυτή η επιστήμη μας. Οικονομικά σπουδάσαμε, όχι ιατρική.

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε κάποια βασικά σημεία της εγκυκλίου που στείλαμε σαν οδηγό προς τους πελάτες μας, με τον ρόλο του «μεταφραστή» όπως αναλύσαμε παραπάνω. Επαναλαμβάνουμε δεν έχουμε καμία δουλειά να μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, παραθέτουμε μόνο τα λεγόμενα της εγκυκλίου.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι τα εξής:

 • 2.000 ευρώ σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει την εν λόγω δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ όφειλε να το κάνει.
 • 10.000 ευρώστην περίπτωση που υποβληθεί ψευδής δήλωση από τον εργοδότη.
 • 300 ευρώ  στον εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που όφειλε να κάνει rapid test και δεν έκανε.
 • 150 ευρώ  στον εργαζόμενο μερικής απασχόλησής που όφειλε να κάνει rapid test και δεν έκανε.
 • 500 ευρώ  εάν απασχοληθεί εργαζόμενος που έχει αποτέλεσμα θετικού test.
 • 300 ευρώ στον εργοδότη αν δεν έχει ακολουθήσει όλες τις ενημερωτικές διαδικασίες για να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο την υποχρέωση του να κάνει rapid test.

Από τα λεγόμενα της εγκυκλίου προκύπτει ότι μη υπόχρεοι εργαζόμενοι σε διενέργεια Rapid Test είναι οι εξής:

 • Όσοι έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, δηλαδή όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
 • Όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό ενώ ταυτόχρονα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και έχουν παρέλθει 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της μίας δόσης.
 • Όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ, δηλαδή δεν έχουν παρέλθει έξι μήνες και 14 ημέρες από την έναρξη της νόσου.

Αντίστοιχα υπόχρεοι εργαζόμενοι σε διενέργεια Rapid Test είναι:

 • Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ή με πρακτική άσκηση και δεν ανήκουν στις ανωτέρω απαλλαγές.
 • Οι καταρτιζόμενοι / μαθητευόμενοι / σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα και δεν ανήκουν στις ανωτέρω απαλλαγές.

Συχνότητα υποβολής Rapid Test

Oι εργαζόμενοι που δε διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (180 ημέρες από το πρώτο θετικό μοριακό test), οφείλουν να υποβάλλονται σε test τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Με εξαίρεση τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές προσώπων, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, στον εκπαιδευτικό κλάδο, που οφείλουν να διενεργούν 2 tests την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Υποχρεώσεις εργοδότη

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει Υ/Δ σε εβδομαδιαία βάση, από Τρίτη έως και Παρασκευή για την εκάστοτε προηγηθείσα εβδομάδα αναφοράς, στην οποία θα αναφέρει τους εμβολιασμένους, τους μη εμβολιασμένους, καθώς και τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος, θα έρχονται αυτοματοποιημένα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς που διενεργούν τα εν λόγω Rapid Test.

Επίσης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τους εργαζόμενους που δικαιολογημένα δεν έκαναν rapid test ενώ ήταν υπόχρεοι.

Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 συνιστούν:

α) Η παροχή της εργασίας αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας,

β) η απουσία με άδεια μετ’ αποδοχών, ή με άδεια ασθένειας ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια, και

γ) η κατοχή ισοδύναμου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας.

Εξαιρετικά για τις πρώτες 2 εβδομάδες: 18/10 έως 24/10 και 25/10 έως 31/10 η προθεσμία υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι έως την Παρασκευή 05/11/2021.

Καλό ΣΚ και καλή δύναμη σε όλους μας.

ΠΗΓΗ Eforologia.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top