ΑΤΤΙΚΗ

“Ο Πειραιάς και τα Νησιά του στην Επανάσταση του 1821”Επιστημονική Ημερίδα του Πανεπιστήμιου Πειραιώς

Η Επιστημονική ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς με  συνδιοργανωτήτον Πειραϊκό Σύνδεσμο,  υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, με την υποστήριξη του ΣυνδέσµουΒιοµηχανιών Αττικής-Πειραιώς και με χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με θέμα “Ο Πειραιάς και τα Νησιά του στην Επανάσταση του 1821” μέσα από τη συγκεκριμένη ημερίδα, επιχειρήθηκε η συμβολή στην επιστημονική έρευνα για το ρόλο του Πειραιά και των όμορων νησιών στην Ελληνική Επανάσταση με διεπιστημονική προσέγγιση από διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ.Κώστας Κατσαφάδος,                                                                                ο Βουλευτής Πειραιά κ. Νικόλαος Μανωλάκος,

 

ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

ο κ.Ευάγγελος Κυριαζόπουλος στο βήμα

 

 

 

 

 

 

η Αντιπεριφερεάρχης Νήσων Π.Ε Αττικής κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Πειραιά  κα.Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά κ. Δημήτριος Καρύδης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ Δήμου Καλαμάτας κ.Γιώργος Φάβας, η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρηκαι το μέλος του ΔΣ του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Παπαδογιαννάκης Παναγιώτης.

Οι ομιλητές της ημερίδας,ακαδημαϊκοί- ιστορικοί- επιχειρηματίες της κοινότητας του Πειραιά, ανέδειξαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η ευρύτερη περιοχή και η ναυτιλία τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στην συμβολή στην μετέπειτα ανάπτυξη του Έθνους. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθ. Άγγελος Κότιος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω γνωριμίας με το παρελθόν του Πειραιά και των Νησιών του,  και αναλογισμού πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ειδική αναφορά έκανε στον Υδραίο λαϊκό επαναστάτη Αντώνη Οικονόμου και την συνεισφορά του στην έκβαση του Αγώνα. Ο Καθ. Άγγελος Κότιος πρότεινε τη διενέργεια ειδικής εκδήλωσης για τον Ήρωα, ενώ στην αίθουσα βρισκόταν και ο απόγονος του και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθ. Γεώργιου Οικονόμου. Την πρόταση αποδέχθηκε με χαρά ο επόμενος ομιλητής ο∆ήμαρχος Ύδρας και Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κ. Κουκουδάκης Γεώργιος.

Ο κ. Κουκουδάκης στη δική του ομιλία ανέπτυξε τη συμβολή του Ναυτικού Αγώνα στην Επανάσταση του 1821 ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ύδρα και σε όλα τα νησιά του Πειραιά. Ακολούθησε μια διαδραστική παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και συγγραφέα κ.Στέφανο Μίλεση  που παρουσίασε ιστορικά τα πεπραγμένα των Ελλήνων κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις 1826-1827 για τη λύση της πολιορκίας του Κάστρου της Αθήνας.

Στην επιστημονική ημερίδα αναλύθηκε διεξοδικά και ο Πειραιάς σε σχέση με την πολιτική του Καποδίστρια από τον κ.ΧαράλαµποΜηνάογλου,  ∆ρ. Νεώτερης Ιστορίας ΕΚΠΑ, ∆ιευθυντή του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος τουΣυνδέσου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Αντιπρόεδρος Εμπορικού και ΒιομηχανικούΕπιμελητηρίου Πειραιώς κ. Μαθιός ∆ηµήτριος  απόγονος του ήρωα της επανάστασης Ιωάννη Μαθιού,ο οποίος ανέλυσε την Εθνεγερσία και την Οικονοµία.

 

Πρόεδρος ΣΒΑΠ κ.Δημήτρης Μαθιός

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα μέρος από την Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από την μεγαλύτερη και ιστορικότερη Ομάδα Αναπαράστασης με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας, συνδέοντας έτσι τον ενιαίο ελλαδικό χώρο.

Με το τέλος της ημερίδας έλαβε μέρος κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γεώργιου Καραϊσκάκη από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Άγγελο Κότιο, στην προτομή του Ανδρέα Μιαούλη από τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και στην προτομή του Νικηταρά από τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γεώργιο Φάβα.

Το videoαπό την εκδήλωση υπάρχει στο sitehttps://www.amna.gr/livestream και στη σελίδα του ΑΠΕ ΜΠΕ στο YouTube στην παρακάτω διεύθυνση: https://youtu.be/QGiJZizdUnE

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top